Tasr/AP (ilustračná snímka)
StoryEditor

Letné horúčavy môžu spôsobiť vzbĺknutie auta. Na tieto veci si dajte pozor

24.06.2019, 13:40
Autor:
TASRTASR
Správne parkovanie, ale aj poriadok v interiéri či v motorovom priestore. To sú rady, na ktoré by ste počas tropického počasia nemali zabúdať.

Vysoké teploty, ktoré aktuálne panujú aj na území Slovenska, môžu spôsobiť okrem zdravotných problémov i vzbĺknutie častí automobilu. Prevenciou môže byť podľa odborníka najmä správne parkovanie, pravidelné čistenie a údržba motora a tiež predchádzanie rizikovým situáciám.

Pri horúčavách je dobré vyhnúť sa parkovaniu na suchých trávnatých priestranstvách, ktoré sú väčšinu dňa vystavené vysokým teplotám. Riziko požiaru, kedy sa napríklad suchá tráva vznieti od horúceho vozidla, je vysoké.

Majitelia by nemali zabúdať ani na pravidelnú údržbu automobilu. „Pri umývaní a starostlivosti o auto by sme v žiadnom prípade nemali zabudnúť ani na motor,“ upozorňuje na to operačno-technický riaditeľ Falck Fire Services Milan Ivanič.

Usadený prach, nečistoty a mastnota môžu v takejto kombinácii s následnými vysokými teplotami a prehriatym motorom vytvoriť veľmi "dobré" podmienky na vznik požiaru. Dôležitá je tiež kontrola izolácie a svoriek prichytávajúcich elektroinštaláciu.

Vyvarovať by sme sa mali aj ponechaniu predmetov vo vozidle. Dôvodom nie je len riziko vykradnutia (cenné veci), ale aj hrozba vzniku požiaru. Na palubnej doske by sa teda dlhodobo nemali nechávať predmety, na ktoré vplýva slnečné svetlo a teplota, napríklad sklené veci, ako sú okuliare.

​Vodiči by si mali podľa Ivaniča v rámci prevencie doplniť výbavu auta o hasiaci prístroj, prípadne hasiace rúška do auta. „Ak počas jazdy spozorujete dym spod kapoty, okamžite zastavte na krajnici a vypnite motor,“ radí.

„Veľmi dôležité je dať si pozor a neotvoriť kapotu auta nárazovo a tvárou otočenou k autu, nahnali by ste tým do priestoru motora vzduch, čím by ste len podporili vznik ohňa, prípadne ho zintenzívnili, alebo si dokonca spôsobili nepríjemné popáleniny,“ dopĺňa Ivanič.

V prípade vzniku ohňa ho treba uhasiť hasiacim prístrojom alebo sa pre svoje vlastné bezpečie od vozidla vzdialiť a počkať na privolanú hasičskú službu. 

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 10:25