Wikipedia/Sken77, Unsplash/Simone Hutsch
StoryEditor

V Žiline chceli postaviť mrakodrap. Dodnes by bol najvyššou budovou Slovenska, takto mal vyzerať

Miroslav Kamody17.02.2022., 13:00h
Gigantický projekt mal navždy zmeniť panorámu Žiliny. V ceste mu však stáli dva veľké problémy, ktoré nedokázal prekonať.
Lajkuj Brainee.sk na

Máloktoré mesto zažíva taký veľký stavebný boom, ako práve Bratislava. Mestský downtown sa mení raketovým tempom, pričom ešte tento rok by mal svoju maximálnu výšku dosiahnuť aj prvý mrakodrap v krajine, Eurovea Tower priamo na brehu Dunaja.

Len málo ľudí však vie, že prvý mrakodrap na Slovensku sme mali mať už v roku 2013. Vyrásť mal v metropole severozápadného Slovenska. 144-metrov vysoká budova v Žiline by do dnešných dní bola najvyššou v krajine. Celý projekt však fatálne zlyhal a upadol do zabudnutia. Čo sa stalo?

CISS

Stavba, akú Slovensko ešte nevidelo

Podľa pôvodnej tlačovej správy z roku 2008 mal projekt niesť názov CISS City. Dominovať mu mala gigantická 42-podlažná budova a celý areál mal byť podľa developera zameraný „na stavebný trh a propagáciu všetkých odvetví spojených s touto funkciou v priemyselnej zóne mesta Žilina, v priamej náväznosti na diaľničný privádzač Lietavská Lúčka – Žilina a diaľnicu D1 Bratislava – Košice, D3 Žilina - Čadca”.

Celý komplex mal okrem bývania plniť aj administratívnu, výstavno-obchodnú, predajnú, hotelovú, spoločensko-kongresovú, reštauračnú, relaxačno-oddychovú a parkovaciu funkciu. Samotná 144 metrová veža mala byť prepojená s kongresovým centrom a štvorpodlažnými podzemnými parkovacími plochami.

Mrakodrap mal disponovať 42 nadzemnými a dvomi podzemnými podlažiami, pričom od úrovne terénu po vrchol mal ponúkať podlažnú plochu 62 269,17 m2. Pre lepšie porovnanie, momentálne je najvyššou budovou na Slovensku Nivy Tower - tá má výšku 125 metrov a 29 nadzemných podlaží.

Hotel, vodný svet aj luxusné mezonety

Chýbať dokonca nemali ani relaxačné priestory, saunový a vodný svet, obchodné priestory či hotel s 96-timi dvojlôžkovými izbami, 12-timi apartmánmi a dvomi prezidentskými apartmánmi pre približne 220 hostí. Pre záujemcov o bývanie mali byť v ponuke bytové jednotky - 16 dvojizbových, 16 trojizbových a štyri mezonety.

„Na dvoch najvyšších poschodiach sa nachádza vyhliadková kaviareň s terasami, odkiaľ bude najkrajší výhľad na mesto Žilina a jeho okolie. Priamo za výškovou budovou nad parkovacími priestormi sa nachádza kongresová hala s rokovacími priestormi o ploche 1200 m2 pre cca 200-500 návštevníkov,” písalo sa v správe, ktorú priniesli všetky médiá.

​Aj keď boli mnohí nadšení, návrh investora spôsobil hlavne v Žiline vlnu nevôle. Proti bola aj mestská komisia výstavby a životného prostredia, ktorá bola proti takej vysokej budove. V decembri 2007 sa však už zdalo byť všetko vyriešené. Základný kameň poklepali dokonca aj zástupcovia samosprávy.

Najvyššia budova Česka

Zaujímavosťou je, že ani najvyššia budova Českej republiky sa nenachádza v hlavnom meste. Je ňou 30-poschodová AZ Tower s výškou 111 metrov v Brne. Momentálne sa hovorí o vybudovaní 235 metrov vysokého mrakodrapu v brownfielde v Ostrave.

„Naším cieľom nebolo naprojektovať najvyššiu, ale peknú budovu. Jej pôdorys pripomína ľudské oko-šošovku, ktoré hľadí do budúcnosti. Celý komplex je akýmsi „downtown“ Považia,“ povedal vtedy podľa portálu ASB architekt Alexander Koban. Developer očakával, že stavba bude ukončená približne v roku 2013 a stáť bude dve miliardy korún (66-miliónov eur).

Vizualizácia komplexu CISS City CISS

Upadol do zabudnutia

Prišli však dva problémy - spoločnosť nemala s takýmito projektami žiadne skúsenosti a k tomu ešte prišla aj ekonomická kríza. V úvode roka firma CISS oznámila, že projekt dočasne stopla. O pol roka na to došla trpezlivosť aj banke, ktorá vyhlásila dražbu pozemkov vo výške 2,2 milióna eur, na ktorých mala budova stáť. Žilinský mrakodrap sa tak stal minulosťou.

Dnes je najvyššou budovou v Žiline 25-poschodový vežiak v rezidenčnom komplexe Amfiteáter. Ten sa ťahá do výšky 77,8 metra. Najvyššou budovou Slovenska sa čoskoro stane 168 metrov vysoká Eurovea Tower, ktorá bude zároveň prvým mrakodrapom v krajine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 17:23