StoryEditor

Aktuálne správy

13.03.2002, 23:00

Pred piatkovou konferenciou OPEC vo Viedni sa cena ropy včera už druhý deň držala nad hranicou 22 USD za barel. Cena koša 7 referenčných druhov ropy štátov OPEC v utorok vzrástla na 22,36 USD po tom, čo v pondelok po prvýkrát od 24. septembra dosiahla 22,44 USD, teda cenové pásmo 22 až 28 USD, o ktoré sa kartel dlhodobo usiluje. (TASR)

Tam, kde sa Maďarom ubližuje, alebo kde sa rodia pre nich diskriminačné právne normy, musí záujmy maďarskej minority brániť vláda Maďarska, vyhlásil včera v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas premiér Viktor Orbán. Rakúšania sa podľa neho môžu o Benešových dekrétoch vyjadrovať bojovnejšie, pretože sú už členskou krajinou EÚ.

Obchodní predstavitelia rozvinutých krajín včera v Paríži rokovali o znížení svetovej oceliarskej kapacity, hoci vzhľadom na rozhodnutie USA o zavedení ciel na dovoz ocele je akýkoľvek prielom nepravdepodobný. Keďže krok USA vyvolal hrozbu záplavy svetového trhu nadbytočnou oceľou, európski delegáti nie sú ochotní prijať požiadavku USA, aby sa o clách a znižovaní kapacity diskutovalo oddelene. (TASR)
Stály predstaviteľ SR pri OSN Peter Tomka podpísal v utorok so stálou predstaviteľkou Surinamskej republiky pri OSN Irmou Loemban Tobing-Kleinovou spoločné vyhlásenie o nadviazaní diplomatických stykov medzi oboma krajinami. (TASR)

Európsky komisár pre rozšírenie G. Verheugen včera dôrazne varoval pred akýmkoľvek odďaľovaním prijatia nových krajín do EÚ. Spomalenie procesu rozšírenia by podľa neho malo "nebezpečné a nekontrolovateľné" následky. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu komisár označil tento rok za rozhodujúci pre rozšírenie, ktoré vyvolalo celý rad očakávaní a ktoré nie je možné ďalej odkladať. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:07