StoryEditor

SB: Irak potrebuje na obnovu 55 mld. USD

07.10.2003, 00:00

Organizácia Spojených národov a Svetová banka poskytli prvé oficiálne odhady nákladov potrebných na obnovu povojnového Iraku. Predstavitelia SB uvádzajú, že počas nasledujúcich troch rokov bude Irak potrebovať na obnovu infraštruktúry v krajine v 14 kľúčových oblastiach 35,6 mld. USD. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Správa SB s odvolaním sa na informácie Úradu dočasnej civilnej správy (CPA) v Iraku informovala, že mimo kľúčových sektorov bude krajina potrebovať ďalších dodatočných 19,4 mld. USD na obnovu ostatných sektorov, hlavne ropného priemyslu a na zlepšenie výkonnosti bezpečnostných zložiek v krajine. "Celkovo by však náklady na obnovu Iraku nemali presiahnuť 55 mld. USD," pre mediálnu spoločnosť BBC to uviedol viceprezident SB pre Blízky východ Christian Portman. Koncom tohto mesiaca sa bude konať v Madride donorská konferencia, na ktorej by vlády a medzinárodné agentúry mali prerokovať výšku finančnej pomoci na obnovu Iraku.
Už skoršie sa však objavili prvé náznaky, že niektoré vlády mimo Spojených štátov neuvažujú o poskytnutí veľkej finančnej pomoci vrátane Európskej únie, ktorá zatiaľ prisľúbila, že Iraku poskytne len 230 mil. USD, pričom najvyšší predstavitelia Veľkej Británie sa zatiaľ k veľkosti pomoci nevyjadrili. Dokonca aj významní predstavitelia amerického Kongresu odmietajú poskytnúť americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi ďalších 20 mld. USD, ktoré dodatočne požaduje pre Irak. Viacerí demokrati totiž nesúhlasia s jeho obrovskými výdavkami, zatiaľ čo republikáni navrhujú, aby boli tieto financie poskytnuté vo forme pôžičky, a nie príspevku.
Svetová banka vo svojej správe ďalej uvádza, že k celkovému stavu v Iraku prispela nielen nedávna vojna, ale je aj výsledkom postupnej devastácia jeho infraštruktúry, životného prostredia a sociálnych služieb za ostatných 20 rokov. Na zlepšenie stavu v zdravotníctve a školstve bude Irak potrebovať 7 mld. USD, ďalších 24 miliárd musí krajina investovať na obnovu dopravnej siete, vodárenskej a energetickej infraštruktúry a minimálne 3 mld. USD na obnovu poľnohospodárskej produkcie. Na modernizáciu ropného priemyslu bude Irak potrebovať 8 mld. USD, zatiaľ čo do vybudovania bezpečnostného a právneho systému treba v krajine investovať 5 mld. USD.
Rekonštrukcia Iraku bude pravdepodobne dlhý proces, takže Irak sa ako krajina bude ešte dlho zaraďovať medzi tie chudobnejšie aj napriek bohatým rezervám ropy na svojom území.
Odhady SB na obnovu Iraku nie sú podľa viacerých odborníkov správne a skutočne odhadujúce reálnu potrebu krajiny. Podľa nich totiž Irak potrebuje na rekonštrukciu minimálne 90 mld. USD, z čoho až 35 až 40 mld. USD do obnovy ropného sektora.

Náklady na obnovu Iraku (v mld. USD)
energetika 12
vodárenstvo 6
školstvo 4,8
telekomunikácie a doprava 3,4
poľnohospodárstvo 3
stavebníctvo 1,8
zdravotníctvo 1,6
polícia 5
životné prostredie 3,5
ropný priemysel 8
Zdroj: BBC

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:21