Dohromady majú vďaka vakcínam majetok v hodnote takmer 16-miliárd eurunsplash.com
StoryEditor

Biznis s vakcínami proti koronavírusu. Zbohatli na nich ľudia z týchto firiem

TASR20.05.2021., 09:27h
Medzi nových boháčov patria riaditelia farmaceutických firiem Moderna a BioNTech či zakladatelia čínskej firmy na výrobu vakcín CanSino Biologics.
Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka ziskom z predaja vakcín proti koronavírusu sa najmenej deväť ľudí stalo miliardármi.

Gigantické zisky vykazujú riaditelia farmaceutických firiem Moderna a BioNTech, ako aj traja zakladatelia čínskej firmy na výrobu vakcín CanSino Biologics.

„Deviati noví miliardári majú dohromady majetok v hodnote 15,8 miliardy eur, čo je dosť na to, aby sme zaočkovali všetkých ľudí v krajinách tretieho sveta 1,3-krát,“ píše sa vo vyhlásení aliancie The People's Vaccine.

Na vakcínach proti koronavírusu zarobili miliardy eur Na vakcínach proti koronavírusu zarobili miliardy eur TASR

Globálne zrušenie patentov na vakcíny proti koronavírusu by podľa mnohých urýchlilo výrobu vakcín, čo by pomohlo k posilneniu ich dodávok do chudobných krajín. Za ich zrušenie už vystúpili USA, francúzsky prezident Emanuel Macron, ale aj pápež František.

Proti ich zrušeniu sú však hlavní výrobcovia liekov. Argumentujú tým, že by išlo o precedens, ktorý by mohol ohroziť inovácie v budúcnosti, a trvajú na tom, že tento krok by výrobu vakcín neurýchlil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:18