StoryEditor

V únii Slovensko už nepotrebuje toľko hmotných rezerv

11.05.2004, 00:00
Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Tušim chystá veľké zmeny vo fungovaní tejto inštitúcie. Uprednostnia sa mobilizačné rezervy (počíta sa s nimi pri uvedení ekonomiky do vojnového stavu) a pohotovostné zásoby (umožnia obyvateľstvu prežiť prvé kritické dni po vzniku vojenských aj nevojenských krízových situácií). Hmotné rezervy sa zredukujú. Je to uvedené v Koncepcii rozvoja štátnych hmotných rezerv, ktorá smeruje do Bezpečnostnej rady a do vlády. "Reaguje sa tak na naše začlenenie do NATO a únie. Ekonomická bezpečnosť štátu sa zvýšila, pre mierový chod ekonomiky už netreba taký počet a objem komodít," informovala HN riaditeľka kancelárie predsedu Andrea Vavríková. Výnimkou je ropa a ropné výrobky. V hmotných rezervách sa teraz ochraňuje 39 komodít, čo je o 12 menej ako v roku 2001. Z toho je 10 poľnohospodárskych či potravinárskych. Sortiment a objem podlieha utajeniu. Koncom marca správa rezerv evidovala hmotné rezervy za 3,68 miliardy korún a do roku 2006 by sa ich objem mal znížiť o 1,74 miliardy. Už prestali ochraňovať niektoré kovy, ešte sa zníži objem ich zásob, ten sa zníži aj pri hnedom uhlí a mäse. "Náklady na ochraňovanie mäsa sú vysoké a jeho predaj je problematický," vysvetľuje Vavríková. Mnohé komodity sa presunú do skladov správy rezerv, takže sa ušetrí na prenajímaní objektov. Objemy a sortiment mobilizačných aj hmotných rezerv určuje na návrh rezortov ministerstvo hospodárstva vo svojich krízových plánoch. "Od januára píšeme listy na rezorty s cieľom prehodnotiť výšku a sortiment hmotných rezerv. Väčšinou nie je ochota," pokračuje Vavríková. Pritom správu limitujú financie pridelené z rozpočtu. Štát jej na tento rok pridelil zhruba 700 miliónov korún. Z toho 400 miliónov na kapitálové výdavky a tie sa použijú prevažne na nákup nových ropných zásob. Na naplnenie úniových cieľov v ropnej bezpečnosti treba do roku 2008 vytvoriť deväťdesiatdňové zásoby ropy či určených ropných výrobkov.
Hmotné rezervy sa po ich zredukovaní môžu stať samofinancovateľné. Pomôžu k tomu príjmy zo zápožičiek pre komerčné subjekty. Využívajú ich roľníci, napríklad za zápožičku obilnín platia podľa jej doby poplatok vo výške aspoň dvojnásobku diskontnej sadzby NBS. "Pri zámenách a zápožičkách správa minulý rok dosiahla obrat 8 miliárd korún," informuje ekonomická riaditeľka správy Marta Gajdošíková. Zápožičky si už správa zabezpečuje zálohovo v hodnote zapožičaného objemu. Od roku 2003 nové pohľadávky správe nepribudli, z predošlého obdobia ich eviduje za 5,6 miliardy korún.
Podľa uznesenia vlády, sa mali na správu rezerv presunúť kompetencie pri metodike rezerv z rezortu hospodárstva. Nestalo sa tak, naopak, vláda chce správu rezerv začleniť pod tento rezort, aby sa ušetrili financie. Vavríková oponuje: "Ak budeme samostatný subjekt, dokážeme zabezpečiť vecnú a finančnú neutralitu riadenia rezerv. Naopak, neviem si predstaviť ,ako by ministerstvo vstupovalo do zmluvných obchodných vzťahoch pri ochraňovaní rezerv či odpredaji majetku." Navyše rezorty môžu mať pokušenie z peňazí mobilizačnej podkapitoly riešiť svoje problémy. Vavríková si vie predstaviť fungovanie správy rezerv ako akciovej spoločnosti, musela by však na niektoré činnosti dostávať príspevok od štátu.

Majetok správy štátnych hmotných rezerv v mld Sk
– hmotné rezervy 3,7
– mobilizačné rezervy 2,1
– ropné zásoby 2,6
Zásoby celkom 8,4
Pohľadávky 5,6
Finančná majetok 2,2
Hmotný investičný majetok 1,25
Spolu 17,5
Zdroj: Koncepcia rozvoja štátnych hmotných rezerv
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:14