Lula Matúšková.Archív/Lula Matúšková
StoryEditor

Randili v zahraničí: Na stretko v USA išla Lula vyzbrojená nožom a kaserom

Ľubomíra Somodiová10.06.2021., 07:00h
Randenie v USA poznáme z romantických filmov. Je to skutočne také? Slovenka Lula Matúšková pracovala za veľkou mlákou ako au pair a popritom stihla zájsť aj na nejaké to rande. O svojich zážitkoch porozprávala pre Brainee.
Lajkuj Brainee.sk na

Ako sa zoznamujú ľudia v USA a ako sa tam dostaneš na rande?

Americkí muži nemajú problém prihovoriť sa ti hocikde, aj keď sedíš niekde s kamarátkou. Pozdravia sa ti a hneď sa spýtajú, či nemáš Snapchat alebo či by si nezašla na kávu. Sú dosť bezprostrední. Dá sa tam ľahko zoznámiť aj cez kamarátov.

Ja som však zo začiatku bola v USA sama, išla som robiť au pair. Rozmýšľala som, ako sa mám vlastne socializovať. Myslela som si, že je to ako vo filmoch. Žena alebo muž príde do baru, sadne si tam, začne sa rozprávať s barmanom a ľuďmi okolo. Išla som teda sama do baru.

Ako to dopadlo?

Neskôr som zistila, že to nie je veľmi dobrý nápad. Vyšlo to tak, že aj ja som sa do hodinky rozprávala s ľuďmi, čo sedeli pri bare. Do dvoch hodín došli nejakí chalani, či si nejdem zahrať biliard. Nakoniec som však zistila, že samé chodia do baru iba ženy, ktoré vyhľadávajú sex. Chalani boli prekvapení, keď som im povedala, že som hľadala iba kamarátov, lebo som tam nikoho nepoznala. Okrem toho v USA veľmi fičia zoznamovacie aplikácie, najmä Tinder.

Je prvé rande také, aké vidíme na striebornom plátne - chalan príde pre babu pred dom s autom, idú na romantickú večeru, potom ju odvezie a pred prahom dverí sa uvidí, čo ďalej?

Raz jeden chlapec prišiel po mňa na corvette. Išli sme popri útese, západ slnka, ťažká romantika. V tom momente som si hovorila, že je to ako z filmu. Ale bolo to skôr kamarátske stretnutie. V USA je však všetko od seba strašne ďaleko. Randila som s chalanom, ktorý žil hodinu odo mňa. To je úplne bežné. Skôr to prebieha tak, že sa dohodnete, že sa stretnete na kávu či večeru niekde v strede. Potom si zas každý ide vlastnou cestou.

Kde si vlastne bývala?

Žila som tri mesiace v Seattli, deväť mesiacov v Bostone a šesť mesiacov v San Franciscu.

V San Franciscu. V San Franciscu. Archív/Lula Matúšková

V USA vraj majú nejaké fázy randenia, je to tak?

Je to veľmi vtipné, randiť v USA je dosť o „držku“. Nikdy nevieš, či sa ten chlap stretáva iba s tebou. Prvou fázou je randenie, druhou exkluzívne randenie, čo by človek povedal, že je vzťah, ale nie je. Je to až tretie štádium – exkluzívny vzťah. Pokiaľ váš vzťah nie je na Facebooku, nevieš, či sa ten človek stretáva iba s tebou. Je to taká pečiatka, že ste v exkluzívnom vzťahu.

Mne osobne sa stala taká vec, že som sa stretávala s jedným chlapcom. Jedného dňa mi povedal, že sa mu páčim, aj ja som mu odpovedala, že sa mi páči. Bavili sme sa o tom, či sa dáme do vzťahu. Dohodli sme sa, že to môžeme vyskúšať. O dva dni nato som šla na výlet do San Francisca. Tam sa mi začalo všetko kaziť, zrušili mi let, peniaze mi zrazu zmizli z karty. Do San Francisca som prišla vo veľmi zlej nálade a zrazu mi na Facebooku bliklo, že som vo vzťahu. Bolo to dosť nečakané, neprospievalo tomu ani moje rozpoloženie.

Aký je rozdiel medzi exkluzívnym randením a exkluzívnym vzťahom?

Vysvetľovala mi to jedna kamarátka a ja to chápem tak, že kým to nemáš na Facebooku, nie si v exkluzívnom vzťahu.

V USA. V USA. Archív/Lula Matúšková

V čom sú americkí muži a ženy iní?

