Lexus
StoryEditor

Prichádza apokalypsa? S týmto offroadovým špeciálom na ňu budete nepochybne pripravení

Radoslav Petrík02.03.2021., 10:44h
Páčia sa vám populárne SUVčka? Koncept Lexusu a kanadskej divízie vám však ponúkne nepochybne lepšie jazdné vlastnosti - v ťažkom teréne.
Lajkuj Brainee.sk na

Môže byť luxusné SUV expedičným offroadovým spoločníkom či vozidlom na apokalyptické chvíle? Modifikovaný model Lexus GX od kanadskej divízie automobilky potvrdzuje, že sa to skutočne dá zrealizovať. GX Overland je totiž po zásadných úpravách pripravený zdolať aj najťažší terén a poskytnúť nocovanie kdekoľvek v divočine.

​Výstavný Lexus GX Overland priam vyzýva vyraziť do náročného terénu. Pneumatiky Toyo Open Country s výrazným dezénom, odolné disky, zavesenie a odpruženie kolies s tlmičmi nárazov si majú poradiť s rôznymi ťažkými prekážkami pri jazde mimo spevnených ciest.

Podvozkové časti následne chránia dodatočné kryty a na bokoch vozidla sú umiestnené i odolné pancierové prahy čiernej farby.

​V prednej časti vozidla sa pod mohutnou maskou chladiča vyníma rám so šikovne ukrytým navijakom. Pre dlhé expedície mimo civilizácie je vozidlo vybavené ľahko rozložiteľným strešným stanom s posteľou a veľkou markízou.

Súčasťou tohto konceptu je aj praktický modul so sprchou, aby ste si nemuseli odopierať hygienu ani na konci sveta. Jedinečnosť vozidla zdôrazňujú potom nápisy Lexus GX Overland Concept a grafika pripomínajúca topografickú mapu na kapote či bokoch karosérie.

Do terénu s luxusom

Základom pre zostrojenie modelu Lexus GX Overland sa stal sériový Lexus GX 460 po facelifte z vlaňajšieho roku 2019, vybavený dodatočným balíkom s označením Executive Package. Terénne vozidlo a všetky štyri kolesá pritom poháňa atmosférický vznetový osemvalec s objemom 4,6 litra s najvyšším výkonom 301 koní.

Aj napriek terénnemu vzhľadu a vynikajúcim terénnych schopnostiam má modifikovaný Lexus stále luxusný interiér s chladiacim boxom v stredovej konzole a niekoľkými multimediálnymi displejmi. Pre využitie posádkou nechýba ani výkonný multimediálny systém s obrazovkami pre cestujúcich vzadu a 17 reproduktorov prémiovej značky Mark & Levinson.

Lexus

​​Auto je taktiež vybavené balíkom aktívnej bezpečnosti Lexus Safety System+ a systémami Crawl Control a Multi-Terrain Select, ktoré vodičovi v prípade potreby uľahčujú jazdu v teréne.

Modifikácie mu nie sú cudzie

Unikátny koncept Lexus GX Overland je ďalším exemplárom luxusného terénneho vozidla značky po značnej modifikácii. Už v roku 2019 však vytvorila americká pobočka výrobcu výstavný Lexus GXOR (GX Off-Road).

​Auto vtedy dostalo nielen modifikované hydraulické pruženie a terénne pneumatiky, ale aj vychytávky ako Safari šnorchel, mohutnú LED lištu, strešný nosič a špeciálny terénny príves.

Lexus

​​Model GX je teda zjavne predurčený na šialené terénne úpravy pre priaznivcov jazdy po nepreskúmaných cestách, či sa niektoré podobné prevedenia dostanú aj do sériovej výroby je otázne. Zrejme to zostane stále len špecialitou individuálnych úpravcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/modely, menuAlias = modely, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 00:23