Instagram/dcpt
StoryEditor

Najodhľahlejšie obývané miesto na Zemi. Nemajú tam mobily a na ostrove koluje len deväť priezvisk

Ľubomíra Somodiová12.06.2021., 14:00h
Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako asi vyzerá najodľahlejšie obývané mesto na Zemi?
Lajkuj Brainee.sk na

Tristan da Cunha, ostrov s 267 obyvateľmi, sa nachádza v Atlantickom oceáne a je to najväčší z rovnomennej skupiny ostrovov. Síce tomu názov nenasvedčuje, ale patrí do zámorského územia Spojeného kráľovstva Svätá Helena. Objavil ho portugalský moreplavec, po ktorom nesie aj svoj názov.

Je zvláštny úplne vo všetkom. Obyvatelia hovoria veľmi špecifickou angličtinou, koluje tam len deväť priezvisk a čo je najdôležitejšie, je to najodľahlejšie obývané miesto na planéte Zem. Od ostrova Svätá Helena je vzdialený 2173 kilometrov. Najbližším miestom na nejakom kontinente sú brehy Afriky, od ostrova ich delí 2400 kilometrová vzdialenosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tristan da Cunha (@tdcpt)

Jedine loďou

Keďže ide stále o činnú sopku, tvoria ho nesmierne príkre svahy pokryté bujnou zelenou trávou. Okrem sídelného ostrova tvorí súostrovie Tristan da Cunha niekoľko ďalších. Na jednom z nich s názvom Gough Island vzdialenom asi 300 kilometrov majú svoje základne meteorológovia a vedeckí výskumníci.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tristan da Cunha (@tdcpt)

​Život tu plynie pomaly a pokojne. Ponáhľať sa nie je kde a prečo. Nebýva tu ani veľmi teplo, ani príliš zima - v priemere medzi desiatimi až dvadsiatimi stupňami nad nulou.

Ako sa na ostrov dostať? Jedine loďou, nie je tam postavené žiadne letisko. Tristan da Cunhu je tak závislý na zásobovaní loďami. Aj keď to zabezpečuje britské námorníctvo, je to veľmi nákladne. Cesta z Afriky môže lodnou dopravou trvať aj celý týždeň. Cez ostrov s dĺžkou 11 km vedie jediná cesta, po ktorej raz denne premáva autobus.

Príbuzní

Väčšina obyvateľov žije v hlavnom meste Edinburgh of the Seven Seas. Na ostrove býva celkovo len okolo 80 rodín a väčšina obyvateľov je geneticky spríbuznená. Používa sa tam iba deväť priezvisk - Collins, Glass, Green (tých je najviac, 68 osôb), Hagan, Lavarello, Repetto, Rogers, Squibb a Swain. Článok z britských novín The Daily Telegraph z roku 1936 napríklad uvádza, že na ostrove vtedy žilo 167 ľudí, 185 kráv a 42 koní. Prevažná väčšina tunajších ľudí má 15 predkov (osem mužov a sedem žien), ktorí prišli na ostrov medzi rokmi 1816 až 1908.

Bez mobilov a so slabým internetom

Po mnoho rokov bolo rádio hlavným komunikačným prostriedkom s vonkajším svetom. Dnes zostáva rovnako dôležité, v neposlednom rade pre komunikáciu lode s pevninou. Až v roku 2003 bolo postavené prvé satelitné zariadenie, ktoré umožňuje každému domu mať telefón, ktorý bol pred rokom 2007 pre každodenné použitie príliš nákladný. Na ostrove stále nemajú mobily. Hoci majú internet, pokrytie je veľmi slabé. Preto musia obyvatelia obmedziť sledovanie videí a veľké e-mailové prílohy.

Pôda je spoločným vlastníctvom. Majú tam malú školu, jedného doktora v zdravotnom stredisku, kaviarničku a obchod. Zdrojom príjmov je predaj morských rakov a poštových známok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:04