Digitálna nomádkaInstagram/urlnomad
StoryEditor

Päť dôvodov, prečo bude rok 2021 rokom digitálnych nomádov

Ľubomíra Somodiová26.05.2021., 20:00h
Túžiš po koronavírusovom období „temna“ po rozmanitosti a dobrodružstve? Rok 2021 bude pre teba možno rokom, kedy sa z teba stane digitálny nomád.
Lajkuj Brainee.sk na

Pracujú, cestujú a spoznávajú nové kultúry a ľudí. Byť digitálnym nomádom je pre mnohých práca snov. Stačí ti len počítač a dobré internetové pripojenie a pracovať môžeš z najrozmanitejších kútov sveta. Životnému štýlu digitálnych nomádov však rok 2020 veľmi neprial. Minulý rok bolo kvôli lockdownu a obmedzeniam veľa nomádov nútených zostať doma.

Viaceré faktory však naznačujú, že rok 2021 bude pre nich oveľa priaznivejší. Dokonca sa môže stať, že práve súčasný rok sa veľa ľudí dá na tento nekonvenčný spôsob života nalákať.

1. Vďaka pandémii pracuje viac ľudí na diaľku

Pandémia výrazne ovplyvnila spôsob práce. Oveľa viac ľudí pracovalo z domu. Keď firmy zavreli svoje brány, práca z domu sa stala novou normou. Ľudia okúsili, aké je to byť mimo zaužívaný koncept dennodenného dochádzania do kancelárií. Obmedzenia ukázali, že veľkú časť práce je možné vykonať na diaľku, čo bolo pre mnohých prekvapením.

Je pravdepodobné, že veľké percento ľudí sa už nebude chcieť po skončení pandémie vrátiť do kancelárii. Práca na diaľku tak otvára nekonečné možnosti. Mnohí si uvedomujú, že ak pracujú z domu, môžu ju robiť zo všadiaľ, kde budú mať internet, prečo teda nepracovať z hojdacej sieti na Bali a o tri mesiace napríklad z Kyjevskej kaviarne?

2. Digitálny svet prináša pre nomádov stále viac možností

Berlitz

V digitálnom sektore sa každý deň objavuje čoraz viac pracovných príležitostí. Píše portál Shared.com. Zoznam úloh pre digitálnych nomádov je takmer nekonečný. Digitálny marketing, web design, ale aj výučba na diaľku je pre digitálnych nomádov ako vyšitá.

Pracovitejší?

 Digitálni nomádi pracujú viac, ako ich kolegovia v kanceláriách. Píše The Jerusalem Post. Na základe niekoľkých štúdií vykonaných výskumníkmi sa zistilo, že pracovníci na diaľku sú o 13 percent produktívnejší ako ich kancelárski kolegovia. Okrem toho je asi 23 percent digitálnych nomádov vždy ochotných odpracovať hodiny navyše, aby splnili danú úlohu.


3. Pre krajiny sú digitálni nomádi prínosom

Cestovný ruch zaznamenal v priebehu pandémie veľké straty. Neutrpeli len cestovky, v niektorých prípadoch aj celé krajiny, pre ktoré je cestovný ruch dôležitou zložkou ekonomiky. Mnohé ekonomiky sveta potrebujú turistov a cestovateľov, ktorí utrácajú a vkladajú peniaze do miestnej „pokladnice“.
Digitálni nomádi sú v tomto prípade najlepšími turistami. Nenavštevujú iba samotnú krajinu, ale žijú tam, prenajímajú si byty, nakupujú v miestnych obchodoch a využívajú miestnu infraštruktúru. Zdá sa, že krajiny výslovne nabádajú digitálnych nomádov, aby tam žili a pracovali. Estónsko nedávno vydalo vízum špeciálne pre digitálnych nomádov a pravdepodobne ho budú nasledovať ďalšie krajiny

4. Ľudia si vážia slobodu viac, ako kedykoľvek predtým a túžia po rozmanitosti

Archív prevádzky

Ľuďom po celom svete bolo v dôsledku pandémie odopierané nielen cestovanie, ale mnoho vecí, na ktoré boli zvyknutí. S postupným uvoľňovaním pravidiel si ľudia cenia každý nový náznak slobody, ako je otváranie reštaurácii, kín a podobne. Čo je však väčšia sloboda ako neobmedzené cestovanie?. Nomádi môžu pracovať, ako chcú, robiť si, čo chcú, kedy chcú a odkiaľkoľvek chcú. Môžu začať týždeň pod Tatrami, letieť do Talianska a trajektom preplávať na africký kontinent. Volanie po slobode a rozmanitosti môže byť oveľa väčšie, ako kedykoľvek predtým.

5. Vakcinácia

Na vakcínach proti koronavírusu zarobili miliardy eur Na vakcínach proti koronavírusu zarobili miliardy eur TASR

​V neposlednom rade treba povedať, že oproti roku 2020, kedy svet až na sklonku roka začal s vakcináciou na koronavírus, celý rok 2021 sa nesie v očkovacom duchu. Očkovacie pásy by mali zabezpečiť jednotlivcom bezpečný tranzit cez hranice.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:55