Slovenskí muži toho viac znesú, keď sa niečo deje, tak slovenský chlap sa lepšie popasuje s problémami. V USA je veľmi rozšíreným fenoménom „ghosting“. Stretávaš sa s chlapcom a on z jedného dňa na druhý doslova zmizne aj po niekoľkých mesiacoch stretávania sa. Všimla som si tiež, že nie sú zvyknutí na odmietnutie.

​Americkí muži mi hovorili, že som oproti Američankám v pohode. Vraj Americké ženy sú viac hysterické „drama queens“. Okrem toho sa nehanbia dať si na seba hocičo, aj keď im to práve nemusí najlepšie seknúť. Sú odvážnejšie. Na Slovensku by som si nedala crop top, tam mi povedali nech si ho dám, že sa mi hodí. Nabrala som pri nich trocha viac sebavedomia.

Vyskúšala si aj rande cez appky? Neobávala si sa stretnúť sa s neznámymi ľuďmi v cudzej krajine?

Párkrát áno. Potom mi prišlo, že viem robiť v piatok večer užitočnejšie veci, ako ísť na rande. Z prvého rande cez aplikáciu som mala menšie obavy ako moje okolie. Keď som kamarátke v Bostone povedala, že si píšem s jedným chlapcom už mesiac a plánujeme sa stretnúť, tak mi dala kaser. Spýtala som sa jej, na čo mi to je. Povedala mi, že na moju bezpečnosť. Potom som došla domov a povedala som domácim, u ktorých som bývala, že idem večer na rande, tak a oni mi dali poľovnícky nôž. Išla som teda na rande vyzbrojená kaserom a nožom. S tým nožom mám aj jednu príhodu. Zabudla som si ho vybrať z bundy. Nosila som ho tak asi mesiac. Keď sme išli s kamoškou na NHL, meškali sme, neprekontrolovali nás a na zápas som nechtiac prepašovala veľký poľovnícky nôž.

Prečo si myslíš, že sú takíto nedôverčiví?

Ak sa nemýlim, USA je jediný štát na svete, kde je viac zbraní, ako ľudí. Veľa chlapov drží zbraň. S chalanom, čo som išla na prvé rande cez appku, sme sa niekoľko mesiacov stretávali. Jedného dňa som bola uňho a všimla som si, že má na stole pri sebe položenú pištoľ. Ja osobne som nikdy tak blízko pištole nebola. 

On že áno a zobral ju do ruky, aby mi ju ukázal. Potom som sa ho opýtala, či je nabitá  a keď videl, že som celá „pokakaná“ a uvedomil si evidentný kultúrny rozdiel, tak sa mi ospravedlnil, vybral z nej náboje a schoval ju do trezora a vysvetlil mi, že predchádzajúcu noc bol na byte sám a kvôli bezpečnosti, keby sa mu tam niekto vlámal, mal pri sebe zbraň. Pýtala som sa ho, či je nabitá, on odpovedal, že áno.

Už som sa videla niekde v hrobe v Amerike. Všimol si, že som sa zľakla. Ospravedlnil sa mi, že si neuvedomil, že nie som zvyknutá na zbrane. Vybral všetky náboje, dal ich do trezoru. Potom som o tom povedala rodine, u ktorej som bývala a v ten týždeň má pán domáci naučil strieľať.

Dnes môžeš vidieť v USA, že sa strieľa hlava-nehlava. Keď sme boli s kamarátmi vonku na festivale v Providence, zrazu sa z jednej ulice smerom k nám hrnuli stovky ľudí. My piati sme im išli zo zvedavosti naproti a zrazu na nás začal kričať jeden policajt: „Vy piati, zastavte, tadiaľ nemôžete ísť. Tam sa strieľalo.“ S bezpečnosťou to tam nie je najlepšie.

Lula v USA. Lula v USA. Archív/Lula Matúšková

Máš nejaké rady pre randenie v USA?

Nemala by si ísť na odľahlé miesta, ideálne je ísť niekam do kaviarne, kde je veľa ľudí. A nenechať chalana s tvojím drinkom o samote. Fičia tam tie drogy, čo sa vysypú do nápoja. Hoci sú všetci priateľskí, v skutočnosti nevieš o čom im ide, iná krajina, iný mrav.

Čo ťa na randení v USA najviac prekvapilo?

Že nepoznali Slovensko (smiech). Robila som si z nich často srandu, že som špiónka, a oni tomu naozaj verili. A ešte jedna vec. Muži sa tam neholia pod pazuchami. Keď som si im povedala, že Slováci sa holia pod pazuchami, mysleli si, že si robím srandu. Ale tie chlpaté pazuchy si môžeš všimnúť aj v amerických filmoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:57