StoryEditor

Nemcom v Čadci dochádza trpezlivosť

18.02.2004, 23:00
Textilná spoločnosť Bel Ami Slovensko je v zložitej situácii. Jej pôsobenie v Čadci je ohrozené. Stále pôsobí v prenajatých priestoroch. Nemci by ich radi kúpili, brzdí to však nedoriešený konkurz bývalého Pratexu.

Textilná spoločnosť Bel Ami Slovensko je v zložitej situácii. Jej pôsobenie v Čadci je ohrozené. Jediným zahraničným zakladateľom firmy je spoločnosť Vatter Schongau z Nemecka, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie textilky v Európe. "Stále sme v prenajatých priestoroch. Nemci by ich radi kúpili, brzdí to však nedoriešený konkurz bývalého Pratexu," povedal generálny riaditeľ Bel Ami Július Végsö. Ako zdôraznil, nemecká firma je v Čadci od roku 1997 a pomaly jej dochádza trpezlivosť. "Je možné, že výrobu presunie do ČR alebo Poľska. Znamenalo by to zánik textilnej výroby na Kysuciach a o prácu by prišlo vyše 700 ľudí," dodal.
Prevažná časť zamestnancov Bel Ami sú ženy, ktoré predtým pracovali v Pratexe. Časť z nich prešla rekvalifikačnými kurzami, odborní pracovníci sa zúčastnili na rôznych špecializovaných školeniach a manažéri firmy majú za sebou jazykovú prípravu. Priemerný mesačný zárobok zamestnancov Bel Ami sa vlani pohyboval okolo 10-tisíc korún.
Hlavným výrobným programom Bel Ami Slovensko je pletený pančuchový tovar a dámska spodná bielizeň. Pred tromi rokmi začala aj retiazkovať ponožky z bavlny. Firma približne 99 percent produkcie vyváža do Nemecka, pričom vyrába tovar pod rôznymi obchodnými značkami, ako napríklad Bellinda, Edoo, Elbeo alebo Ergee. Základné imanie Bel Ami Slovensko predstavuje 12 miliónov korún. Podľa predbežných výsledkov čadčianska textilka vlani dosiahla obrat 207 miliónov korún, ktorý by v tomto roku chcela prekročiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:46