Unsplash/William Zhang
StoryEditor

Od pondelka sme pre Česko oranžovou krajinou. Toto všetko sa pri ceste k našim susedom mení

TASR05.06.2021., 13:55h
Od pondelka sa Slovensko pre Českú republiku preraďuje z červených krajín do oranžových, teda krajín so stredným rizikom nákazy COVID-19.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskí občania tak môžu do Česka pricestovať s negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín alebo RT-PCR testu, nie starším ako 72 hodín, ktorý absolvujú pred vstupom na územie ČR. Na svojom webe o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) na sociálnej sieti informoval, že občania či rezidenti SR už od pondelka nebudú musieť absolvovať po príchode do Česka karanténu, ktorú mohli ukončiť len negatívnym RT-PCR testom vykonaným v ČR.

Pred vstupom do ČR majú Slováci podľa MZVEZ povinnosť vyplniť príjazdový formulár, vzdialeným prístupom ho poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole.

Občania SR môžu zároveň od 1. júna cestovať do ČR z akýchkoľvek dôvodov, pokiaľ doba ich pobytu na území ČR nepresiahne 24 hodín.

Unsplash/Raul Cacho Oses

​Od 1. júna môžu občania SR cestovať do ČR aj s cieľom turistiky, pokiaľ sa preukážu národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR, a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie. Pred vstupom do ČR je nutné vyplniť príjazdový formulár.

Preukázať sa tiež môžu potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu nie staršom ako 24 hodín alebo PCR testu nie staršom ako 72 hodín vykonaným v SR a pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár.

Aj Čierna Hora otvorila svoje hranice pre občanov EÚ

Čierna Hora otvorila v sobotu svoje hranice pre občanov členských krajín EÚ a Izraela bez akýchkoľvek požiadaviek v súvislosti s ochorením COVID-19, informovala agentúra Hina.

Unsplash/Faruk Kaymak

​Doteraz mohli do krajiny vstupovať bez testu na prítomnosť nového koronavírusu alebo certifikátu o očkovaní iba občania regionálnych štátov. Zdravotnícke orgány Čiernej Hory uviedli, že jednu dávku vakcíny proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19 dostalo už 30 percent dospelých obyvateľov krajiny a 20 percent druhú.

V súčasnosti je v Čiernej Hore najnižšia miera infekcie od júla 2020. Minulý týždeň bolo z 1274 testovaných osôb pozitívnych 3,73 percenta. Aktívnych prípadov je 683 a denný počet nových infekcií stále klesá. Od začiatku pandémie zaznamenala Čierna Hora približne 99.000 prípadov nákazy koronavírusom a 1591 súvisiacich úmrtí.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 14:45