StoryEditor

Slovnaft žiada vládu o prehodnotenie tendra

10.12.2001, 23:00

Slovnaft, a. s., Bratislava ponúkol za 49 % akcií Transpetrolu 65,4 mil. USD v hotovosti a zásobníky ropných produktov, ocenené na 20 mil. USD. Podľa Slovnaftu bola preto ich ponuka výhodnejšia ako 74 mil. USD v hotovosti od Yukosu. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré HN poskytol jeho hovorca Ľubomír Žitňan.
Podľa Slovnaftu je rozhodnutie komisie M. Machovej nevýhodné nielen pre Slovnaft, ale aj pre SR, a to najmä z hľadiska dlhšieho časového horizontu. Slovnaft totiž v ponuke čiastočne riešil záväzok SR voči EÚ vybudovať do konca roka 2008 kapacity na núdzové zásoby ropy a ropných produktov až na úroveň 90-dňovej spotreby v SR. Prevodom troch zásobníkov s celkovou kapacitou 69 tis. m3 by sa podľa Slovnaftu výrazne zvýšili kapacity terajších zásobníkov štátu, ktoré pokrývajú 28 dní súčasnej spotreby Slovenska. Štát by tak podľa Slovnaftu ušetril zhruba 2 mld. Sk.
Slovnaft preto žiada vládu, aby prehodnotila rozhodnutie komisie, ktorá podľa spoločnosti uprednostnila krátkodobé efekty pred dlhodobým skutočným záujmom ekonomiky SR. Vláda sa bude predajom akcii Transpetrolu zoberať 19. decembra. Ešte predtým by M. Machová chcela výsledky tendra 17. decembra predložiť na rokovanie mimoriadnej Porady ekonomických ministrov (PEM).
"Slovnaft sme ešte pred doplnením ponúk upozornili, že zásobníky nemôžu byť súčasťou ponuky," reagoval pre TASR dôveryhodný zdroj, blízky výberovej komisii. Okolo ponúkaných zásobníkov bolo podľa neho navyše mnoho nejasností. "My predávame Transpetrol, a nekupujeme zásobníky," zdôraznil. Podľa neho Slovnaft napriek upozorneniu komisie ponúkol zásobníky zrejme v dôsledku "limitu finančných prostriedkov". Jednoznačné rozhodnutie sedemčlennej komisie pod vedením ministerky privatizácie Márie Machovej potvrdil aj ďalší člen komisie. "Na jednoznačne výhodnejšej ponuke Yukosu sa zhodli prakticky všetci členovia komisie," konštatoval.
Dobudovaním zásobníkov sa zaoberala aj ponuka ruského Yukosu, ktorá bola podľa M. Machovej výhodnejšia nielen v oblasti ceny. Yukos garantuje, že po vstupe do Transpetrolu by postupoval v súlade so slovenskou legislatívou, ako aj pravidlami EÚ, uviedol nedávno viceprezident divízie Yukosu pre spracovanie ropy a odbyt Michail Brudno. V tomto smere je Yukos podľa neho pripravený investovať aj do vybudovania kapacít na 90-dňové zásoby ropy, ktoré EÚ požaduje od SR.

Citát:
Podľa Slovnaftu je rozhodnutie komisie M. Machovej nevýhodné nielen pre Slovnaft, ale aj pre SR, a to najmä z hľadiska dlhšieho časového horizontu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:46