Šéf 365.invest: Mladí ľudia by mali investovať dynamicky a začať čo najskôr. Každý rok čakania znamená stratenú príležitosť365.Invest
StoryEditor

Šéf 365.invest: Mladí ľudia by mali investovať dynamicky a začať čo najskôr. Každý rok čakania znamená stratenú príležitosť

PR článok04.08.2021., 00:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa povie investovanie, mnoho ľudí si myslí, že niečo také je dobré len pre tých, ktorí majú veľa voľných peňažných prostriedkov. Keďže im nebudú chýbať, môžu si dovoliť značnú sumu vyčleniť bokom a tú zainvestovať. Ako je to ale naozaj?

Investovanie dnes nie je určené pre vyhradené skupiny ľudí. Človeka, ktorý svoje financie zhodnocuje investovaním, si mnohí kedysi predstavovali ako prešedivelého pána v obleku, ktorý je „za vodou“. No skutočnosť je taká, že vôbec nezáleží na majetku či zárobku, ani na veku. Môžete byť aj študentom. Už prvé zárobky z brigády prinášajú príležitosť investovať. Dnes je práve pravidelné a dlhodobé investovanie nevyhnutnosť, hoci aj v malých sumách. Dôležitý je aj prístup – disciplína a vytrvalosť, no aj schopnosť zachovať si chladnú hlavu v momentoch negatívneho vývoja trhu.

Kde robia mladí ľudia najväčšiu chybu?

S investovaním začínajú neskoro alebo vôbec. Súvisí to aj s finančnou gramotnosťou a všeobecným rozhľadom. Mladí ľudia sú naučení ukladať si peniaze primárne na bežný účet tak ako to robili ich rodičia. Aj medzi mojimi kolegami sú takí, ktorí sa do investovania púšťajú až po tridsiatke. Potrebu zhodnocovať peniaze si niektorí uvedomili až po nástupe do našej spoločnosti. Rozprával som sa s kolegyňou, ktorá sama priznala, že svoje finančné rozhodnutia zanedbala v čase, keď bolo pre ňu ideálne začať. S investovaním teraz začína až po tridsiatke a každý z desiatich zameškaných rokov pre ňu znamená stratenú príležitosť. Dnes mohla mať zarobených už niekoľko tisíc eur.

Tu však zohrávajú dôležitú úlohu aj rodičia, ktorí by mali myslieť na finančnú budúcnosť svojich detí, kým ony majú ešte hlavu inde. Mám sedemnásťročného syna, ktorý by nad investovaním sám nerozmýšľal, no vďaka tomu, že sa o tejto téme rozprávame, uvedomuje si jej dôležitosť. Vplyv rodiča je zásadný. Má väčší prehľad, sám je poučený zo svojich minulých chýb, ale vďaka tomu všetkému chápe dôležitosť budovania úspor. Výchova aj v oblasti financií je pre budúcnosť dieťaťa nutnosťou.

Šéf 365.invest Šéf 365.invest 365.Invest

Čím argumentovať, keď sa mladým ľuďom do investovania napriek tomu nechce?

Mladí ľudia majú väčšiu slobodu, aj finančnú, nemusia sa nikam ponáhľať a tak môžu na časy, keď budú potrebovať využiť peňažnú rezervu, pokojne sporiť, ideálne prostredníctvom investovania do podielových fondov. Nejde pritom o rezervu v pravom zmysle slova. Ide skôr o životný štýl, ktorý si dobrovoľne zvolíme bez presného  časového ohraničenia. Investovanie by malo mať dôvod, účel. Pre mňa je to komfortná budúcnosť, penzia. Preto hovorím o investovaní ako o nekonečnom príbehu. Rozhodol som sa platiť sám sebe desať percent zo svojho príjmu, ktorých sa na dlhší čas „vzdávam“, aby som sa mal dobre nielen dnes, ale aj omnoho neskôr.

Keď sa človek rozhodne investovať, mal by k tomu pristupovať s odhodlaním nechať svoje peniaze pracovať v dlhodobom horizonte. Aj po skončení prilievania pravidelnej sumy peniaze ďalej pracujú, rozvíjajú sa. Investičné konto neslúži ako zdroj peňazí na dovolenku či nové auto. Je to príprava na budúcnosť. A tá ukáže, kedy budú tieto úspory naozaj potrebné. Ideálne je nechať v ňom peniaze až do dôchodku, lebo práve v tom období dnešným mladým ľuďom hrozí, že im štát nedokáže zabezpečiť potrebnú životnú úroveň dôchodkovým systémom. Povedal by som, že je to isté. Pomôcť si preto musíme sami hľadaním alternatívnych riešení.  

Investovať sa dnes už dá aj od 20 eur. No je z takej nízkej sumy možné niečo našetriť?

Samozrejme, malé sumy sú ideálne na pravidelné a dlhodobé investovanie. Ak má však niekto k dispozícii väčšiu hotovosť, môže zainvestovať jednorazovo bez ohľadu na to, či sú ceny aktív vysoko alebo nízko. Čím je investícia väčšia, tým väčšie množstvo podielov nakúpite. Pri každej investícii je v prvom rade dôležité dodržať investičný horizont, teda odporúčanú dobu ponechania peňazí vo fonde. Najlepšie je, keď si investori, ktorí investujú jednorazovo, založia zároveň aj pravidelné investovanie. Jeho výhodou je to, že riziko rozkladá v čase a ak sa zachová faktor vytrvalosti, bez väčšej námahy príde investor k slušnému zárobku.

