StoryEditor

Plávajúci plynový kohútik

03.01.2002, 23:00

Dvesto kilometrov od nórskych brehov, v neuveriteľne studenom a drsnom mori, v hĺbke tristo metrov, je miesto, odkiaľ sa nórska štátna spoločnosť Statoil rozhodla začať čerpať ropu a plyn. Denne to predstavuje dvestotisíc barelov ropy a tridsať osem miliónov kubických metrov zemného plynu, čo je asi pätnásť percent z celkovej nórskej produkcie.
Oblasť ťažby sa volá Asgard a jej srdcom je nezvyčajná plávajúca ťažobná plošina plynu Asgard B, ktorej asistujú lode Asgard A a C, špecializované na ťažbu ropy. Plávajúcu plošinu s plochou 11-tisíc štvorcových metrov a hmotnosťou 33-tisíc ton vyrobili v Kórejskej republike, odkiaľ ju v roku 1999 transportovali do Nórska po mori asi 45 dní. Cesta viedla aj cez Suezský prieplav, ktorý je v najužšom mieste široký iba 120 metrov, hoci Asgard B má šírku 148 metrov. Gigant viezli transportné lode, ktoré ho nakláňali tak, že jeho okraje išli ponad brehy. Podarilo sa to a dnes je táto najmodernejšia ťažobná plošina ukotvená šestnástimi desaťmetrovými kotvami a reťazami, ktorých každý článok siaha asi po pás ľuďom, ktorí na plošine pracujú. Sú medzi nimi všetky profesie, väčšinou pre dobrý zárobok. Táto tzv. ofshore práca vynáša ročne asi 100-tisíc nemeckých mariek. Práca je turnusová, ide o 14 dvanásťhodinových služieb a potom poldruhahodinový let vrtuľníkom na pevninu, kde už obvykle čaká rodina.
Plošinová filozofia
Zvláštnosťou Asgardu B je, že nie je pevne usadený na dne, ako napríklad jeho sused Troll, na ktorého uloženie potrebovala firma Statoil oceľovú konštrukciu porovnateľnú s 15 Eiffelovkami. Ukázalo sa, že toto riešenie je efektívne, pretože bez problémov odoláva aj 20 metrov vysokým vlnám. Cena plošiny bola vysoká -- 65 miliárd nórskych korún. Aj napriek mnohým kritikom sa ukázalo, že to nebola zlá investícia, samozrejme "vylepšila" sa aj nezvyčajne vysoká cena uhľovodíkových palív na svetových trhoch.
Osadenstvo plošiny Asgard B je hrdé na vysokú technickú úroveň svojho pracoviska, medzi ktoré patrí aj bezpečnostný komín vysoký 111 metrov, v ktorom sa však oheň ukazuje len zriedkavo a keď sa objaví, tak s obsahom kysličníka uhoľnatého zníženým o 30 percent. K základným pravidlám na Asgarde B patrí poriadok a čistota. Keď Kari Lidová, technička ropných vrtov, matka dvoch detí, prichádza zvonku, navlieka si na čižmy plastové návleky, aké poznáme u nás v nemocniciach. Robí tak nielen ona či robotníci, ale aj najvyšší manažéri. Druhá základná filozofia na plošine je, že zodpovedný je každý. Ošetrovateľ sa stará o odstraňovanie odpadu, kuchári majú na starosti záchranné člny a v prípade havárie riadia záchranu. Pomocníci z kuchyne sú súčasne navigátormi na vrtuľníkovej pristávacej ploche a keď pristáva vrtuľník, riad ide bokom a berú svetlá na navigáciu. "Upevňuje to sebadôveru," hovorí Unni, pomocníčka v kuchyni, matka troch detí, ktorá už pracovala na viacerých plošinách, no Asgard B by už vraj nikdy nevymenila. "Som pyšná, keď počujem, že štvrtina plynu pre Nemecko je z Nórska."
Taký normálny život
Spolupráca a spolupatričnosť zamestnancov sa prejavuje aj v tzv. zlepšovateľskom hnutí. Aj keď tento výraz neznie dnes u nás najlepšie -- v prvých mesiacoch fungovania Asgardu B ich bolo viac ako 1 000 a manažment sa napodiv zaoberal všetkými. Zlepšenie práce na plošine, alebo platforme, ako sa vo svete často tomuto dielu človeka hovorí, je snahou všetkých zúčastnených. "Platforma žije z tímovej práce," hovorí Rune Hansen, hlavný manažér. Každé pracovné miesto je v dôsledku práce na zmeny obsadené trikrát. Po dvoch týždňoch na tejto modernej ozrute idú ľudia na tri týždne domov, na pevninu, a tak to ide dokola... Zodpovednosť a odvaha spoľahnúť sa na tých, čo zostali doma a starajú sa o deti, je základným determinantom tohto divného pracovného nasadenia. Vedenie firmy Statoil ponúklo zamestnancom semináre, aby tým, ktorým to prekáža, pomohli vysvetliť, že sa dá žiť aj takto a možno aj kvalitnejšie, ako pri klasickom dennom pracovnom režime. Zatiaľ sa však väčšie problémy nevyskytli.
V kontrolnej miestnosti pracuje Torjôzu Sandvik. Má k dispozícii sedemnásť monitorov, na ktorých môže sledovať každý ventil z 57 zdrojov a 40 pripojení pre všetky tri platformy. Ovládanie reakcií medzi radarmi, vysielačkami a grafmi na obrazovkách monitorov je zahrnuté v jeho plate. Na otázku, ako je to doma, s humorom odpovedá "Mám troch synov, nie vždy som doma, ale keď tam som, snažím sa rodine venovať naplno."
Služby na Asgarde B sú nepretržité. Preto je tu stále k dispozícii jedlo, káva, nechýba pánska i dámska sauna, fitnes centrum i oddelené kabíny na pozeranie TV a telefonovanie. Večer fungujú rôzne kluby a usporadúvajú sa kurzy -- dokonca aj na výrobu keramiky. Osadenstvo tvorí päťdesiat ľudí, ktorí sú v podstate odkázaní na seba. Pod nimi je 300 metrov ľadovej vody a napokon aj dobre zarobia.

Texty k obr.
1.
Asgard B - nórska high-tech plošina, na ktorej sa zo Severného mora ťaží a spracúva plyn a cez Ostfriesland sa čerpá do Európy
2.
Plávajúca platforma, jedna z najmodernejších na svete, má plochu 11 000 štvorcových metrov.
3.
Vysnívaný džob -- tak o ňom hovorí matka dvoch detí Kari Lidová, ktorá o tejto práci snívala už vtedy, keď mala 14 rokov
4.
Graf:
Asgard A a Asgard C sú lode, ktoré čerpajú z 300 metrovej hĺbky ropu. Asgard B je srdcom tejto formácie, pretože čerpá zemný plyn a pumpuje ho do nórskeho Kärste a odtiaľ do Etzelu v Nemecku.
5.
Kuchári Nielsen a Schei sú v prípade havárie kapitánmi záchranných člnov.
6.
Jeden článok kotvia???????????

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:53