StoryEditor

Nástupcovia Harvardských fondov nevyplatia dividendy

16.07.2002, 00:00

Nástupcovia bývalých Harvardských fondov Prvá a Druhá strategická nevyplatia za minulý rok dividendy. Rozhodli o tom akcionári na piatkovom riadnom valnom zhromaždení. Druhá strategická hospodárila so stratou 116,2 mil. Sk. Strata bola tvorená tvorbou opravných položiek na pohľadávky a z predaja akcií Nafta Gbely. Takmer polovicu aktív tvoria pohľadávky. Ide o preddavky na druhú vlnu kupónovej privatizácie a o pohľadávky za predaj akcií spred šiestich rokov. Zatiaľ čo prvú skupinu spoločnosť vymáha pomocou exekúcií, druhú presúva každoročne ďalej. Podľa vyjadrení predsedu predstavenstva Pavla Hollého ide o "špeciálny repo obchod, ktorý však nijako neovplyvňuje hospodárenie spoločnosti". Minulý rok sa podarilo časť pohľadávky znížiť jej transformáciou na akcie Nafty Gbely. Tieto však boli predané pod hodnotou pohľadávky a tým vznikla strata vo výške 35,3 mil. Sk.
Finančné investície sú orientované hlavne na Plastiku Nitra, kde priamo a prostredníctvom Atak Invest vlastnia viac ako 70 % akcií. Druhou významnou investíciou je Perex, a. s. - vydavateľ denníka Pravda. "Perex predávame päť rokov, ale narážame na nízke cenové ponuky. To isté platí aj pre Plastiku," povedal P. Hollý. Investícia do akcií Tatraľan prostredníctvom dcérskej spoločnosti Carco nebola úspešná, nakoľko obidve sú v konkurze. Vlastné imanie dosahuje 968 Sk na akciu.
Prvá strategická hospodárila so ziskom 73,3 mil. Sk. Keďže za minulé roky akumulovala straty vo výške takmer 500 mil. Sk, bude zisk použitý na vykrytie tejto straty. Aktíva sú tvorené hlavne investíciou do spoločnosti Chemolak a pohľadávkami. Nadobúdacia cena akcií Chemolaku bola 1 200 Sk. Práve zreálnenie ocenenia akcií na 557 Sk spôsobilo minuloročné straty. Súčasná hodnota akcií Chemolaku je okolo 100 Sk. Pohľadávky majú podobnú štruktúru ako pri Druhej strategickej. Vlastné imanie na akciu tak predstavuje 480 Sk. Prvá strategická má úver od VÚB vo výške 60 mil. Sk. Spoločnosti patria pod skupinu Harvardskej burzovej spoločnosti. Spolu majú vyše 30-tisíc akcionárov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 16:15