StoryEditor

Zvýšenie poplatkov katastre nepocítia

08.12.2004, 23:00
Mýli sa ten, čo si myslí, že činnosť katastrálnych úradov ovplyvní výška správnych poplatkov. Skončia totiž v štátnej kase. Katastre môžu len dúfať, že sa im pri vyšších príjmoch ujde zo spoločného koláča o nejakú tú omrvinku viac ako doteraz.

Mýli sa ten, čo si myslí, že činnosť katastrálnych úradov ovplyvní výška správnych poplatkov. Skončia totiž v štátnej kase. Katastre môžu len dúfať, že sa im pri vyšších príjmoch ujde zo spoločného koláča o nejakú tú omrvinku viac ako doteraz. No zavedenie poplatkov aj pre verejnú správu, ktorá zatiaľ za úkony neplatila, môže činnosť katastrov výrazne ovplyvniť. Najmä preto, že štátni úradníci budú požadovať len tie úkony, ktoré skutočne potrebujú. Navyše, prestanú zneužívať svoje postavenie a v mene verejnosti vybavovať súkromné žiadosti. Či už príbuzných alebo len známych. Môže tak dôjsť k paradoxnej situácii, že predpokladané príjmy zo spoplatnenia úkonov vôbec nedosiahnu očakávanú výšku. Zato katastre budú mať menej práce, konečne chytia dych a začnú vybavovať žiadosti v zákonných lehotách.
Vo vyspelých krajinách sa katastrálne úrady financujú samy, práve z vyberaných poplatkov. Nestoja však pred dilemou -- čo s nevyrovnanými pozemkami pod verejným majetkom? V časoch nedávno minulých sa totiž veselo stavalo na pôvodne súkromných pozemkoch a nikto sa nenamáhal ich vyplatiť. Len pod cestami tak dosahuje štátna sekera približne desať miliárd korún, aj to v starých vyhláškových cenách. Ako to cenovo vyzerá pod školami, nepovedal zatiaľ nikto. No len katastrálne poplatky na vyrovnanie pozemkov pod týmito stavbami, ktoré delimitáciou verejnej správy prešli na obce a mestá, vyčíslili na 35 miliónov korún. A to len v budúcom roku. Z tohto hľadiska vyzerá stanovisko parlamentu -- nespoplatniť verejnú správu v prípade ciest a škôl -- len a len správne. Otázkou však zostáva, z čoho budú obce štátom zabraté pozemky vyplácať. Zatiaľ sa na túto tému len taktne mlčí.
Z osobitého súdka sú rýchlostné príplatky za vybavenie žiadostí v skrátenej lehote. Dotknú sa predovšetkým mladých ľudí, ktorí sa chcú osamostatniť a berú si hypotekárne úvery na vlastný byt. Je to prípad najmä veľkých miest a ich blízkeho okolia. Keď mladí ľudia nechcú strácať čas, platia za rýchlosť katastrov dvakrát. Prvý raz pri vybavovaní úveru a jeho založení nehnuteľnosťou, druhý raz pri oficiálnom získaní vlastníctva. Katastrálne úrady však tvrdia, že ide o prechodné obdobie a do konca budúceho roka sa budú všetky žiadosti vybavovať v zákonnej lehote. No čo zavedenie poplatkov pre verejnú správu skutočne spôsobí, sa dá naozaj len odhadovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:53