StoryEditor

Sektor splnil prvú periódu PMR

31.01.2002, 23:00

Obchodovanie na slovenskom medzibankovom peňažnom trhu sa nieslo vo štvrtok ráno z dôvodu posledného dňa periódy v napätej atmosfére. S jednodňovými depozitmi sa včera začalo obchodovať na úrovni 7,80/7,90% p. a. Tomnexty, spotnexty a týždňové depozity otvárali včera ráno nižšie na 7,30/7,40 % p. a. Komerčné banky kótovali vo štvrtok ráno dvojtýždňové zdroje na rovnakej úrovni 7,40/7,50 % p. a. Otváracia cena mesačných medzibankových pôžičiek bola na úrovni 7,45/7,55 % p. a. Bankové úložky s dvojmesačnou až ročnou maturitou sa nachádzali tak ako v predchádzajúcom dni na úrovni 7,50/7,65 % p. a.
K ultimu včerajšieho dňa deponovali komerčné banky v Bankovom zúčtovacom centre Slovenska 28,99 mld. Sk, čím splnili prvú periódu plnenie povinných minimálnych rezerv (PMR) na 100,08 %. Predpis PMR na február stanovila centrálna banka o 354 miliónov Sk vyššie ako v januári, na úrovni 26,918 mld. Sk. Díleri bánk predpokladajú, že žiadna banka sa nemusela refinancovať v Národnej banke Slovenska.
Počas včerajšieho obchodovania sa subjekty na trhu sústredili na kratšie splatnosti. Overnighty sa v napätej atmosfére postupne vyberali až do úrovne 8,5 %. Poobede, keď bolo jasné, že sektor PMR splní, tieto najkratšie depozity mierne klesli na 8,1/8,4 %. Keďže dnes sa začína nová perióda, do ktorej rezidenti vstúpia vo výraznom nadstave korunovej likvidity, tomnexty a spotnexty dnes klesli výraznejšie a uzatvárali na úrovni 6,6/6,7 %. Včera sa ukladali aj úložky s týždňovou lehotou splatnosti, následkom čoho klesli tieto periódy na úroveň 7,15/7,30 %. Spolu s týmito depozitmi klesla cena aj na dvoch týždňoch, avšak pokles nebol až taký výrazný a zaznamenal len desať bázických bodov. Aktívne sa obchodovalo aj pri úložkách s lehotou splatnosti do troch mesiacov. S ostatnými periódami sa v priebehu včerajšieho dňa neobchodovalo.
Ministerstvo financií SR na budúci pondelok vypísalo aukciu štátnych dlhopisov č.169 s ročnou lehotou splatnosti s kupónovým výnosom 7,60 %, čo predstavuje pokles oproti tohtotýždňovej aukcii o päť bázických bodov. Ministerstvo si tento pokles môže dovoliť, keďže predpokladá prefinancovanie deficitu štátneho rozpočtu prostredníctvom príjmov z privatizácie, a preto je záujem investorov o tieto cenné papiere je v úvodných mesiacoch veľký. Rezort by tak mal plánované 3 miliardy získať bez problémov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:28