StoryEditor

Kabinet o živnostníkoch

23.01.2002, 23:00

Spresniť postavenie a úlohy Slovenskej živnostenskej komory (SŽK) je zámerom návrhu novely zákona č. 126/1998 Z. z. o SŽK, ktorý včera prerokovala a s pripomienkami schválila vláda SR. Návrh zároveň mení a dopĺňa zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní. Ako pre HN uviedol riaditeľ Živnostenského odboru Ministerstva vnútra SR Ing. Ján Dutko, viaceré z navrhovaných zmien vyžiadala doterajšia prax. Snahou je zefektívniť fungovanie tento podnikateľskej organizácie.
Vnútorných záležitostí SŽK sa týkajú úpravy členstva v komore, volebného obdobia jej jednotlivých orgánov, voľby delegátov a priebehu zhromaždenia delegátov. Popri tom sa navrhuje, aby komora mohla využívať svoj odborný potenciál v záujme širšieho spektra osôb, nielen svojich členov. "Ponúkame komore istú participáciu na ovplyvňovaní živnostenského podnikania," uviedol J. Dutko. Explicitnejšie sa SŽK umožňuje navrhovať osobitné podmienky prevádzkovania koncesovaných živností a zúčastňovať sa na kontrole.
Ministerstvo vnútra novelu pripravilo v spolupráci s predstaviteľmi komory. Účinnosť tejto právnej normy navrhlo od 1. apríla tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:29