Janka Schweighoferová
StoryEditor

Európa je rovnako drahá ako exotika, tieto destinácie sú oveľa lacnejšie. Vyspovedali sme Janku Travelhackerku

Eliška Trpíšková08.06.2021., 12:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Si študent a chceš cestovať, no si bez peňazí? Nechaj si poradiť od úspešnej cestovateľky a onedlho môžeš sedieť v lietadle práve ty.

Väčšina ľudí si ťa pamätá ako študentku, ktorá cestovala za lacno. Práve vtedy si založila aj svoj blog Travelhacker, na ktorom si ponúkala rôzne praktické tipy a triky. Keby si sa mohla vrátiť v čase, čo by si odkázala svojmu študentskému ja?

Nech nesedí na prednáškach, ktoré jej nič nedávajú a robí to, čo ju baví a zaujíma. Ja som to do veľkej miery robila. Pamätám si, ako som mala letenku na Maldivy s odletom 8. januára. Dovtedy som musela stihnúť všetky skúšky, čo mi prišlo takmer nemožné. Správna motivácia ale dokáže hory prenášať. Každopádne, pamätám si, že spolužiaci na mňa pozerali, akoby som si zo školy spravila blázinec, rodičia tiež neboli nadšení, že nesedím v škole ale chodím po svete a záujmy mám úplne inde ako v práve, ktoré som študovala. Ja som to tak ale cítila a spätne chápem, že práve to, že som nezapadla v školských laviciach, mi dovolilo mať takýto uletený job a život, na ktorý sa teším každé ráno, keď sa zobudím.

Kedysi bolo cestovanie považované za luxus, avšak dnes sa premenilo na voľnočasovú aktivitu. Prečo si myslíš, že sektor cestovného ruchu prešiel takou výraznou zmenou?

Lebo môžeme cestovať. Lebo je to trendy, je to cool, je to niečo, kde si spravíš super fotky na Instagram, ktoré ti potom kamoši lajkujú. Lebo vidíš nové veci, spoznávaš nových ľudí, cítiš sa voľná a slobodná. Uvedomíš si veľa vecí. Máš čas zrelaxovať. Vypadneš zo svojej reality. Cestovanie dáva našej mysli spokojnosť a radosť a prinesie nové vnemy, pri ktorých zabudneš na akékoľvek problémy. Dočasne.

Ktoré destinácie boli podľa teba v minulosti nedostupné, no dnes si do nich môže dovoliť vycestovať aj študent?

Záleží, o akej minulosti sa bavíme. Počas komunizmu bolo nedostupné takmer všetko - aspoň pre väčšinový plebs, ktorý nemal výnimku od režimu. Ako sa cestovanie otvorilo, vycestovať hlavne mimo Európu bolo šialene drahé. A práve to sa zmenilo. Vďaka lacným letom je dnes možné ísť viac-menej kamkoľvek – Európa, USA, Ázia, Južná Amerika.

Ten, kto chce cestovať, si na to v dnešnej dobe dokáže zarobiť pomerne jednoducho. Keď sa bavíme o študentskom budgete, napríklad taký mesiac vo Vietname, na Filipínach, v Kolumbii či Mexiku vyjde na 1000€-1500€ už aj s letenkou a rezervou. Kto je ochotný cestovať naozaj lowcost, zvládne to aj za menej.

Skús nám to trochu priblížiť…

Pre študentov je super cestovanie po Európe – je lacné, bezpečné. V celej Európe máme volania zadarmo, platí nám Európske cestovné poistenie, máme tu jasné práva pasažierov. Ako výborná destinácia pre študentov mi príde napríklad Portugalsko – pretože je cenovo lacnejšie ako napríklad Taliansko a Španielsko a má nádherné miesta aj nočný život. Z exotiky treba rozlišovať náklady na cestovanie a fungovanie v krajine.

Napríklad na taký Hawaii sa dajú kúpiť spiatočné letenky za 350 eur, no ceny za ubytovanie, dopravu a jedlo sú astronomické – kto zvládne prežiť s budgetom 50-70 eur na deň je ultra backpacker. Medzi najlacnejšie krajiny na cestovanie radím Filipíny, Vietnam, Malajziu, Indonéziu (Bali je pomerne drahé, pozor), Sri Lanku, Barmu, Indiu, Nepál. Z Južnej a Strednej Ameriky je to zas Kolumbia, Mexiko, Argentína, Bolívia.

Odporúčala by si do týchto destinácií vycestovať aj v aktuálnom pandemickom období?

Áno aj nie. Je to ťažká otázka. Z pohľadu toho, či predstavuje cestovanie riziko by som povedala, že nič hrozné to nie je. Jasné, covid musel na Slovensko niekto priniesť, čiže ak by sa necestovalo, nedostal by sa k nám. Lenže my žijeme v globálnom svete a užívame jednak jeho výhody, jednak nevýhody.

Myslím, že z cestovania si skôr politici spravili obetného baránka a lacné PR ako by bolo naozaj nebezpečné. A keď dotyčný po príchode z dovolenky zostane doma, šance, že niekoho nakazí, sú veľmi malé. Z pohľadu komplikovanosti a neustálych zmien vo svete je však cestovanie oveľa zložitejšie ako predtým. V 2019 mi na cestu do Barcelony stačilo zbaliť si kreditku, telefón, plavky a booknuť letenky.

Dnes musíš pozerať, aké sú podmienky na odchod zo Slovenska, na transfer na letisko Schwechat, na odlet z Rakúska, na prílet do Španielska a tiež aké má podmienky letecká spoločnosť. Potrebuješ testy, musíš riešiť ako a kde ich dostať… Kto nemá vyslovene potrebu ísť teraz do zahraničia, nech nejde. Cestovanie teraz nie je tak easy a pohodové, ako bolo. Koho to však láka na cesty a má „itchy feet”, nech ide. Len nech sa pripraví.

Viem, že niektorí mladí ľudia nie sú takí odvážni odísť do sveta, pričom im možno chýba partner na cestovanie, majú strach ísť sami alebo jednoducho nevedia jazyk. Čo by mali podľa teba robiť v takomto prípade?

Prestať sa vyhovárať, že im niečo chýba a buď to vyriešiť alebo ísť solo/bez cudzieho jazyka/so strachom. Iná cesta nie je, toto sú len výhovorky a každý to v hĺbke duše vie (úsmev).

Viackrát si sa zmienila o tom, že exotické destinácie sú rovnako drahé ako tie európske. Ako je to vôbec možné?

Naprieč Európou sú lacné letenky, no drahé je všetko ostatné - strava, hotely, doprava… Do exotiky je drahá letenka, no zvyšok je lacný, a tak sa to spriemeruje.

Dajú sa podľa teba zladiť dva protichodné výrazy – vycestovať za lacno a zároveň si aj trochu dopriať?

Záleží, čo je pre teba to, čím si dopraješ. Ak je to luxusná večera s krásnym výhľadom každý večer na tripe, tak to nejde. Inak povedané, ak má človek v hlave, že “užiť si” a “dopriať si” je spojené s míňaním peňazí, potom automaticky platí, že čím viac minie, tým viac si užije. S takýmto mindsetom cestovanie za lacno veľmi nefunguje. Ak je človek nastavený tak, že tie najlepšie zážitky sú zadarmo, vie si užiť oveľa viac pivo z fľašky z obchodu za euro v parku pri západe slnka ako v luxusnej reštike, kde nechá 50 eur za večeru.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 19:15