Pexels.com/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Vo Walese zvažujú testovať univerzálny základný príjem. Ľuďom by mohol priniesť tieto výhody

pc22.05.2021., 15:30h
Zatiaľ čo niektorí poukazujú na pozitíva univerzálneho základného príjmu, iní sú zas skeptickí.
Lajkuj Brainee.sk na

Vo Walese zvažujú testovať univerzálny základný príjem. Dospelí by tak bez ohľadu na ich status mali pravidelný príjem peňazí. Ten by mohol zmierniť chudobu a poskytol by ľudom čas na rekvalifikáciu či nájdenie si novej práce, uvádza portál BBC.

Záchranná sieť pre tých, čo nemajú zamestnanie 

Prvý minister Walesu Mark Drakeford prezradil, že pilotná fáza bude musieť byť starostlivo navrhnutá. S projektovaním by mali začať čo najskôr, aby sa uistili, že dokážu vyvodiť požadované závery.

Podporovatelia tejto myšlienky sú presvedčení o tom, že takýto príjem poskytuje „záchrannú sieť“ pre ľudí, ktorí sú nezamestnaní alebo nemajú pravidelnú prácu. Pilotná fáza projektu by im poskytla čas na nájdenie si nového zamestnania.

Sophie Howe, komisárku pre budúce generácie vo Walese, plán potešil. „Signalizácia základného príjmu ako priority je významným záväzkom prvého ministra k riešeniu chudoby a nerovností vo Walese, ktoré spôsobujú škody na zdraví a vyhliadkach jednotlivcov, rodín a spoločenstiev,“ vysvetlila.

Liberálni demokrati sa zaviazali podporiť proces, pretože univerzálny základný príjem podľa nich nielenže zvyšuje blahobyt, ale aj posilňuje miestne ekonomiky. 

Boli šťastnejší a menej vystresovaní 

Po celom svete boli vyskúšané rôzne verzie tohto systému. Napríklad vo Fínsku poskytovali dvom tisíckam nezamestnaných 560 eur mesačne v priebehu rokov 2017 a 2018. Pravidelný mesačný príjem im vyplácali bez povinnosti hľadať si prácu a bez zníženia platu, ak sa medzičasom zamestnali. Výskumníci zistili, že ľudia boli šťastnejší a menej vystresovaní, ale univerzálny základný príjem im nepomohol pri hľadaní práce, informoval vtedy portál BBC.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:46