Instagram/misko_the_penguin
StoryEditor

Tučniak Miško cestuje po svete. Za rozkošným plyšákom je iniciatíva, ktorá upozorňuje na vážny problém

Miroslav Kamody20.11.2021., 12:00h
Na jednej strane rozkošný travel blogger, na druhej výstraha, že o pár desiatok rokov môže jeho druh vyhynúť. Plyšák Miško si získa tvoje srdce a prinúti sa zamyslieť sa nad ochranou planéty.
Lajkuj Brainee.sk na

Vždy, keď sa Mária vydá na novú cestu, vracia sa z nej s novým plyšovým tučniakom. Jeden jej však prirástol k srdcu viac, ako ostatné. Dostal meno Miško a odvtedy pravidelne cestuje po svete či objavuje kúty Slovenska.

Na Instagrame sa z neho stal travel blogger, ktorého hlavnou myšlienkou však nie je cestovanie. Plyšák sa touto cestou snaží poukázať na závažný problém, ktorý spočíva v postupnom vymeraní tohto druhu na planéte. 

Ak keď je tento rozhovor primárne o Miškovi, začnem s otázkou, kto za touto milou iniciatívou stojí? Môžeš sa nám predstaviť?

Originál od roku 1989 a 803 plyšových tučniakov neskôr, som zakotvila v Bratislave, ale pochádzam z malej dediny na východe Slovenska menom Chmeľnica. Cestovala som odkedy si pamätám a keď nie som na cestách, mám hlavu ponorenú v knihách. Venujem sa hlavne blogovaniu a freelance tvorbe obsahu, ale mám rozbehnuté aj mnohé ďalšie projekty.

Plyšový tučniak Miško cestuje po svete Instagram/misko_the_penguin

Plyšový tučniak Miško cestuje po Slovensku aj zvyšku sveta. Ako vznikol tento nápad?

Tučniakmi som bola stále obklopená a na cestách ma sprevádzali v minulosti rôzne, až kým som v 2016 nenašla Miška v Bulharsku, ktorý ma v sebe určitý charakter a ako sa hovorí, bola to láska na prvý pohľad. Sprevádzal ma na každom výlete po Bulharsku a potom som s ním jednoducho pokračovala na ďalších cestovateľských dobrodružstvách. Taktiež bolo na čase vybrať si jedného tučniaka, ktorý bude tzv. cestovateľský. Aj keď každý kto ho stretne je prekvapený, nakoľko to nie je zrovna cestovateľská veľkosť.

Prečo práve meno Miško?

Bola to náhoda a pomenoval ho náhodný okoloidúci taktiež zo Slovenska, ktorého sme stretli v Bulharsku hneď v prvý večer, ako sme Miška získali. Zastavil sa pri našom stole práve kvôli nemu, keďže ho zaujal a pohľad na neho potešil. Človek často nevidí dvoch ľudí a jedného tučniaka na terase na pivku.

Plyšový tučniak Miško cestuje po svete Instagram/misko_the_penguin

Kam najďalej sa Miško už dostal?

Precestoval toho pomerne veľa, hlavne po Európe, no v roku 2019 sa dostal do Japonska, kde sme strávili čas hlavne v Tokiu a Kjóte. Naplánovanú máme cestu smerom na južnú pologuľu k tučniakom, no pandémia nás trochu pribrzdila. Na druhej strane, nás pandémia prinútila objavovať krásy Malých Karpát okolo Bratislavy a samozrejme Miško na túrach nesmie chýbať.

Cestuje po svete vždy len jeden plyšák, alebo ich je viac?

V minulosti ich bolo viac, no teraz je to už iba Miško. Väčšinou cestujem všade s príručnou batožinou kvôli praktickosti, tak viac tučniakov by sa ani nezmestilo a taktiež, treba si nechať miesto na nového tučniaka, ktorého si z krajiny stále donesiem.

Plyšový tučniak Miško cestuje po svete Instagram/misko_the_penguin

Plyšový tučniak však nie je len insta-travel-bloggerom. Prezradíš čitateľom, čo je jeho hlavnou myšlienkou?

