TASR/AP Photo/Cliff Owen
StoryEditor

Najbohatší muž planéty kupuje gigantickú superjachtu za 500 miliónov. Pozri, aký luxus čaká na Jeffa Bezosa

Miroslav Kamody15.05.2021., 14:08h
Najbohatší muž planéty sa rozhodol investovať do superjachty za pol miliardy, ktorá bude naozaj výnimočná.
Lajkuj Brainee.sk na

Jeff Bezos je aj po nedávnom rozvode a krátkom predbehnutí sa Elonom Muskom najbohatší muž na planéte. Jeho majetok sa pohybuje tesne pod hranicou 200 miliárd dolárov. Aj preto ako jeden z mála ľudí na svete nemá problém zaobstarať si zo dňa na deň jachtu za pol miliardy.

A v čom bude tento 127-metrový skvost výnimočný? Okrem niekoľkých poschodí plných luxusu a heliportu sa v jej útrobách nachádza aj menšia podporná jachta, vďaka ktorej nebude mať samotný kolos problém pohybovať sa. 

Podľa odborníkov by sa na ňu mali zmestiť aj drahé autá či dokonca ponorky, ktoré dnes už nie sú v prípade superjácht ničím výnimočným. 

Obrovskú loď stavia holandská firma Oceanco a pôjde o jednu z najväčších lodí, aké kedy vyplávali z holandských prístavov. Krajina pritom patrí k hlavným výrobcom luxusných jácht. Celý projekt má názov Y721 a výsledok je zatiaľ zahalený rúškom tajomstva. Jachta vy však mala byť hotová už budúci mesiac.

Je pravdepodobné, že práve vtedy sa dozvieme aj to, ako vo výsledku celé plavidlo vyzerá. Okrem toho to však znamená, že objednávka na jej vyhotovenie musela byť zadaná pred niekoľkými rokmi, pretože stavba jednej takejto jachty trvá tri až päť rokov. 

A prečo vlastne názov superjachta? BBC uvádza, že neexistuje presná definícia, všeobecne sa takto nazývajú jachty, ktorých dĺžka presiahne 22,5 metra. Iní však hovoria o dĺžke viac ako 60 metrov. Pre lode dlhšie ako 90 metrov dokonca existuje dokonca termín gigajachta.

​Bezosove plavidlo sa však ani zďaleka nechytá na najdrahšiu jachtu na svete, ktorej hrdým vlastníkom je ruský obchodník Roman Abramovič. Jej názov je Eclipse a pýšiť sa môže dvomi heliportami, dvomi bazénmi či miniponorkou. Jej dĺžka je viac ako 162 metrov a obsahuje dva tucty kajút pre hostí, tanečnú sálu a vírivky. 

Nechýba dokonca ani raketový systém na detekciu votrelcov, pancierovanie nepriestrelné okná či citlivé snímače pohybu. To všetko za 1,5 miliardy dolárov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:28