StoryEditor

Nedostatky v účtovníctve Horizontu

29.10.2002, 23:00

Ani futbalový štadión bratislavského Slovana, na ktorom sa nedávno tlačilo vyše 30 tis. fanúšikov zvedavých na výkon našich futbalistov proti Angličanom, by nestačil na usporiadanie schôdze veriteľov BMG Invest, s. r. o. Tá by podľa správcu konkurznej podstaty Františka Hadušovského mala byť v druhej polovici novembra. Termín pre veriteľov na prihlasovanie pohľadávok sa končí 3. novembra. Usporiadanie schôdze bude však podľa neho veľmi náročné, pretože BMG má medzi fyzickými osobami viac ako 140-tisíc veriteľov. "Schôdza veriteľov je pre nás veľký technický a kapacitný problém," povedal. Je veľmi nepravdepodobné, že BMG uhradí všetky záväzky v plnom rozsahu. Fyzickým osobám totiž spoločnosť nachádzajúca sa v súčasnosti v konkurze dlhuje podľa F. Hadušovského 12,5 mld. Sk. Na účtoch má pritom iba sumu prevyšujúcu 50 mil. Sk. Ide o zostatok, ktorý bol ešte pred vyhlásením konkurzu zablokovaný opatrením krajskej prokuratúry. Nízku bonitu pohľadávok nezlepšuje ani to, že firma má voči svojej materskej spoločnosti Horizont Slovakia, a. s., ktorá je tiež v konkurze, pohľadávku 3,5 mld. Sk. Zvyšné pohľadávky BMG sú zhruba 1 mld. Sk. Suma, ktorú by BMG mohol získať od svojej materskej spoločnosti, nedosiahne podľa Daga Vaškora z All Finance Services (AFS), a. s., ani polovicu. Okrem toho zo zinkasovanej sumy sa ešte samotným uspokojovaním finančných nárokov klientov nejaká tá koruna stiahne. "Zo získaných prostriedkov sa prednostne uhrádzajú náklady a trovy konkurzu, záväzky voči zamestnancom a odmena správcu," uviedol D. Vaškor.
AFS patrí spolu so združením Vaša nádej medzi spoločnosti, ktoré zastupujú veľký počet klientov BMG. Nik z predstaviteľov oboch firiem si však zatiaľ netrúfa odhadnúť, aký je reálny stav majetku v BMG, keďže dosiaľ neprebehlo ani prieskumné pojednávanie, ani schôdza veriteľov. Nádej, že BMG bude mať okrem spomínaných pohľadávok voči Horizontu a ostatným firmám aj iný majetok, je malá. "BMG prakticky nemá ďalší majetok, keďže predmetom jeho činnosti v minulých rokoch bolo iba zhromažďovanie finančných prostriedkov od občanov," uviedol F. Hadušovský. Mimoriadna účtovná uzávierka bola v BMG v máji. "Účtovníctvo sa viedlo dobre a nie je s ním žiadny problém," povedal správca. V súčasnosti stále beží audit majetku.
Trochu iná situácia je v Horizonte. V účtovníctve sa podľa správcu konkurznej podstaty Vladimíra Bajtoša zistili "závažné nedostatky". Tie sa, ako ďalej uviedol, odstraňujú. "Prebiehajú audity v dcérskych spoločnostiach, aby sa zistili vzájomné finančné väzby," skonštatoval V. Bajtoš. Výška a štruktúra aktív a pasív sa zverejní až po skončení auditu. Správca predpokladá, že to bude ešte do konca tohto roka. Na Krajský súd v Košiciach si prihlásilo pohľadávku 47-tisíc veriteľov. Súd z nich zapísal zatiaľ 34-tisíc. "Až po zapísaní všetkých veriteľov na súde a ich následnom preskúmaní bude známa celková hodnota záväzkov voči veriteľom," povedal V. Bajtoš, ktorý ju priebežne odhaduje zhruba na 10 mld. Sk.
Počas konkurzného konania sa v Horizonte našlo viacero pochybných zmlúv a problematických transakcií. "Zaoberajú sa nimi o orgány činné v trestnom konaní, s ktorými spolupracujeme," konštatoval V. Bajtoš. Odmietol však uviesť, o aké zmluvy konkrétne ide, keďže mu to nedovoľuje zákon o konkurze a vyrovnaní a okrem toho to "v súčasnosti nie je vhodné ani taktické". Dodal, že do jedného mesiaca podá prvé žaloby na Krajský súd v Košiciach, v ktorých napadne neplatnosť viacerých zmlúv. Trestné konania, ktoré v súvislosti s konkurzom Horizontu vedú vyšetrovatelia voči niektorým osobám, medzi iným napríklad voči Jozefovi Majskému alebo Vladimírovi Frunimu, môžu podľa V. Bajtoša pomôcť vrátiť majetok do konkurznej podstaty. Musia byť však dôkazy, že majetok odišiel z firmy nezákonným spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:46