StoryEditor

Zákon o zdravotnej starostlivosti v druhom čítaní

Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti je prvou normou, ktorú včera poslanci zaradili do druhého čítania počas prvého dňa 5. schôdze NR SR. Návrh predpokladá o. i. zavedenie poplatkov za niektoré úkony v zdravotníctve, vrátane poplatkov za stravu a lôžko v nemocnici. Predkladateľ, minister zdravotníctva SR Rudolf Zajac konštatoval, že ide o úsilie obmedziť plytvanie v zdravotníctve, ktoré odčerpáva prostriedky z tzv. solidárneho balíka. Novela má vytvoriť stabilné podmienky pre činnosti v zdravotníctve, zastaviť rast dlhu a zabezpečiť vyrovnanú bilanciu v zdravotníckom sektore. Proti návrhu vystupovali predovšetkým poslanci za KSS, podľa Ivana Hoptu ide o odstránenie posledných sociálnych vymožeností, ktoré občanom ostali z čias socializmu. Vyzval tiež ministra zdravotníctva, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. Predseda strany Smer Robert Fico označil novelu za protiústavnú, v prípade jej schválenia ju napadne na Ústavnom súde.
Poslanci do druhého čítania zaradili aj novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, ktorá má umožniť mestám a obciam prevziať kompetencie pri udeľovaní stavebných povolení. Do druhého čítania prešli tiež návrhy novely zákona o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva a návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy (tzv. veľký kompetenčný zákon). Ten upravuje presuny niektorých kompetencií medzi ministerstvami, reaguje tiež na zrušenie ministerstva privatizácie. V druhom čítaní je tiež novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 až 1989 a o založení Ústavu pamäti národa. Parlament vyslovil súhlas so Zmluvou medzi SR a Rakúskou republikou o sociálnom zabezpečení, ktorá upravuje podmienky v tejto oblasti pre občanov SR, ktorí pracujú v Rakúsku. Následne z rokovacieho programu vypustili štyri poslanecké návrhy - novelu zákona o Zbierke zákonov, o daniach z príjmov, o správe daní a poplatkov a o povinnom zmluvnom poistení za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.
Poslanci tiež vyjadrili kritické stanovisko k monitoringu účasti poslancov na rokovaniach NR SR, ktorý uverejnilo občianske združenie OKO. V ňom sa neberie ohľad na to, že poslanci boli na služobnej ceste, prípadne mali ospravedlnenú neúčasť zo zdravotných príčin. V tejto súvislosti vyhlásil R. Fico, že bude iniciovať vznik parlamentnej komisie, ktorá pripraví novelizáciu Občianskeho poriadku s cieľom zvýšiť ochranu osobnosti.
Parlament súhlasil s predĺžením pôsobenia ženijnej jednotky v Afganistane do 31. augusta 2003. V rozprave vystúpila s odmietavým stanoviskom len Dagmara Bollová (KSS). Zvolil tiež jedného člena Rady pre vysielanie a retransmisiu a po jednom členovi Rady a Dozornej rady Fondu detí a mládeže. Výsledky budú známe dnes, kedy schôdza pokračuje.
Hlasovanie o návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti:
- zúčastnilo sa 137 zákonodarcov
- za hlasovalo 74
- proti bolo 60
- zdržali sa 3
Parlament neschválil vrátenie novely zákona vláde, ako to navrhoval predseda Smeru Robert Fico
- za bolo 62 poslancov
- proti 72,
- zdržal sa 1
- nehlasoval 1

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:45