StoryEditor

Slovan investoval do posíl viac ako 25 mil. Sk

04.12.2001, 23:00

V správe o činnosti futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava na pondelkovej členskej schôdzi v bratislavskej reštaurácii Alžbetka odzneli z úst predsedu správnej rady Miroslava Králika zaujímavé informácie týkajúce sa prestupov. Pred sezónou 1998/1999 investovali funkcionári belasých do nákupov posíl 58 miliónov korún. V lete roku 1998 prišli do Slovana Stanislav Varga, Milan Timko, Tibor Jančula, Jozef Majoroš, Norbert Hrnčár a Miroslav Kriss. V tom období predstavoval rozpočet klubu 144 miliónov korún, z toho takmer polovicu (70 mil.) zhltli prevádzkové náklady. Z predaja hráčov získal Slovan v tomto období len 4 milióny korún. V roku 1999 rozpočet klubu klesol pod sto miliónov (84 mil. Sk), avšak z predaja hráčov ako Tomaschek, König, Hornyák, Antalovič, Novák, Hollý, Höger, Mužlay pribudlo do pokladnice Slovana 50,3 milióna korún. Do nákupov posíl investovali belasí v tomto období len 4 milióny. V lete roku 2000 Slovan Bratislava predal do anglického Sunderlandu Stanislava Vargu za 650 000 libier (v tom čase asi 45,5 mil. Sk), z mužstva odišli aj Fabuľa, Majoroš a Borisenko. Celkový príjem za tieto prestupy predstavovali podľa výročnej správy klubu 66 miliónov korún, a z tejto sumy sa v prevažnej miere naplnil aj 75-miliónový rozpočet klubu na sezónu 2000/2001. Počas zimnej prestávky v sezóne 2000/2001 opustili belasé mužstvo ďalšie dve opory. Igor Bališ si to namieril do anglického West Bromwich Albion a o čosi neskôr získal turecký Kocaelispor Milana Timka. Za týchto dvoch futbalistov získal Slovan 16,1 mil. Sk. Káder mužstva z Tehelného poľa posilnili Kelemen, Bednár, Onofrej, Tittel, Nečas, Slovák a Damjanovici, za čo museli funkcionári zaplatiť dovedna 10,5 mil. Sk. Pred sezónou 2001/2002 Bratislavčania opäť nakupovali (Petruš, Ujlaky, Obžera, Mojič, Kleštjan, Prole, Cifranič) celkovo za 25,4 mil. Sk.
V súčasnosti v zahraničných kluboch najúspešnejšie pôsobia bývalí hráči Slovana Marián Zeman (Arnhem), Róbert Tomaschek (FC Heart of Midlothian), Igor Demo (Borussia Mönchengladbach), Samuel Slovák (CD Teneriffe), Miroslav König (FC Basel), Alexander Vencel ml. (Le Havre) a Stanislav Varga (AFC Sunderland).
Pôvodne malo byť hlavnou témou zasadnutia belasých posúdenie a následné schválenie transformačného procesu, v rámci ktorého sa malo súčasné občianske združenie zmeniť na obchodnú, konkrétne akciovú spoločnosť ŠK Slovan. V rámci transformácie malo dôjsť aj k schváleniu správnych orgánov novej obchodnej spoločnosti. Z 229 riadne zaregistrovaných členov ŠK Slovan Bratislava -- futbal, sa však na zasadnutí podpisom prezentovalo iba 101, čím sa členská schôdza stala uznášanianeschopnou. Termín náhradnej členskej schôdze slovanistov zatiaľ nie je známy. Podľa M. Králika sa v prípade prechodu futbalového klubu ŠK Slovan na akciovú spoločnosť zaujíma o kapitálový vstup renomovaná investično-finančná spoločnosť a významný zahraničný marketingový partner.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:09