StoryEditor

Mobily poškodzujú mozog a DNA

03.11.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR
Vedci varujú, že používanie mobilných telefónov je škodlivejšie, než si mnohí ľudia uvedomujú. Elektromagnetické (EM) žiarenie, ktorého sú mobily silným zdrojom, môže poškodiť mozog a viesť k poškodeniu vnútorných orgánov a čo je alarmujúce, spôsobuje zmeny v štruktúre samotnej DNA.

Medzi verejnosťou panuje názor, že škodlivou časťou mobilu je len anténa. To však nie je pravda, upozorňujú vedci a dodávajú, že za túto dezinformáciu sú zodpovedné médiá, pretože šíria skreslené informácie. Proklamujú sady hands-free a užívateľov presviedčajú, že na elimináciu škodlivého EM žiarenia stačí používať mobil s pripojenými slúchadlami.
Takýto názor je však nesprávny, pretože okrem antény je silným zdrojom EM radiácie aj transmiter ukrytý vo vnútri telefónu. Preto ak si používateľ komunikácie hands-free nasadí slúchadlá, má síce mobil ďalej od hlavy, čo v istom zmysle chráni mozog, no na jeho úkor vystavuje poškodeniu iné telesné orgány, a to v závislosti od toho, kde mobilný aparát nosí.
Väčšinou majú používatelia hands-free mobil pripnutý za pásom, takže na poškodenie sú náchylné rozmnožovacie orgány, obličky, pečeň a orgány brušnej dutiny. Ak mobil nosia v náprsnej taške, ohrozené sú pľúca a srdce. Navyše, samotné slúchadlové sady hands-free tiež vyžarujú EM vlnenie a nie sú pred touto radiáciou chránené, takže účinok je prakticky rovnaký, ako keby ste si zapichli do ucha anténu.
Pri používaní mobilných telefónov je preto nevyhnutné používať ochranný štít, ktorý chráni nielen mozog, ale aj celé telo, a odráža škodlivé vlny EM od všetkých častí aparátu, ktoré má človek blízko tela.
Najnovšie štúdie ukazujú, že miera radiácie z mobilov spôsobuje poškodenie dvojitej skrutkovnice DNA, teda nášho genetického kódu. Po priložení mobilu k telu sa prudko mení rovnováha pH a dochádza k zmene polarity molekúl DNA, čo je mimoriadne kritické pre biologické systémy ako bunkové membrány. Používanie mobilov vážne ovplyvňuje štruktúru buniek i schopnosť ich reprodukcie.
Odborníci z Katedry elektromechanického a počítačového inžinierstva na Viktóriinej univerzite v kanadskej provincii Britská Kolumbia vyhotovili počítačové modely, ktoré ukazujú mieru vplyvu EM žiarenia z mobilu na mozog jeho používateľa.
Digitálne modely ukazujú, že u dospelého človeka ovplyvňuje mobil držaný pri uchu približne jednu štvrtinu jeho mozgu, u 10-ročného dieťaťa už jednu polovicu a u päťročného dieťaťa sú postihnuté až tri štvrtiny mozgu. Navyše modely ukazujú mieru radiácie, ktorej je človek vystavený len počas niekoľkých minút. Dĺžka hovorov v praxi je však neporovnateľne väčšia a s ňou aj riziká poškodenia zdravia.

01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČÍSLO 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Morské koníky sa konečne dožili ochrany 03 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 23:57