StoryEditor

Prečo je VSŽ značka, o ktorú je stále záujem?

11.04.2002, 00:00

Košice (hn/Marián Hutňan)
Ako už HN informovali, americká oceliarska spoločnosť U.S. Steel, ktorá prostredníctvom svojej dcérskej firmy U.S. Steel Košice (USSK), s. r. o., ovláda takmer 24,5 % akcií spoločnosti VSŽ, a. s, Košice, uhradí tejto bývalej košickej hutníckej spoločnosti 75 mil. USD, teda maximálnu možnú splátku v zmysle Memoranda o porozumení medzi vládou SR, U.S. Steel a VSŽ z marca 2000. Prvú polovicu z tejto sumy poukáže USSK na účet v júli, druhú o rok neskôr -- v júli 2003. Celkovo tak Američania zaplatia za VSŽ, zmietané na prelome rokov 1998/1999 ťažkou krízou, maximálnu cenu 495,5 mil. USD.
Informácia HN, že o forme a čase rozdelenia splátky 75 mil. USD jednotlivým majiteľom akcií VSŽ rozhodnú akcionári na niektorom z najbližších valných zhromaždení, ako aj o tom, že akcionár dostane na jednu akciu výnos z transakcie asi 4,559 USD, vyvolala medzi nimi rôzne reakcie.
Napríklad skupina J&T má v súčasnosti na svojich účtoch 2 % akcií VSŽ -- presne 327 358 akcií -- a ďalších 2,95 % (485 276 kusov) ovláda cez Reštitučný investičný fond (RIF). J&T má pritom záujem o kúpu ďalších asi 5 % akcií VSŽ od spoločností, ktoré ich nadobudli od Stredoeurópskeho maklérskeho domu po známom decembrovom prevode. Člen predstavenstva J&T Finance Group Ivan Jakabovič povedal, že "v tejto chvíli by bolo veľmi neseriózne špekulovať o tom, aký zisk pripadne na jednu akciu." Podľa neho je "vo VSŽ priveľa rizík, takže zatiaľ sa nedá povedať, koľko z utŕžených prostriedkov bude potrebné použiť na ich krytie. Ide napríklad o množstvo súdnych sporov, ktorým VSŽ čelí." Potvrdil však, že o rozdelení prípadného zisku, a teda i výške dividend pre jednotlivých akcionárov, rozhoduje valné zhromaždenie, teda samotní akcionári.
Podpredseda Predstavenstva VSŽ a viceprezident pre financovanie Anton Masár HN potvrdil, že pohľadávka VSŽ voči U.S. Steel 75 mil. USD sa nemôže použiť na pokrytie strát VSŽ z minulých rokov. "Ide len o pohľadávku vykazovanú voči vtedajším USX, premenenú na cash peniaze. Nie je to zdroj na krytie strát z minulého roka. Strata z minulých rokov je jedna účtovná položka a tú možno pokryť len zo zisku bežného roku alebo z nerozdeleného zisku z minulých rokov," povedal A. Masár. Ako ďalej uviedol, efektívne táto pohľadávka vznikla po predaji oceliarskych aktív VSŽ americkému U.S. Steel. "Znamená to, že kúpna cena pozostávala okrem iného aj z tejto pohľadávky, splatnej v roku 2002 a v roku 2003. VSŽ ju zaúčtovali už v roku 2000 vo výške 75 mil. USD, ale vzhľadom na neistotu, či to bude v plnej výške -- pretože to záviselo od hospodárskych výsledkov USSK v minulom roku -- urobili sme zároveň opravnú položku vo výške 12,5 mil. USD. Efektívne sme túto pohľadávku zaviedli do účtovníctva VSŽ v čistej hodnote pohľadávky 62,5 mil. USD. Máme informácie, že USSK vlani vykázal výborné hospodárske výsledky, čiže pohľadávka bude v plnej výše 75 mil. USD. Zisk alebo výnos z predaja bol účtovaný v roku 2000 pri predaji oceliarskych aktív spoločnosti USX. Pohľadávka síce dôjde v tomto roku, jej druhá polovica v roku 2003, ale akcionári môžu dostať dividendy z nerozdeleného zisku buď z minulých rokov alebo sa bude rozdeľovať zisk bežného roka, čo v prípade VSŽ je 767 mil. Sk čistého zisku za minulý rok. Kumulovaný zisk z minulých rokov je asi 1,3 mld. Sk, čiže dohromady to bude asi dve miliardy korún čistého zisku, ktorý bude akcionárom k dispozícii na rozdelenie. Toto je zhodou okolností aj príbuzné ekvivalentu 75 mil. USD z transakcie USX--VSŽ. Na jednej strane máme cash, ale aj účtovný titul na rozdelenie dividend. Dostaneme peniaze, cash, a tieto isté peniaze sa môžu použiť na vyplatenie dividend. Ak akcionári rozhodnú o ich výplate," povedal doslova A. Masár.
Ako už HN informovali, mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov VSŽ sa uskutoční 22. apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:39