StoryEditor

Pozitíva svetového prepojenia

20.06.2003, 00:00
O globalizácii dnes hovoria a píšu najmä tí, ktorí v nej vidia ohrozenie zo strany nadnárodných spoločností a "svetového kapitálu". I keď by sme ich varovania nemali brať na ľahkú váhu, občas nezaškodí pripomenúť aj pozitíva, ktoré so sebou prináša prepojený ekonomický a sociálny systém. Integrácia jednotlivých krajín do globálnej ekonomiky má potenciál zvýšiť životnú úroveň obyvateľov celej planéty. Rastúca prosperita jednej krajiny totiž nemusí byť príčinou chudoby iného štátu.
Liberálna demokracia
Pozitívnym príspevkom globalizácie sa môže stať rozšírenie liberálnej demokracie. Tá nie je na pozadí počítačov a globálneho obchodu veľmi viditeľná. Svojou podstatou - rešpektovaním každého hlasu - má však potenciál zasiahnuť aj tam, kam sa počítač nemusí dostať: do oblasti našich osobných a rodinných vzťahov, individuálneho i spoločenského zdravia, vzdelania a všeobecnej spravodlivosti. Potreby jednotlivcov sú spojené so spoločnosťou, v ktorej žijú. Preto je dôležité, aby si bol jednotlivec vedomý svojej sily, čím zároveň so spoločnosťou zvýši aj svoju sebadôveru.
Mocným efektom technologickej globalizácie je posilnenie ľudskej interakcie a komunikácie a vzájomne vymieňanie si vedomostí. Väčšie množstvo sociálnych kontaktov nám rozširuje pocit spolupatričnosti a svojho miesta vo svete a znamená aj väčšie porozumenie medzi zástancami rozličných názorov. V takejto situácii je pri rozhodovaní ťažšie ignorovať perspektívu toho druhého.
Sila médií
Na proces globalizácie majú obrovský dosah masmédiá. Hoci sú často kritizované za množstvo násilia a sexu (čo má viesť k zhoršeniu medziľudských vzťahov a citov), prinášajú tiež predstavu rešpektu voči druhým a ich názorom. Príchod nových televíznych techník a internetu vedie k tomu, že vládam sa čoraz menej darí kontrolovať to, čo ich občania uvidia.
Dôležitými zmenami prechádza aj občianska spoločnosť. Pred storočím existovala len asi dvadsiatka medzinárodných vládnych organizácií a necelé dve stovky medzinárodných mimovládnych organizácií. Začiatkom tretieho tisícročia je týchto organizácií okolo tristo, resp. päťtisíc a spolu vytvárajú siete vzájomnej komunikácie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:32