StoryEditor

Siemens mieni zrušiť alebo presunúť päťtisíc miest

05.04.2004, 00:00

Nemecký koncern Siemens spresnil plány na rušenie pracovných miest a ich presun do zahraničia. Ako pre denník Die Welt povedal hovorca spoločnosti, v Nemecku bude ohrozených 5 000 pracovných miest, ak sa nepodarí znížiť náklady, napríklad, prostredníctvom dlhšieho pracovného času bez mzdového vyrovnania. Siemens zamestnáva celkovo 420-tisíc ľudí, z toho 170-tisíc v Nemecku.
Konkrétne ide o presun 2 500 pracovných miest v oblasti mobilných komunikácií (ICM), prevádzky sietí (ICN) a prenosu energie (PTD) do zahraničia. Ďalších 2 500 miest môže byť úplne zrušených, najmä v oblasti dopravy.
Divízia mobilných komunikácií zamestnáva v továrňach v Kamp-Lintforte a Bocholte celkovo 2-tisíc ľudí. V Bocholte sa Siemensu podarilo vďaka doplnkovej kolektívnej zmluve znížiť náklady o 30 percent a zachrániť 200 pracovných miest v servise telefónov. Siemens ako alternatívu k tejto dohode zvažuje presun pracovných miest do Maďarska, kde je výroba telefónov o 30 percent lacnejšia než v Nemecku.
Koncern chce bocholtskú kolektívnu zmluvu použiť ako model aj pre ostatné továrne, keďže obsahuje pružný model pracovného času s celkovým počtom 1 760 odpracovaných hodín za rok. To zodpovedá predĺženiu pracovného týždňa zo súčasných 35 na 40 hodín bez mzdového vyrovnania. Dohoda ruší aj víkendové príplatky, ako aj dovolenkové a vianočné prémie. Ako kompenzáciu ponúka pohyblivú časť mzdy ako podiel na hospodárení spoločnosti.
Odborová organizácia IG Metall počíta s tým, že Siemens v strednodobom horizonte presunie alebo zruší 10-tisíc miest. Odbory označili plány za vydieranie a myslia si, že Siemens chce týmto spôsobom porušiť kolektívnu zmluvu, uzatvorenú vo februári. Podľa denníka Financial Times Deustschland v reakcii na plány Siemensu ohlásili celonárodný protest, ktorý sa predbežne bude konať tesne pred 1. májom.
Znalci problematiky sú presvedčení, že šéf Siemensu Heinrich von Pierer postavil odbory pred skúšku. Je IG Metall skutočne pripravený ustúpiť a prijať dlhší pracovný čas, ak to zachráni pracovné miesta? Presne na tom sa totiž vo februári dohodli predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov.
Doteraz boli odbory ochotné ustúpiť iba v prípade ohrozenia existencie spoločnosti. Siemens ako prvý ukáže, či to dokážu aj v prípade záchrany pracovných miest. Ak vo svojej snahe uspeje, čoskoro ho budú nasledovať aj iné firmy. Podľa denníka Handelsblatt najnovšie štúdie zistili, že každý štvrtý nemecký podnik plánuje v nasledujúcich troch rokoch presunúť aspoň časť výroby do lacnejšieho zahraničia. Združenie zamestnávateľov Gesamtmetall odhaduje, že do roku 2015 môže byť do zahraničia presunutých až 600-tisíc pracovných miest.
Znalci sa zhodujú, že odbory sa dostali do slepej uličky. Chcú obnoviť konkurencieschopnosť pracovných miest a udržať ich v Nemecku alebo chcú radšej nové pracovné miesta v Číne či Maďarsku? Rozhodnúť sa musí IG Metall.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:58