StoryEditor

Najväčšia operácia v Tikríte

30.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Príslušníci vojenských jednotiek USA a irackej polície uskutočnili včera pred svitaním dosiaľ najväčšiu pátraciu akciu po zvyškoch zvrhnutého režimu v meste Tikrít, rodisku zosadeného diktátora Saddáma Husajna. V rámci operácie vpadli do 15 domov a zatkli štyroch podozrivých, no nepodarilo sa im zajať ani jedného z mužov, ktorých hľadali.
Podľa slov podplukovníka Davida Poiriera bolo cieľom zásahov lapiť 12 až 15 kľúčových členov Saddámových obávaných milícií Fedajín Saddám. Tí podľa nich stoja za vraždami členov irackej polície, útokmi na americké vojenské konvoje, ozbrojenými prepadmi a bombovými výbuchmi pri cestách.
"Tí dvanásti až pätnásti, po ktorých sme išli, boli hlavnými spúšťačmi akcií. Toto bola najväčšia operácia, akú sme zatiaľ v Tikríte vykonali. Bohužiaľ, zdá sa, že sme nedostali ani jedného," povedal Poirier. Na zásahu sa zúčastnilo 200 irackých policajtov a asi stovka amerických vojakov, zatiaľ čo zo vzduchu ich istili hliadkovacie vrtuľníky. Dôvodom neúspechu je podľa podplukovníka skutočnosť, že podozriví sú neustále na úteku a každú noc sa presúvajú z miesta na miesto, z domu do domu. Nevylučuje tiež možnosť, že mohli dostať avízo o pripravovanom zásahu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:20