unsplash.com
StoryEditor

Prieskum medzi mladými: Platia mobilmi, dokážu si ušetriť. Prinášame tipy, ako na tom ešte aj zarobiť

red29.10.2021., 09:00h
Mladá generácia nie je taká stratená, ako by sa mohlo zdať. Z nášho prieskumu vyplýva, že generácia Z a mileniáli myslia na budúcnosť. Na čo si odkladajú peniaze a koľko si dokážu mesačne ušetriť?
Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.

Málokto by oponoval vyjadreniu – Slováci sú priebojní, ambiciózni a šikovní. Aj keď už nejakú dobu panuje úzus, že mladí ľudia študentského veku skôr rozhadzujú peniaze ako systematicky šetria, náš prieskum ukázal, že to tak nemusí byť. Dôvod môže byť aj prozaický – až 59 % opýtaných si šetrí na budúce bývanie. Pri terajšom trhu je jasné, že si musia odkladať vyššie čiastky, aby sa k svojmu vysnívanému domovu dostali. Čo sme ešte zistili?

unsplash.com

Dokážu si zarobiť

Naša veľká anketa uverejnená pred nejakou dobou sa zamerala na 15 – 26 ročných. Aktívnych študentov, ktorých však nebaví sedieť doma. Radi si privyrobia na brigáde, či si dokonca snažia nájsť dlhodobejšiu a stálu prácu. Priznali, že ich stále podporujú rodičia – až 83 % opýtaných si takto vie prilepšiť do sto eur. Zvyšok si zarobia sami, a to do 300 eur, alebo potom tí starší aj viac ako 600 eur. Aj preto nás neprekvapilo, že opýtaní uviedli, že si dokážu mesačne ušetriť viac ako 300 eur. To je už peniaz, s ktorým sa dá pekne pracovať aj čo sa týka investovania. Povedzme si na rovinu – väčšina škôl umožňuje zorganizovaným študentom venovať sa brigáde či práci. Aj na bankovom správaní je vidno, že voľného času potom zostáva pomenej. Možno preto využívajú naši opýtaní platbu mobilom aspoň raz denne. Čo chválime!

Slovenska_Sporitelna_George Slovenská sporiteľňa

​​Odmeny za online banking

Práve mladí od 18 do 26 rokov majú teraz šancu zarobiť si len na tom, že budú platiť mobilom. Znie to priam neuveriteľne, ale od Slovenskej sporiteľne, banky, ktorá sa už dlhé roky stará práve o študentov a mladých, sa to vlastne dalo čakať. Každý si pár klikmi dokáže zriadiť online Space účet Študent. Okrem mnohých východ ponúka jednu výraznú – zarobíš na tom. Stačí, keď zaplatíš mobilo aspoň 100 eur (čo väčšina našich opýtaných robí) a Slovenská sporiteľna ti na účet pošle 30 eur. To už je peniaz, za ktorý sa dobre naješ v najnovšej instagramovej reštike či pozveš babu do jej obľúbenej kaviarne. A to nie je všetko. Ak si na Space účet pre Študentov presmeruješ svoje príjmy, získaš ďalších 30 eur. Dokopy tak môžeš získať 60 eur. Popri tom sa môžeš zapojiť aj do súťaže o 10 x 600 eur alebo deezer predplatné. To už je aj letenka do Ríma na Silvestra!

V dobe kešu už nežijeme, a prakticky od nástupu na strednú školu je pre teba viac ako výhodné stať sa klientom banky. Čím dlhšie v jednej banke si, pravidelne v nej pracuješ so svojimi peniazmi a využívaš rôzne služby, tým viac výhod môžeš v budúcnosti získať, napríklad aj pri vybavovaní hypotéky. A tak neváhaj, prehovor niektorého z rodičov a choďte do jednej z pobočiek Slovenskej sporiteľne založiť si účet. Aj keď nemáš 18, všetky spomínané výhody môžeš získať. Ak si plnoletý, účet si pohodlne otvoríš aj online.

Kartou (či už fyzickou v peňaženke alebo načítanou v mobile) platíme prakticky všade. Pandémia tento zvyk ešte aj umocnila. Vo svojom účte v apke George, ktorú si pár klikmi zriadiš, máš všetko prehľadné, pokope, a svoje financie môžeš manažovať na zariadení, ktoré máš vlastne aj tak vždy v ruke.

Zoznamy sú na nezaplatenie

Jedna dobrá rada, respektíve tip, ktorý ti pomôže ušetriť si peniaze – píš si zoznamy. Zapisuj si svoje výdavky. Nezabudni ani na tie najmenšie – lístok na električku, voda či keks z automatu na prednášku. Budeš tak mať reálnu predstavu o tom, kde sa tvoje peniaze kotúľajú. Až 64 % opýtaných uviedlo, že najviac peňazí míňa na stravu. To je pomerne vysoké číslo. Skús si písať ešte jeden zoznam – nákupný.

unsplash.com

​​Už po dvoch, troch takýchto plánovaných návštevách v supermarketoch zistíš, že to má svoj význam. Nielen že ti nebude v chladničke nikdy nič chýbať. Jedlo nebudeš vyhadzovať, môžeš si podľa objemu zoznamu vziať dostatočný počet plátenných vrecúšok a tašiek, a aspoň trochu tak uľavíš planéte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:23