StoryEditor

Nie je skala ako skala

12.05.2004, 00:00
Aj turistický chodník plytkým, nenáročným terénom dokáže poskytnúť pocit dobrodružstva. Najmä vtedy, ak vedie k Čertovej skale. Cesta sa začína v Budči, obci vzdialenej sedem kilometrov od Zvolena, známej historickou povesťou prepriahacej stanice na dostavníkovej trase Banská Bystrica -- Banská Štiavnica.

Aj turistický chodník plytkým, nenáročným terénom dokáže poskytnúť pocit dobrodružstva. Najmä vtedy, ak vedie k Čertovej skale. Cesta sa začína v Budči, obci vzdialenej sedem kilometrov od Zvolena, známej historickou povesťou o stanici na prepriahanie na dostavníkovej trase Banská Bystrica -- Banská Štiavnica. Po polhodinovej chôdzi starou cestou do Hronskej Dúbravy sa v doline Sietno začína štátna prírodná rezervácia Boky. Vedie ňou päťkilometrový náučný chodník, súbežne so zeleno vyznačenou turistickou trasou do obce Tŕnie a ďalej popri Železnej Breznici na temeno kopca Veľký Son v Kremnických vrchoch. Približne v polovici pohodlnej cesty hustým listnatým lesom je na juh otvorená stráň s unikátnym skalným hríbom. Na kužeľovitom podstavci stojí asi deväťkubíkový balvan, pričom sa zdá, že obe skaly sa dotýkajú iba nepatrnou plôškou a pohromade ich drží vari len zázrak. Čertova skala vznikla zvetrávaním podložia pod sopečnou bombou a vekmi sa vyformovala do tvaru gigantického hríba. Obavy z labilného spojenia oboch skalných útvarov vylúčila zaťažkávacia skúška, ktorej bol hríb podrobený pri výstavbe novej autocesty do Hronskej Dúbravy. Zatĺkanie betónových pilót pod oporné múry otriasalo svahom tak mohutne, že ochranári tŕpli pred možnými následkami. Našťastie Čertova skala odolala.

Návrat do východiska trasy poskytuje príležitosť spojiť vychádzku do prírody s vlastivedným poznávaním. Poniže Budče smerom na Hronskú Dúbravu je odbočka do neďalekej obce Ostrá Lúka, kde žila a je pochovaná Adela Ostrolúcka. Rodinná hrobka s pamätníkom venovaným veľkej láske Ľudovíta Štúra je naproti renesančnému zámku Ostrolúckych. Ten je pre verejnosť neprístupný, avšak o živote Adely Ostrolúckej a jej rodiny vydáva obrazové svedectvo expozícia pamätnej izby v budove obecného úradu. Je otvorená denne, cez víkend po telefonickom dohovore so sprievodkyňou Zuzanou Slančíkovou (tel. č.: 045/ 539 14 09). Ak si naplánujete návštevu Ostrej Lúky na túto sobotu, môžete sa zúčastniť na Kultúrnej jari Adely Ostrolúckej. Súčasťou programu bude literárne pásmo, vystúpenia amatérskeho divadla a výstava venovaná životu rodiny Ostrolúckych. Predstavia na nej tiež časť z 300 exponátov z rodinnej pozostalosti, ktoré v depozitári vlastní Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:29