Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracoviskuLidl
StoryEditor

Známy obchodný reťazec aj v tejto neistej dobe ponúka stabilitu a príležitosti, ktoré môžu odštartovať tvoju kariéru

Natívna informácia25.01.2022., 23:00h
Firmy dnes hľadajú spôsoby, aby sa ich zamestnanci mali lepšie. Lidl tým svojim v tomto roku vyplatí o osem miliónov eur viac. A nielen to.
Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Lidl.

Otázka dobrých pracovných podmienok je dnes vo vyspelých krajinách čím ďalej tým aktuálnejšia, pričom rovnosť a rešpekt k rozdielnosti by pre zamestnávateľa mala byť alfou a omegou. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde tie najprogresívnejšie spoločnosti do svojich osnov zahŕňajú témy diverzity a inklúzie či adekvátneho platového ohodnotenia.

Duševné zdravie aj platová rovnosť

Hovorme však konkrétne. Diskontný reťazec Lidl tieto, ale aj ďalšie dôležité témy, otvára už niekoľko rokov, a to nielen na papieri. V rámci svojho systému benefitov zamestnancom poskytuje mnohé vymoženosti, ktoré zlepšujú nielen ich pracovný, ale aj osobný život. Medzi ne patrí napríklad aj starostlivosť o ich duševné zdravie, a to v podobe agendy dôverníkov, ktorým sa zamestnanci môžu kedykoľvek zveriť, pričom môžu rátať s absolútnou diskrétnosťou. Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Lidl

V rámci jednej z posledných kampaní Lidl otvoril ďalšiu pálčivú tému. Platová rovnosť mužov a žien dnes ešte stále nie je v mnohých organizáciách samozrejmosťou. „Vedeli ste, že ženy majú na Slovensku v priemere o pätinu nižšie platy, než muži? Aj v 21. storočí si mnohí myslia, že práca žien má nižšiu hodnotu, než práca mužov,“ poukazuje reťazec na závažný problém.

„V Lidli takejto ilúzii nepodliehame a ku všetkým pristupujeme rovnocenne. To znamená, že za rovnakú prácu dostanú rovnako zaplatené muži aj ženy,“ dopĺňa s uvedením viacerých príkladov rovnocennej ženskej a mužskej práce v ich spoločnosti.

Zaujala ťa kampaň Sme rôzni – a zároveň sme si rovní? Viac informácií o nej nájdeš tu. 

Na platy dá o osem miliónov eur viac

Viacnásobný TOP employer a Najzamestnávateľ naposledy zverejnil informáciu o ďalšom významnom kroku pre svojich zamestnancov. Od 1. januára 2022 dá až o osem miliónov eur viac na mzdy tých, ktorí pracujú na predajniach alebo v skladoch logistických centier. Vyššie platy sa pritom neskrývajú za výkonnostné odmeny či iné flexibilné príplatky, pri ktorých pracovník nevie, aký plat môže na konci mesiaca očakávať. Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Lidl

„Diskont si preto už pred rokmi zvolil transparentný a férový prístup – každý zamestnanec už pri podpise zmluvy presne pozná vývoj svojej mzdy na najbližšie štyri roky, pričom zamestnávateľ automaticky ponúka zmluvy na dobu neurčitú. Plný pracovný úväzok v predajniach Lidl je pritom 38,75 h týždenne,“ dopĺňa reťazec.

Poďakovanie zamestnancom

Vyššie platy sú podľa generálneho riaditeľa Lidlu Matúša Gálu poďakovanie tým, ktorí stoja počas celej pandémie v prvej línii. „Naše zamestnankyne a zamestnanci z predajní a logistických centier nemajú možnosť pracovať z domu, pracujú bez ohľadu na aktuálnu pandemickú situáciu, dokonca aj počas tvrdého lockdownu, s cieľom zabezpečiť zásobovanie obyvateľov potravinami. Zaslúžia si, aby sme našu vďaku vyjadrili aj konkrétnymi krokmi a preto sme sa rozhodli zvýšiť im plat od 1. januára 2022,“ tvrdí Gála.

A ako na aktuálne zvýšenie platov reagujú zamestnanci? Pre pokladníka Petra Šefčíka je platová otázka veľmi dôležitá, keďže do Lidla nastúpil z podnikateľského prostredia, kde situácia nie je priaznivá. „Lidl pre mňa predstavuje istotu v týchto časoch,“ dopĺňa.

Podobne to hodnotí manažérka predajne Lucia Onderíková: „Spoločnosť Lidl vnímam ako stabilného zamestnávateľa, ktorý mi poskytne istotu aj v tejto neistej dobe,“ konštatuje a zároveň dopĺňa, že zvyšovanie platov je v mnohých inštitúciách iba otázkou neistej budúcnosti. „Preto práve my, zamestnanci Lidla, môžeme byť vďační za zvyšovanie miezd, ale hlavne za to, že sa na nás nezabúda,“ dodáva. Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Diverzita a inklúzia, či transparentné platy. Reťazec rieši aktuálne otázky priamo na pracovisku Lidl Pre Lidl môžeš pracovať aj ty

A čo ty? Ak si si myslel, že práca v diskonte ťa nemá čím zaujať, vyvedieme ťa z omylu. Spoločnosť Lidl ti ponúka príležitosti, ktoré môžu odštartovať tvoju kariéru, pričom nezáleží či si žiak základnej alebo čerstvý absolvent vysokej školy.

Žiaci 9. ročníka základnej školy sa môžu s Lidlom zapojiť do duálneho vzdelávania, vďaka čomu získajú odbornú prax a po škole môžu v diskonte začať svoju obchodnícku kariéru. Absolventi stredných a vysokých škôl sa zase môžu stať regionálnym manažérom troch až piatich predajní. Ako to? Lidl ich totiž počas 12 mesačného Trainee programu na túto výzvu pripraví.

Zaujali ťa možnosti, ktoré ti ponúka Lidl? Ešte viac ich nájdeš tu.

 (Natívna informácia)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 15:38