Instagram/lydadobrovicova, regionpoloniny.sk, slovak_explorers
StoryEditor

Daj košom tradičným destináciám. Toto sú slovenské unikáty, ktoré musíš toto leto navštíviť

Miroslav Kamody29.07.2021., 08:00h
Vyber sa ešte toto leto objavovať na Slovensku úplne nové miesta. Tieto si rozhodne zamiluješ.
Lajkuj Brainee.sk na

Štrbské pleso, vyhliadkové veže, Spišský hrad či Vlkolínec. Tieto známe destinácie rozhodne patria k miestam, ktoré sa oplatí minimálne raz za život navštíviť. Zvyčajne sa tam však stretneš s množstvom turistov, ktorí nevedia, kam inam by sa mali v krajine pozrieť.

Aj preto sme si pre teba pripravili zoznam slovenských unikátov, kde je frekvencia návštevníkov o poznanie nižšia. Ak teda hľadáš destinácie, ktoré chceš v druhej polovici týchto letných prázdnin ešte navštíviť, si na tom najlepšom mieste.

Dubnícke bane

Uprostred Slanských vrchov sa nachádza unikátna lokalita najstarších opálových baní na svete. Kvôli nádherným a kvalitným opálom boli známe už v 16. storočí. V roku 1755 tu našli najväčší opál menom Harlekýn.

Bane dlho chátrali, no postupne sa podarilo staršie úseky sprístupniť. Dnes ide o unikátnu návštevu, vďaka ktorej si vychutnáš magické priestory a zároveň sa dozvieš množstvo zaujímavostí o tomto magickom mieste.

Vyhliadková veža na Dukle

Pokiaľ ťa zaujíma história, areál Duklianskeho prieskumu si zamiluješ. Okrem tisícok exponátov z čias druhej svetovej vojny si môže vychutnať aj výhľad na celý areál priamo z vyhliadkovej veže.

View this post on Instagram

A post shared by RybkaSVK (@rybkasvk)

Tá bola len pred rokom vybavená novým rýchlovýťahom. Okrem toho si môžeš odskočiť do neďalekého Údolia smrti, ktoré znázorňuje boje priamo v exteriéry.

View this post on Instagram

A post shared by Danko Franko (@danko_franko)

Dubový háj v Dobrej Nive

Miesto, ktoré inde len tak nenájdeš. V chránenom areály Gavurky sa nachádza približne 600 unikátnych dubov.

Tie majú viac ako sto rokov a lokalita je chráneným územím európskeho významu. Vzhľadom na svoj vek majú doslova rozprávkové zakrivenia a vytvárajú magické prostredie, kde dokonale načerpáš sily.

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Táto slovenská jaskyňa patrí k absolútnym svetovým unikátom. Aj preto je zapísaná v zozname UNESCO. Je mimoriadne cenná, a to pre jej aragonitovú výzdobu, ktorá je jediná svojho druhu v strednej Európe, pričom na celom svete je podobných jaskýň len niekoľko.

Z celkovej dĺžky 300 metrov je od roku 1972 verejnosti sprístupnených 230. Celá prehliadka zaberie približne 30 minút. Možno to nie je veľa, no rozhodne ide o zážitok na celý život.

Kremnická mincovňa a stred Európy

Mincovňa v Kremnici bola založená v roku 1328 a už takmer sedem storočí nepretržite vyrába minciarske produkty. To z nej robí jeden z najdlhšie fungujúcich podnikov na svete. Súčasťou je aj múzeum, v ktorom sa dozvieš množstvo zaujímavostí a vyraziť si môžeš aj vlastnú mincu.

Len pár kilometrov od Kremnice sa nachádza geografický stred Európy. Nachádza sa pri ňom kostol a odbehnúť si odtiaľ môžeš na turistiku na Krahule, ktoré sa v zime menia na lyžiarske stredisko.

Skalné domy v Brhlovciach

V Brhlovciach sa nachádzajú jedinečné domy vysekané do skaly a traduje sa, že prvé takéto obydlia vznikli už v 16. storočí v období tureckých vojen ako odpoveď na hroziace nebezpečenstvo. Peňazí na stavbu domov nebolo a tak si ich vytesali do okolitých skál.

To, že ide o jedinečné stavby, dokazuje aj fakt, že vyhĺbiť obydlie do skalnej steny trvalo aj osem rokov a aj v súčasnosti sú dva tieto domy stále obývané. Pôvodne bolo skalných domov 14, dnes ich tu stojí osem.

Žilinské katakomby

Kedysi v nich pochovávali ľudí, neskôr uskladňovali potraviny, za vojny zachránili židovské deti a dnes ich môžu navštíviť turisti. Pivnice pod Mariánskym námestím v Žiline vyrážajú dych svojou veľkosťou a tajomnosťou.

Tento systém je rozťahaný cez celé historické centrum. Viaceré bočné chodby sú zasypané a nikto nevie, čo je za nimi. Na teba však za pár drobných čaká zaujímavá cesta do minulosti, ktorá ťa prekvapí svojou veľkosťou.

Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici

Slovenské banské múzeum vzniklo už v roku 1964 a jeho súčasťou je aj jeho „prírodná“ časť. Už viac ako 45 rokov poskytuje návštevníkom jedinečný zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov.

Pokiaľ ťa zaujíma, s čím všetkým sa museli baníci v minulosti vysporiadať, rozhodne by si mal toto miesto navštíviť. Výlet môžeš spojiť aj s prehliadkou mesta a okolitých tajchov.

Vlčie hory

Možno to znie ako klišé, no Vlčie hory sú naozaj miestom, aké v Európe už nenájdeš. Nedotknutá divoká lesná krajina so stromami starými vyše tisíc rokov sa nachádza v Národnom parku Poloniny na hranici s Poľskom a Ukrajinou.

Na jednom priestore, kde široko-ďaleko nenájdete človeka, žijú v nádhernej divočine ohrozené druhy zvierat rys, vlk, medveď, bobor, divoký kôň a obrovské prehistorické zviera zubor. O tomto území vznikol aj dokument od National Geographic, ktorý sa vysielal po celom svete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:30