Samozrejme, primárne sa sústredím na cestovanie a cestovateľské tipy a triky, ale minulý rok sme konečne spustili projekt From North To South, kde sa snažím zvýšiť povedomie o tučniakoch a to, že sú taktiež jeden z mnohých ohrozených druhov. Pre väčšinu ľudí sú to rozkošné vtáky vo frakoch, ktoré sa objavujú hlavne okolo vianočného obdobia, no mnohí si neuvedomujú, že 10 z 18 druhov je ohrozených a niektoré druhy do roku 2050 môžu aj vymrieť.

Tučniak Miško nielen cestuje a upozorňuje na svoj ohrozený druh, dokonca má aj svoj vlastný merch. Plánuješ do budúcna túto iniciatívu rozbehnúť aj nejakými ďalšími smermi?

Merch vznikol len nedávno a plánujeme zisky, ktoré z neho prídu, venovať organizáciám, ktoré sa o tučniakov starajú, či už to bude darovaním peňazí alebo adopciou tučniaka. Čo sa týka ďalších iniciatív, tak v rámci spomínaného projektu pripravujem knihu o tučniakoch a ako im pomôcť. V procese prípravy je aj NFT kolekcia na OpenSea, kde opäť výnosy pôjdu na záchranu tučniakov.

Plyšový tučniak Miško cestuje po svete Instagram/misko_the_penguin

Ako ty osobne vnímaš klimatickú zmenu a napríklad aj riešenia, ktoré priniesol posledný klimatický summit v Glasgowe. Si spokojná s tým, čo sa na ňom prijalo?

Klimatická zmena je jedna z najväčších hrozieb pre tučniaky, ktorá okrem iného spôsobuje roztápanie ľadovcov. Veľa ľudí ani len netuší aké dôležité sú tučniaky. Keďže sa pohybujú, ako vo vode, tak aj na súši, dávajú nám dôležité informácie o zmenách v ekosystéme. Zdravie tučniakov sa rovná zdraviu oceánov.

Klimatické summity, ako bol ten v Glasgowe, sú dôležité a opäť sa mnoho diskutovalo a prijali sa aj opatrenia, avšak dôležitejšie ako dohody budú konečné akcie. Je to ale hlavne o ľuďoch. A nielen tých, ktorí vedia spraviť väčšie zmeny ako svetoví lídri v Glasgowe, ale aj o každom z nás. Práve malými zmenami vieme dosiahnuť veľké veci. Na klimatické zmeny poukazujem prostredníctvom tučniakov, ale konečný výsledok má vplyv na celú Zem.

Pokiaľ sa nemýlim, ty máš doma obrovskú zbierku tučniakov. Neplánuješ trhnúť aj nejaký rekord?

Áno, zbierka tučniakov je veľká, ale ešte by som mala čo doháňať na svetový rekord, ktorý momentálne drží Nemka Birgit Berends. Nie je mojím cieľom prekonať ju, no môj osobný cieľ je dosiahnuť 1 000 plyšových tučniakov. Chýba mi ale ešte 197.

Plyšový tučniak Miško cestuje po svete Instagram/misko_the_penguin

Vieme aj my nejakým spôsobom prispieť k záchrane ohrozených tučniakov?

Určite áno, každý vie pomôcť a stačia na to malé každodenné kroky. V prvom rade každý z nás vie šíriť osvetu a povedomie. Veľa tučniakov napríklad hynie, lebo sa zamotá do každodenných plastov, ktoré my ľudia používame, vieme pomôcť napríklad redukovaním používania plastov a recyklovaním. Vieme si taktiež tučniaka adoptovať alebo darovať peniaze organizáciám, ktoré sa o tučniaky starajú. Je mnoho ďalších krokov, ktorými vie každý prispieť k zmene.

Je niečo, čo by chcel Miško osobne odkázať našim čitateľom?

Malými zmenami sa dosahujú veľké veci, a ak vie malý plyšový tučniak pomôcť, určite vie ktokoľvek iný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:57