StoryEditor

Americké burzy sa obávali vyšších úrokov

19.04.2004, 00:00
Niektorí obchodníci na amerických burzách sa obávali zmeny menovej politiky. Pre hospodársky rast by Fed podľa nich mohol zvýšiť úrokové sadzby. Takéto špekulácie o zvýšení úrokov už v ďalšom štvrťroku nakoniec vyvrátil nakoniec jeden z regionálnych prezidentov Fedu Alfred Broaddus.

Niektorí obchodníci na amerických burzách sa obávali zmeny menovej politiky. Pre hospodársky rast by Fed podľa nich mohol zvýšiť úrokové sadzby. Takéto špekulácie o zvýšení úrokov už v ďalšom štvrťroku nakoniec vyvrátil nakoniec jeden z regionálnych prezidentov Fedu Alfred Broaddus. Na jeho vyhlásenie zareagoval aj index Standard & Poor's 500, ktorý začal rásť. Za celý týždeň však zostal v negatívnom pásme. Stratil 0,4 percenta a skončil na 1 134,61 bodu. Užší Dow Jones Industrial Average si pripísal len 0,1 percenta a uzavrel na úrovni 10 451,97. Technologicky ladený Nasdaq Composite Index padol o 2,8 percenta na 1 995,74 bodu. Na vyhlásenie o udržaní monetárnej politiky najviac zareagovali banky. Druhá najväčšia americká banka J. P. Morgan Chase & Co. a štvrtá Wells Fargo & Co. viedli po troch dňoch strát oživenie trhu. "Ekonomika sa bude počas celého roka zlepšovať, zvýšenie úrokov bude asi až v poslednom kvartáli," povedal pre agentúru Bloomberg Charles King zo spoločnosti Scudder Private Investment Counsel.
O niečo optimistickejšia situácia bola na európskych burzách. Rástli najmä akcie energetických, farmaceutických a potravinárskych spoločností. Investori totiž hľadali také odvetvia, ktoré nie sú veľmi od intenzity ekonomického rastu. "Ropné spoločnosti sú absolútnym hitom," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Stephen Docherty zo škótskej firmy Aberdeen Asset Management. Investori nakupovali najmä tituly firiem Shell, BP či Royal Dutch Petroleum. Index Dow Jones Stoxx 50 si za týždeň polepšil o 0,3 percenta na úroveň 2 760,23 bodu. Index eurozóny Euro Stoxx 50 sa rovnako posilnil takmer o tretinu percenta. Za vlaňajší obchodovací týždeň sme však boli aj svedkami významných poklesov. Zle sa darilo najmä fínskej telekomunikačnej spoločnosti Nokia. Tá ohlásila pokles očakávaných príjmov v druhom štvrťroku. Analytici to odhadli ako varovanie o udržateľnom raste dopytu. Pohoršili si aj ťažobné podniky. Prevažujú obavy z toho, že Čína ako významný dovozca týchto materiálov zníži svoj ekonomický rast.
Obavy z úrokových sadzieb v USA a Číne oslabili ázijské trhy. Japonský index Nikkei 225 stratil 0,6 percenta a oslabil sa na úroveň 11 824,56 bodu. "Trhy totiž očakávali nízke úroky až do konca tohto roka," vysvetľoval pre agentúru Bloomberg obavy Bich Pham z hongkonskej firmy TAL Global Asset Management Ltd. Hrozba zmeny zasiahla aj bankový sektor. HSBC Holdings Plc., majiteľ dvoch hongkonských bánk, stratil tri percentá. Bank of China zase 2,7 percenta. "Ak Fed zvýši úrokové sadzby, ázijské ekonomiky ho budú musieť nasledovať," skonštatoval Yuktai Chan z Threadneedle Asset Management. To by mohlo mať negatívny vplyv na spotrebiteľský dopyt a objem platieb kreditnými kartami. Práve tie sú totiž významným zdrojom príjmov pre banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 02:47