Vysvetlím to na konkrétnom príklade. Ak niekto začne s investovaním vo veku 25 rokov a počas desiatich rokov si odloží každý rok 2000 eur s tým, že tieto peniaze nechá zainvestované ďalších 40 rokov, za predpokladu priemernej návratnosti investícií 5 % ročne získa na dôchodku úspory v hodnote približne 119 886 eur. Pritom reálne investoval len 10 rokov. Ak si človek dá na čas a začne investovať až v štyridsiatke rovnakú sumu ročne až do dôchodku, povedzme ďalších 25 rokov, na dôchodku skončí so sumou približne 100 227 eur. Usporí si menej a pritom vkladal do fondov peniaze o 15 rokov dlhšie. Jeho sporenie ho v konečnom dôsledku stálo viac a aj keď prinieslo pekný výnos, bol menší, pretože investor začal na svoju budúcnosť neskôr ako mal. To len poukazuje na fakt, že naše investície sú veľmi pracovité. Neustále niečo robia a treba im to dovoliť. Výsledky môžu príjemne prekvapiť. 365.Invest

S investovaním je však spojené riziko. Nie je lepšie si radšej ukladať napríklad 50 € na sporiaci účet?

Sporenie na sporiacich a bežných účtoch, ktoré sú tradičné, bezpečné a likvidné, má svoje opodstatnenie. Ak si chcete kúpiť budúci rok nové zariadenie do bytu, sporiace účty sú riešením. Slúžia aj na finančnú rezervu v prípade nečakaných výdavkov alebo tých plánovaných v krátkom časovom horizonte. No nemá to nič s investovaním. Ide o pragmatickú záležitosť, ktorá so sebou nesie reálne riziko spojené s infláciou. Hodnotu peňazí na bežných a sporiacich účtoch každý rok okresáva o niekoľko percent. Investovanie je zdravý návyk a pritom aj spôsob ako udržať finančné zdroje v bezpečí pred vplyvom inflácie. Aj ono so sebou nesie určité riziko, no to sa znižuje dodržaním investičného horizontu a vytrvaním. Preto čím skôr začnete, ideálne v dynamickom riešení, a čím dlhšie necháte svoje peniaze pracovať, tým lepší bude výsledok.

Čo ak človek nemá žiadne skúsenosti s investovaním a nevie ako začať?

Nie je to žiadna prekážka. Keď máte zdravotný problém, obrátite sa na lekára. Keď chcete postaviť dom, zavoláte si stavebnú firmu. V prípade nejakého problému sa obraciame na relevantných odborníkov a to isté platí aj v prípade investovania. Nikto sa nenarodil ako investičný guru. V správcovských spoločnostiach sledujú trh portfólio manažéri, peniaze investorov aktívne manažujú, nakupujú a predávajú aktíva a promptne reagujú na riziká aj investičné príležitosti. Každý investor sa na týchto odborníkov môže spoľahnúť.

Šéf 365.invest Šéf 365.invest 365.Invest

Investovanie je dnes veľmi jednoduché, aj vďaka online riešeniam. V 365.invest môžu klienti začať s investovaním aj zo svojej obývačky. Nemusia si zakladať žiadny účet v banke. Na našom webe si otvoria rozhranie Online investovanie, založia si zmluvu cez „onboarding“, kde všetko vybavia s naším pracovníkom online, ten im vysvetlí všetko potrebné, klienti si vyberú preferovaný fond aj sumu, ktorú chcú investovať a môžu začať. V rozhodovaní im pomáhajú testy primeranosti a vhodnosti. Vyplnením formulára klienti získajú prehľad, ktoré investičné riešenia sú na základe rôznych faktorov ako znalosti či skúsenosti pre nich ideálne. Tí, ktorí si nie sú istí, môžu navštíviť aj naše obchodné miesta v pobočkách 365.bank, kde im budú osobne asistovať naši zamestnanci.

Aké fondy sú teda vhodné pre mladých, napríklad študentov alebo absolventov s prvým zamestnaním?

Pre mladých je najprospešnejšie nakupovať podiely pravidelným alebo jednorazovým investovaním v dynamických riešeniach, v ktorých majú veľké zastúpenie akciové fondy. Na konzervatívne fondy majú ešte dosť času. Ak človek preferuje stabilitu a hľadá kompromis, zvoliť si môže realitný fond. Ďalším vhodným riešením sú zmiešané fondy, ktoré pokrývajú rôzne druhy aktív - realitné, dlhopisové, akciové a komoditné investície a zároveň sú aj pomerne lacné. U nás je to napríklad Zmiešaný aktívny fond.

Úkony môžu byť spojené s byrokraciou a „papierovačkami“. Dá sa im vyhnúť?

Kúpa investičného konta je jednoduchý proces, ktorý sa dnes dá zvládnuť online a aj veľmi rýchlo. V skutočnosti nejde o nič zložité. U nás si investovanie „vyklikáte“ cez rozhranie Online investovanie. Aj touto jednoduchosťou sa snažíme potenciálnych klientov motivovať k rozhodnutiu efektívnejšie zhodnocovať svoje financie. Okrem toho sa ako súčasť Skupiny 365.bank snažíme zdôrazňovať filozofiu udržateľnosti a posilňovať ekologickosť bankovania vďaka „paperless“ prístupu. Ak chce klient riešiť investovanie fyzicky, môže tak urobiť na bankových pobočkách, no vždy je mu k dispozícii aj digitálny kanál.

 

 (PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:17