Unsplash/Spencer Davis
StoryEditor

Ak si milovníkom horúcich prameňov, si na správnom mieste! Tu je zoznam NAJ európskych termálnych rezortov

Eliška Trpíšková11.10.2021., 12:00h
Vychutnaj si posledné jesenné slnečné lúče a na chvíľu unikni z reality. A čo je pre tvoje telo a myseľ lepšie, ako prírodné kúpele s liečivými účinkami?
Lajkuj Brainee.sk na

Blue Lagoon, Island

Pri pohľade na toto miesto sa môže na prvý dojem zdať, že ho vytvorila sama matka príroda. Opak je však pravdou a tento umelo vytvorený komplex sa môže pýšiť minerálmi nabitou tyrkysovou horúcou vodou, ktorá je recyklovaná vďaka neďalekej geotermálnej elektrárni Svartsengi.

​Oblasť vyformovala drsná láva a nachádza sa len 30 minút od hlavného mesta Reykjavík. Návštevníci sa okrem iného môžu tešiť na vane plné bieleho geotermálneho bahna, ktoré je bohaté na kremeň a má liečivé účinky. Ak si chceš spraviť beauty day, aplikovať si bahennú masku na tvár a popritom si aj oddýchnuť, toto miesto je pre teba ako stvorené!

Thermae Bath Spa, Bath, Anglicko

Jediné horúce pramene v Anglicku majú za sebou naozaj bohatú históriu. Čaro tohto miesta údajne objavil anglický princ Bladud v roku 863 pred Kristom, vďaka ktorému si ho mohli užívať generácie od Keltov až po Anglosasov. Tieto horúce pramene sa môžu pýšiť bylinkovou parou a štyrmi termálnymi vaňami, v rámci ktorých nájdeš aj obrovský open-air rooftop bazén s krásnym romantickým výhľadom. Pri pohľade na spomínaný strešný bazén budeš chcieť toto miesto navštíviť okamžite. A to nie je všetko! Horúci kúpeľ si môžeš vychutnať až do pol desiatej večer, kedy je výhľad na rozsvietené okolie ešte dvojnásobné krajší.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Thermae Bath Spa (@thermaebathspa)

Terme di Saturnia, Toskánsko, Taliansko

Môže byť Toskánsko ešte dokonalejšie? S týmito horúcimi prameňmi stopercentne áno! Terme di Saturnia sa radí medzi najprestížnejšie talianske spa rezorty a určite stojí za navštívenie. Zaujímavosťou je, že každé štyri hodiny v hlavnom bazéne vyviera vulkanický prameň a voda tak dosiahne až neuveriteľných 37,5 stupňov Celzia. Rezort má dvere otvorené aj pre (ne)klientov, ktorým ponúka špeciálne termálne bahenné terapie a ošetrenia. Pozri si fotky z tohto miesta a urob si vlastný názor. Je to ako vystrihnuté z rozprávky....

Aqua Dome, Tirolsko, Rakúsko

Pri pohľade na tento spa hotelový komplex odpadneš! Längenfeldove geotermálne kúpele boli síce objavené už v 16. storočí, no v 60. rokoch 20. storočia údajne vyschli. V roku 1977 sa im ich opätovne podarilo zachrániť a Tirolsko sa preto dnes môže pýšiť krásnym futuristickým areálom s tromi „levitujúcimi“ vonkajšími bazénmi. V piatky dokonca Aqua Dome ponúka extra bonus pre všetkých romantikov – kúpanie sa pri mesačnom svite.

Pamukkale, Denizli, Turecko

Čo by to bol za článok o horúcich prameňoch, keby sa do neho nedostali turecké Pamukkale? Táto roky navštevovaná turistická atrakcia je doslova prírodným fenoménom, ktorý chytil za srdce nejedného návštevníka. Ak si o Pamukkale nikdy predtým nepočul, tak ide o komplex prírodných „bazénov,“ ktoré sa storočia používali na medicínske účely a dokázali uľaviť od fyzických chorôb. Miesto Pamukkale je oblasť tektonického zlomu, kde na povrch vytekajú minerálne pramene bohaté na vápnik. Z minerálnej vody stekajúcej po skale vznikajú usadeniny a tak sa v priebehu rokov postupne formovali pôsobivé terasy, kaskády a jazierka. A neprestali vznikať doteraz, keďže je prameň stále aktívny. Zaujímavosťou je, že táto prírodná atrakcia je zapísaná do svetového dedičstva UNESCO a určite stojí za navštívenie!

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Days Eye (@dayseyetravel.blog)

Caldea, Andorra La Vella, Andorra

Vedel si, že najväčší spa komplex Južnej Európy sa nachádzajú práve v Andorre? Bazény tu zaberajú viac ako 6000 m2 a sú bohaté na síru. Ak sa rád socializuješ a zároveň svoje telo rád dusíš v horúcich kúpeľoch, toto miesto je pre teba ako stvorené, keďže tento rezort organizuje aj rôzne koktejlové večery, na ktorých sa môžeš zoznámiť s naozaj hocikým.

Komplex ponúka služby od výmyslu sveta – nájdeš tam všetko od jacuzzi, vodopádov až po rôzne typy masáží. Ak si ale rád užívaš intímnejšie chvíle či samotu, mal by si navštíviť jeden z najlepších termálnych hotelov v meste s názvom Roc Blanc. Tam sa zase perfektne zrelaxuješ po náročnom dni na lyžiach. Áno, pochopil si správne. Okrem spa si v Andorre môžeš vychutnať aj nekonečné množstvo lyžiarskych svahov!

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Caldea (@caldea_andorra)

Klevevška Toplica, Klevevž, Slovinsko

Ak sa ti nechce kvôli horúcim prameňom cestovať ďaleko, slovinská dedinka Klevevž je pre teba zaručené riešenie. Bublinkujúca voda tu má niečo pod 20 stupňov Celzia a okrem prírodného kúpeľa si tak môžeš užiť aj perfektný výhľad na stredoveký hrad Klevevž.

Pre tých rafinovanejších máme nachystaný aj ďalší variant – len kúsok od dedinky Klevevž sa nachádzajú Dolenjske Toplice, ktoré ponúkajú najkrajšie a najstaršie mestské spa. Ak sa nevieš rozhodnúť, ktoré z týchto dvoch možností navštíviť, sprav si viacdňový výlet a zbehni do oboch!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 19:48