StoryEditor

Spoločnosť

21.06.2002, 00:00

Mesiac detskej tvorby
Slovenský plynárenský priemysel, a. s., v spolupráci s Pedagogickou fakultou UK v Bratislave, Slovenskou humanitnou radou, detským časopisom Fifík a celoslovenskou charitatívnou organizáciou Združenie korytnačky, pripravili tento rok už IV. ročník súťaže Mesiac detskej tvorby pre deti s telesným a duševným postihnutím zo špeciálnych škôl, detských domovov, nemocníc a internátnych škôl z celého Slovenska. Zapojilo sa do nej 228 škôl s 3 572 prácami. Deti kreslili obrázky na témy Jar medzi deťmi, Rozprávka o princezničke a U nás doma. Práce hodnotila porota pod vedením akademického maliara profesora Karola Ondreičku (vľavo). Čestným predsedom podujatia sa stal majster Peter Dvorský. Výstava bola verejnosti sprístupnená vo výstavnej sieni SPP na Drevenej ulici v Bratislave. Vzhľadom na veľký úspech súťaže vyhlásili organizátori aj I. ročník súťaže Pozri, čo sme dokázali! Bola venovaná špeciálnym základným školám a deti sa mohli pochváliť činom, ktorý v uplynulom období považujú za najvýznamnejší. Víťazná špeciálna škola -- Detský domov Fiľakovo -- získala malého jazvečíka.

Dar od rotariánov
Piešťanskému Rotary klubu sa podarilo uskutočniť cieľ, ktorý si dali pred dvoma rokmi: zozbierali sumu na kúpu resuscitačného zariadenia pre novorodenecké oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Piešťanoch. Tento cieľ sa podarilo dosiahnuť vďaka obyvateľom mesta, ktorí myšlienku podporili počas rôznych benefičných podujatí klubu i vďaka piešťanským firmám, ktoré tiež prispeli určitou sumou. "Moje rozhodnutie ovplyvnila udalosť, ktorá sa stala môjmu zamestnancovi," povedal Garry Brown, riaditeľ spoločnosti Avent Slovakia so sídlom v Piešťanoch. "Museli sme urýchlene previezť jeho dieťatko po narodení do nemocnice v Trnave, pretože v Piešťanoch nemali resuscitačné zariadenie, a tak sme ani na chvíľu nezaváhali a podporili túto dobrú vec." Rotary klub pomohol piešťanskej nemocnici už viackrát.
pod foto
MUDr. Jana Korytárová, vedúca lekárka detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Piešťanoch, preberá z rúk členov piešťanského Rotary klubu Ing. Viktora Nižňanského (vľavo) a Ing. Jána Tataru, terajšieho prezidenta klubu, symbolický šek, ktorý označuje cenu zakúpeného resuscitačného prístroja pre novorodencov.

Voľby v ZSVTS
Na valnom zhromaždení -- Rade ZSVTS sa bilancovalo obdobie rokov 1999 -- 2002 a zvolili sa nový štatutári na nasledujúce tri roky. Za predsedu ZSVTS bol zvolený dekan Stavebnej fakulty STU Dušan Petráš (na snímke vpravo), podpredsedníčkou pre vedu a techniku sa stala Magda Irová (vľavo) zo Slovenskej spoločnosti priemyselnej chémie, podpredsedom pre vzdelávanie a medzinárodné vzťahy Pavol Molnár (druhý sprava) zo Slovenského komitétu pre vedecké riadenia. Tretím podpredsedom pre ekonomiku bol zvolený Eduard Matlák zo Slovenskej spoločnosti geodetov a kartografov. ZSVTS má 50 členských organizácií, odborných spoločností, komitétov, územných koordinačných centier a štyri domy techniky ZSVTS, s. r. o. (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Žilina).

Rozlúčka s dobrovoľníkmi
Veľvyslanec Spojených štátov amerických Ronald Weiser usporiadal v Primaciálnom paláci slávnosť pri príležitosti oficiálneho ukončenia činnosti U.S. Peace Corps na Slovensku. Od roku 1990 u nás pôsobilo 345 dobrovoľníkov Amerických mierových zborov. Každý z nich počas svojho dvojročného pobytu pôsobil ako učiteľ angličtiny alebo konzultant a poradca v oblasti ochrany životného prostredia, rozvoja malého podnikania a mimovládnych organizácii. U.S. Peace Corps sú americkou vládnou organizáciu, ktorú v roku 1961 založil prezident John F. Kennedy s cieľom podporovať svetový mier a priateľstvo prostredníctvom dobrovoľníkov, amerických občanov rôzneho veku a pôvodu, ktorí pôsobia v mnohých krajinách po celom svete. Na žiadosť V. Havla bola v roku 1990 založená pobočka tejto organizácie aj vo vtedajšom Československu, po rozdelení ČSFR vznikla samostatná pobočka na Slovensku. Tento mesiac sa misia končí, pretože "Slovensko dosiahlo za posledných 12 rokov významný pokrok". Súčasne sa zatvoria pobočky v Litve, Lotyšsku a Estónsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:57