StoryEditor

Kódex a realita života

10.05.2004, 00:00
Keď chce byť vo svojej profesii úspešný murár, potrebuje výučný list. Člen predstavenstva a dozornej rady nijaký doklad pre svoju kvalifikáciu nepotrebuje. Stačí aby ho akcionár, alebo viac akcionárov do funkcie váhou svojich hlasov presadilo. Vyškolených, kompetentných a nezávislých členov predstavenstva a dozornej rady je málo.

Nemáte žiadnu kvalifikáciu? Trápi vás svoje uplatnenie? Nemusíte mať obavy. Ste ideálnym kandidátom na dobre platené funkcie v predstavenstvách alebo dozorných radách spoločností. Nepotrebujete diplom, stačí si len získať priazeň správnych ľudí.
Keď chce byť vo svojej profesii úspešný murár, potrebuje výučný list. Člen predstavenstva a dozornej rady nijaký doklad pre svoju kvalifikáciu nepotrebuje. Stačí, aby ho akcionár, alebo viac akcionárov do funkcie váhou svojich hlasov presadili. Vyškolených, kompetentných a nezávislých členov predstavenstva a dozornej rady je málo. Ak ste si po tomto konštatovaní spomenuli na niektoré mená vo vedeniach skrachovaných podnikov a fondov z kupónovej privatizácie, je to len dôkaz o jeho pravdivosti. Ja som si ho však požičal od Anne Simpsonovej, vedúcej sekretariátu Globálneho fóra pre správu a riadenie spoločností. Simpsonová pri jeho vyslovení určite nemyslela na slovenské spoločnosti. Problém kvalitného riadenia a správy spoločností je dnes problémom celosvetovým a aktuálnym najmä po problémoch spoločností Enron, WorlCom, Tyco či Parmalat. Podľa Anne Simpsonovej rozumný rámec správy a riadenia spoločností zaručuje, že orgány spoločnosti efektívne monitorujú výkon manažmentu, múdro spravujú prostriedky a akcionári dosahujú primeranú návratnosť, pričom nedochádza ku konfliktu záujmov.
O presadenie takýchto princípov do praxe správy a riadenia podnikov sa na Slovensku snaží Burza cenných papierov v Bratislave. Podniky kótované na jej trhu musia vo svojich výročných správach od tohto roku povinne uvádzať dodržiavanie Zjednoteného kódexu správy a riadenia spoločností, ktorý v spolupráci s ďalšími inštitúciami vznikol na burze a vychádza z princípov OECD. Bude zaujímavé si správy prečítať. Pretrvávajúce skúsenosti minoritných akcionárov sú aj v najväčších spoločnostiach stále v rozpore so zásadami kódexu, najmä pri dodržiavaní princípov rovnocenného zaobchádzania s akcionármi a zverejňovaní informácií a transparentnosti. Zástupcovia burzy sa o svojich aktivitách súvisiacich s globálnym trendom v správe a riadení podnikov vyjadrovali, že sú o dva kroky vpredu. Ak tým mysleli odstup od praxe v slovenských spoločnostiach, tak mali pravdu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:05