StoryEditor

Slovenskí finančníci sa presúvajú do ČR

14.10.2003, 00:00
Zatiaľ čo Viktor Kožený zaháľa na Bahamských ostrovoch, český trh dobývajú finančníci zo Slovenska. Domáci trh je vraj už pre nich príliš malý. Spoločnosť Penta sa napríklad mieni uchádzať o privatizáciu severočeských hnedouhoľných baní, skupina J & T poškuľuje po zaujímavých pozemkoch.
Zatiaľ čo Viktor Kožený zaháľa na Bahamských ostrovoch, český trh dobývajú finančníci zo Slovenska. Domáci trh je vraj už pre nich príliš malý. Spoločnosť Penta sa napríklad mieni uchádzať o privatizáciu severočeských hnedouhoľných baní, skupina J & T poškuľuje po zaujímavých pozemkoch.
Na Slovensku sa už okrem elektrární nečrtá nijaká významná privatizačná príležitosť - v Česku je to naopak. Popri pokračujúcom výpredaji privatizačných dlhov vláda pripravuje na predaj aj štátnej podiely v ďalších firmách. Práve to je dôvod, prečo slovenské finančné skupiny, často s prívlastkom "žraloky od Dunaja" či "slovenské tigre", presunuli hlavnú časť svojich aktivít na český trh.
Penta Finance vyhrala spolu so skupinou PPF tender na nákup tzv. tretieho balíčka pohľadávok z Českej konsolidačnej agentúry. Skupina J & T zase vytvorila konzorcium s poľským Prokomom a spoločne získali spoločnosť PVT. Podľa vlastných vyjadrení majú dostatok peňazí na to, aby boli významnými hráčmi na českom trhu. Ďalšia slovenská spoločnosť Slávia Capital sa profiluje viac ako investičný poradca, kým Istrokapitál je v ČR takmer neviditeľný.
Ešte vlani skupina J & T kúpila okrem iného aj vydavateľskú firmu eMedia, ktorá sa neúspešne pokúsila preraziť na českom novinovom trhu bulvárnym denníkom Super. Podľa šéfa J & T Banky Patrika Tkáča to bolo z daňových dôvodov. Vydavateľstvo prerobilo za dva roky niekoľko sto miliónov korún. Dlhy však splatila, takže je cenná svojou účtovnou stratou. Novým poľom pôsobnosti tejto skupiny majú byť nehnuteľnosti "Máme v pláne kupovať v Prahe lukratívne pozemky," uviedol P. Tkáč.
Naproti tomu materská spoločnosť Penty je registrovaná na Cypre. "Je to aj kvôli daniam, ale nie je to len prázdna účtovná schránka. Na Cypre máme svojich ľudí a sme členom tamojšej hospodárskej komory," zdôvodňuje tento fakt spolumajiteľ skupiny Marek Dospiva. Penta sa od ostatných skupín líši aj tým, že jej šéf je Čech. "I preto sa považujeme za česko-slovenskú spoločnosť," znie jeho komentár. V súčasnosti čelí trestnému obvineniu za získanie kúpeľov Jáchymov. Inak však už Penta vlastní napríklad Adast či Sanitas ČR a v súčasnosti sa pokúša získať Severomoravské vodovody a kanalizácie.
A kto je najväčším konkurentom "slovenských tigrov" na českom trhu? P. Tkáč i M. Dospiva uznávajú predovšetkým spoločnosť PPF Petra Kellnera. Inak však už veľa súperov nemajú. Bývalý majiteľ spoločnosti Patria Finance Zdeněk Bakala svoj podiel predal a Karel Komárek, ktorý vlastní aj Atlantik PF, sa zaoberá viac zemným plynom ako pôsobením na finančnom trhu.
(gaf)

Slovenské finančné skupiny pôsobiace v ČR

Penta - v ČR pôsobí pod hlavičkou Penta Finance. Je konzultačným partnerom Credit Suisses First Boston. Jej šéfom a najväčším akcionárom je na rozdiel od ostatných skupín Čech Marek Dospiva.

J & T - najväčší developer v Bratislave. Hlavnou súčasťou celej skupiny je J & T Banka, ktorá získala v roku 1998 bankovú licenciu v ČR. Na Slovensku ju nemá. J & T využíva na investície peniaze klientov banky - niektoré firmy kupuje priamo pre svojich klientov.

Slávia Capital - pôsobí predovšetkým ako poradenská spoločnosť, v ČR ako Slávia Capital Praha. Podľa vlastného vyjadrenia je jednotkou v poradenstve pri akvizíciách a fúziách. Pokrýva aj ostatné postkomunistické krajiny strednej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:49