Flickr.com
StoryEditor

Týchto 5 eco-friendly hotelov spĺňa najprísnejšie kritéria udržateľnosti: Generujú 105% energie či kompostujú

Eliška Trpíšková30.06.2021., 07:00h
Už ťa nebavia dovolenky vo veľkých hotelových rezortoch s all inclusive stravou, ktorou sa plytvá v obrovských množstvách? Pravdou je, že ani nás. Pripravili sme pre teba výber tých najekologickejších rezortov na svete, ktoré si generujú vlastnú energiu, neplytvajú vodou a dbajú na biodiverzitu
Lajkuj Brainee.sk na

Vždy dokonalí Novozélanďania

Je všeobecne známe, že Nový Zéland patrí medzi krajiny s najunikátnejšou prírodnou scenériou. Návštevníci tohto ostrovného štátu majú v obľube požičať si karavan a prebrázdiť ním všetky novozélandské zákutia. Ak patríš medzi cestovateľov, ktorí majú Nový Zéland na wishliste už nejaký ten rok a zároveň sú fanúšikmi udržateľnosti a ekológie, neprestávaj čítať! Našli sme pre teba ubytovanie s názvom Camp Glenorchy, ktoré sa nachádza v Richardson Mountains a je držiteľom najdôkladnejších štandardov udržateľnosti na svete.

Tento luxusný a zároveň eco-friendly rezort používa o 50% menej vody a energie ako jeho konkurencia a generuje 105% vlastnej energie priamo na mieste. V roku 2019 sa Camp Glenorchy objavil aj v rebríčku magazínu Times medzi 100 najlepšími miestami na svete. Tu sa jednoducho musíš ubytovať!

Horúca voda zo solárnej energie

Ekvádor je kapitola sama o sebe. Tento cestovateľský raj nezaháľa ani čo sa udržateľnosti týka a myslí naozaj na všetkých. Ak raz budeš mať cestu na Galapágy, konkrétne na jeden z ostrov Santa Cruz, radíme ti ubytovať sa v uhlíkovo neutrálnom eko hoteli s názvom Pikaia Lodge. Tento rezort má 29 izieb a svojim hosťom ponúka horúcu vodu, ktorú generuje zo solárnej energie.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Pikaia Lodge (@pikaialodge)

Taktiež je súčasťou programu pre znovuzalesňovanie, prostredníctvom ktorého sa snaží vykompenzovať emisie oxidu uhličitého, ktoré sám spotrebuje. Tým, že biodiverzita Galapágov je veľmi krehká, Pikaia Lodge sa snaží svojou udržateľnosťou nabádať turistov k tomu, aby si vážili miestnu prírodu. Hotel dokonca spolupracuje so zložkami Národného parku a vymedzuje tak turistom určité pravidlá. Tí nemôžu napríklad vstúpiť na vybrané územia a korigujú aj celkový počet návštevníkov vstupujúcich do tejto oblasti.

LED žiarovky a sviečky

Počul si už o Bambu Indah na Bali? Ak nie, tak my ťa okamžite zasvätíme! Tento eko rezort v antickom štýle sa nachádza priamo v džungli Ubud a má za sebou naozaj bohatú históriu. Jednotlivé domčeky v minulosti slúžili ako ubytovanie pre novomanželov, no v súčasnosti sa premenili na luxusný ekologický rezort. Búdky z bambusov sa aktuálne sústredia na prírodný, organický a udržateľný život a zamestnanci tohto komplexu musia dodržiavať striktné pravidlá.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený wowmyhotels (@wowmyhotels)

Vedenie je zástancom nulového odpadu, ktorý musí byť vždy skompostovaný a ponechaný zvieratám. Zaujímavosťou je, že voda je filtrovaná cez reverznú osmózu z prírodných podzemných vodných zásob. Fascinujúce, však? Krása celého rezortu je podčiarknutá čarom noci, kedy hotel rozsvieti všetky svoje LED žiarovky a do tvojej izby ťa povedú sviečky. Zámer je jasný – čím menšia spotreba svetla, tým lepšie!

Balená voda je tabu

Za nás je exotika voľba číslo jeden a o to viac, ak ide o slnečné Thajsko. Práve táto krajina je okrem hlavného mesta Bangkok známa aj svojimi priľahlými rozprávkovými ostrovmi ako napríklad Ko Samui či Ko Tao. Nás ale konkrétne bude zaujímať jeden z najmenej zaľudnených ostrovov s názvom Ko Kut a jeho eco-friendly rezort Soneva Kiri.

Tento luxusný a zároveň udržateľný hotel sa nachádza v srdci thajskej panenskej prírody. Keď sa poobzeráte okolo seba, neuvidíte nič viac len zeleň a more a doslova budete mať pocit, že ste na ostrove samy. Soneva Kiri je 100% uhlíkovo neutrálny a má svoju vlastnú organickú záhradu, kde sa pestuje čerstvá zelenina, ovocie a bylinky, ktoré sú následne podávané v hotelovej reštaurácii. Vedenie hotela sa okrem iného snaží o redukciu plastového odpadu, pričom balená voda iných značiek je v rezorte doslova zakázaná. Stačí sa na tento hotel len pozrieť a hneď nadobudnete pocit, že sa nachádzate v ekologickom raji.

Pomáhajú aj miestni obyvatelia

Nato, aby si sa ubytoval ekologicky, nemusíš ísť ďaleko. Priamo v srdci Svetového dedičstva UNESCO, v anglickom Národnom parku Jazerná oblasť (Lake District) sa nachádza originálny Langdale Hotel & Spa. Ide o eco-friendly hotel, ktorý produkuje uhlíkovo neutrálne emisie, energiu z biomasy a vodu čerpá z vodného kolesa umiestneného pred samotným rezortom.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Spabreaks.com (@spabreaks)

Majitelia sa taktiež snažia o nulovú produkciu odpadu, čo sa im aj úspešne darí, keďže na skládky neposielajú žiaden odpad. Celá oblasť Lake District má bohatú históriu v oblasti poľnohospodárstva a farmárčenia, ktoré sú hlavnými piliermi miestneho trhu a zásobujú lokálne hotely a bary. Obyvatelia si medzi sebou pomáhajú ako sa dá a všetko, čo dopestujú sa snažia zužitkovať na maximum. Podpor aj ty miestnu životosprávu!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 21:27