StoryEditor

Poľsko podalo dve žaloby na EK

24.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Poľská vláda podala na Európsky súdny dvor dve žaloby proti Európskej komisii. Ide o nárok poľských roľníkov na priame platby z Bruselu v plnej výške, ako aj pokuty za vytváranie priveľkých zásob potravín v Poľsku, ktorými hrozí EK.
Na základe prístupovej zmluvy k EÚ by mali poľskí roľníci dostať priame platby Európskej únie v plnej výške až v roku 2013. Tento rok len 25 percent priamych platieb EÚ, ktoré dostanú "starí" členovia únie a až v ďalších rokoch by sa platby mali postupne zvýšiť na 100 percent. Podľa prepočtov ministerstva poľnohospodárstva vo Varšave by tak Poľsko prišlo o takmer 300 miliónov eur. Na niektoré produkty by však mali byť dotácie v plnej výške od začiatku. Keďže EÚ po podpise prístupovej zmluvy zaviedla priame platby na ďalšie produkty, napríklad na mlieko, sušené mlieko, oriešky, vyžaduje teraz Poľsko tiež na tieto produkty dotácie v plnej výške.
"Podľa nášho názoru sú rozhodnutia Európskej komisie prijaté po summite v Kodani pre nás nevýhodné a nespravodlivé. Varovali sme, že sa obrátime na Európsky súdny dvor, ak sa tieto rozhodnutia nezmenia. Teraz sme naše varovania zrealizovali. Súdny dvor má rozhodnúť o tom, kto má pravdu -- Poľsko, ktoré chce, aby sa s ním zaobchádzalo rovnako ako s inými členmi EÚ, alebo komisia, ktorá robí rozdiely medzi starými a novými členmi," povedal minister poľnohospodárstva a vidieka Wojciech Olejniczak.
Poľsko sa na súd obracia aj pre hroziace pokuty za priveľké zásoby potravín. Pri poslednom kole rozšírenia EÚ sa táto úprava dotkla len troch produktov, ale teraz ich bolo 200, odznela kritika z Varšavy.
Podľa EK nemá žaloba žiadny právny podklad. Poľskí roľníci vraj nie sú diskriminovaní dohodnutými postupnými poľnohospodárskymi priamymi platbami, povedal hovorca agrárneho komisára EÚ Franza Fischlera v Bruseli. K druhej žalobe Poľska sa hovorca komisára Fischlera bližšie nevyjadril.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:09