The Thor Industries
StoryEditor

Revolúcia v autokempovaní? Elektrický Airstream má vlastný pohon, ovládať ho môžeš cez mobil

kam21.01.2022., 09:00h
Airstream sa stal synonymom dizajnových prívesov a karavanom. Teraz priniesol dva koncepty, ktoré ho môžu posunúť do sveta elektrických automobilov.
Lajkuj Brainee.sk na

Trend elektromobilov sa pomaly dostáva do každého odvetia automobilového priemyslu. S dvomi pomerne netradičnými konceptmi najnovšie prišla aj spoločnosť Thor, ktorá vyrába slávne prívesy Airstream. Informuje o tom portál Autoblog.

Prvý z nich dostal názov Thor Vision Vehicle a ide o elektrický obytný automobil založený na dodávke Ford Transit. Dizajn je konvenčný, ale Thor predstavil „najlepší dojazd vo svojej triede“, ktorý predstavuje 300 míľ (482 kilometrov). Vozidlo disponuje aj digitálnym kokpitom, ktorý obsahuje rozsiahle nástroje, napríklad na nájdenie nabíjačiek pozdĺž trasy.

Druhý koncept je však omnoho divokejší. Volá a eStream a disponuje vlastným pohonom. Dvojmotorový príves nielenže znižuje zaťaženie ťažného vozidla, ale možno ho aj ovládať cez telefónu na diaľku. Tým však nemáme na mysli len svetlá a chladničku.

​Pomocou telefónu ho budeš môcť doslova riadiť. Nebude mať síce dostatočnú rýchlosť na to, aby si s ním osobitne vyrazil na dlhé cesty, ale určite dosť na to, aby si ho premiestnil v rámci kempingu alebo zarovnal na pripojenie k autu. Keď sa s ním nakoniec usadíš, stáva sa z neho príves ako každý iný.

Motory dokonca môžeš použiť na posunutie rozloženia hmotnosti, takže na manipuláciu s určitými nákladmi prívesu už nebudeš potrebovať žiadne špeciálne zariadenie. Na stránke výrobcu síce nateraz nie je napísané, či sa modely dostanú do výroby, no podľa nadšených reakcií na internete o tom bude Thor určite uvažovať.

Karavany a iné prívesy výrazne obmedzujú dojazd akéhokoľvek ťažného vozidla a často vyžadujú extra výkon. Zatiaľ čo elektrický karavan ako eStream by mal svoje muchy (napríklad hmotnosť a opotrebovanie batérií), mohol by obmedziť celkový vplyv na dojazd a zároveň dal možnosť aj slabším autám, ktoré by ho takto mohli bez problémov ťahať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/modely, menuAlias = modely, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:30