StoryEditor

Tatrakon chce na zahraničné trhy

04.12.2001, 23:00

Prvou konzervárenskou firmou na Slovensku, ktorá nedávno získala certifikát kvality ISO 9002, je spoločnosť Tatrakom, s. r. o., Poprad. Systém riadenia kvality zaviedla na výrobu mäsových konzerv, mäsových a zeleninových nátierok a konzervovaných hotových jedál. Ako pre HN uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Katarína Kacvinská, umožní im to presadiť sa aj na zahraničných trhoch. Produkciu umiestňuje na tuzemskom trhu, hlavne cez domáce obchodné reťazce COOP Centrum, Spona Zdroj a Slovpos, v tomto roku však podpísala zmluvu aj so zahraničnými (Kaufland, Tesco, Billa a Metro). V budúcom roku by chcela v zahraničí umiestniť aspoň 10 % produkcie a intenzívne rokuje s juhoslovanskými a rumunskými partnermi. Tatrakon spracúva mäso a mäsové suroviny na mäsové nátierky, hotové jedlá a zeleninové nátierky. Uvažujú aj o ďalšom rozšírení racionálnej výživy, pričom v súčasnosti ponúkajú päť druhov vegetariánskych produktov. Firma spracúva až 90 % bravčového mäsa. Obavy spotrebiteľov z používania hovädzieho, v súvislosti s výskytom BSE na Slovensku, považuje K. Kacvinská za neopodstatnené. Výroba je podľa nej pod permanentnou veterinárnou kontrolou, pričom sa podmienky čoraz viac sprísňujú.
Tatrakon vznikol sprivatizovaním š. p. Podtatranské konzervárne v roku 1994. Od privatizácie až po súčasnosť investoval do svojho rozvoja okolo 60 mil. Sk. Ročne vyprodukuje päťtisíc ton výrobkov. Vážnym problémom firmy sú v súčasnosti existujúce priestory, keď nepostačujúca kapacita skladov limituje objem výroby. Spoločnosť zamestnáva 175 ľudí. Tento rok predpokladá ukončiť so ziskom od troch do štyroch mil. Sk a objem tržieb by mal dosiahnuť okolo 360 mil. Sk. Nárast vstupov do výroby sa v konečnom dôsledku prejavuje aj v cene finálnych výrobkov, ktoré v poslednom čase vzrástli o osem percent.
______________________________________________________________________
Obavy spotrebiteľov z používania hovädzieho, v súvislosti s výskytom BSE na Slovensku sú vraj neopodstatnené. Výroba je pod permanentnou veterinárnou kontrolou, pričom sa podmienky čoraz viac sprísňujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:16