Unsplash/Ernest Ojeh
StoryEditor

Sú naozaj elektromobily budúcnosť dopravy? Toto sú ich najväčšie výhody

Radoslav Petrík04.03.2021., 08:35h
Sú stále väčšou súčasťou našich životov, no mnohí stále netušia, aké výhody môžu elektrické autá prinášať.
Lajkuj Brainee.sk na

Prísne emisné limity Európskej únie a s tým súvisiaci celkovo veľký tlak na "zelenšiu" dopravu nútia automobilky čoraz častejšie siahať po rôznych alternatívnych pohonoch. Okrem mild-hybridov, hybridov či plug-in hybridov začínajú výrobcovia zaraďovať do svojej ponuky i plne elektrické vozidlá, ktoré postupne stúpajú na popularite.

Visí nad nimi síce ešte niekoľko otáznikov, nie sú vhodné úplne pre každého a široká verejnosť k nim stále pristupuje s istou rezervou, no ich technologický vývoj ide rapídne vpred a dnes už dokážu vlastnosťami solídne konkurovať bežným modelom so spaľovacím motorom.

Dokonca prinášajú aj hneď niekoľko unikátnych benefitov, ktoré vozidlá s konvenčným pohonom zákazníkovi nie sú schopné poskytnúť. Ktoré to sú?

Dynamika jazdy a akcelerácia

Obrovským benefitom v zásade všetkých elektrických vozidiel je ich jazdná dynamika a akcelerácia. V elektromobiloch je totiž maximum krútiaceho momentu k dispozícii ihneď po zošliapnutí "plynového" pedála. Vďaka tomu je reakcia i akcelerácia lepšia ako u modelov s porovnateľnými spaľovacími motormi.

Tento benefit padne vhod počas jazdy v meste, kedy je často nutné razantné vyštartovanie z križovatky, ale aj pri predbiehacích manévroch. Poskytovanie vynikajúcej dynamiky a celkových jazdných vlastností dokazujú dnes na trhu aj mnohé športové elektromobily, ktoré svojimi výkonmi, zrýchlením, obratnosťou a stabilitou v zákrutách vďaka nízkemu ťažisku potrápia i výkonnejších konkurentov s konvenčným pohonom.

​Japonská plne elektrická beštia Aspark Owl ​napríklad dokáže vyšprintovať na 60 míľ za hodinu (97 km/h) za neuveriteľných 1,72 sekundy a má sa pýšiť titulom auta s najrýchlejšou akceleráciou. Bežným užívateľom však stačí vedieť, že elektromobily jednoducho poskytujú oveľa lepšie, razantnejšie a najmä plynulé zrýchlenie aj vďaka prevodovke s jediným prevodom, rovnako tak aj jednoduchšie ovládanie a istejšie jazdné vlastnosti.

Bezpečnosť a priestor

Výrobcovia sú schopní svoje elektromotory osádzať aj priamo na poháňané nápravy, pričom softvér dokáže ich fungovanie synchronizovať a v prípade pohonu všetkých kolies tak nie je potrebný kardan.

Takéto riešenie šetrí miesto pod prednou kapotou i v kabíne, no aj samotné akumulátory sú osádzané do podlahy vozidla a v niektorých prípadoch potom automobilky prinášajú zákazníkovi dokonca hneď dva úložné priestory (vpredu i vzadu). Riešenie interiéru môže byť čistejšie a bez veľkého stredového tunela, čo zlepšuje priestrannosť vpredu, no najmä vzadu pre pasažiera sediaceho v strede.

Toto sú najväčšie výhody elektromobilov Unsplash/Michael Marais

​V prednej časti môže byť vďaka absencii bežného motora zväčšená deformačná zóna, čo prispieva k väčšej bezpečnosti posádky. Batérie v podlahe zase znižujú ťažisko vozidla, čím zlepšujú stabilitu auta na ceste aj bezpečnosť cestujúcich (menšia pravdepodobnosť prevrátenia sa).

Lacnejšia prevádzka aj údržba

Nad kúpou elektromobilov množstvo záujemcov premýšľa najmä v súvislosti s potencionálnou úsporou financií. Elektromobily už dnes kúpnou cenou dokážu konkurovať autám so spaľovacím motorom, no v mnohých krajinách sú k dispozícii aj štátne podpory.

Dokážete teda čo-to ušetriť už pri samotnom zaobstaraní elektrického auta, výhodnejšia je aj jeho registrácia, máte možnosť vjazdu do bezemisných zón a ďalšie úspory na vás čakajú z dlhodobejšieho hľadiska. Pohonné hmoty sú totiž veľkým “žrútom” peňazí a práve využívanie elektriny ako paliva je lacnejšie než benzín alebo nafta, ktorých cena sa často zvyšuje kvôli ubúdajúcim zásobám.

Elektromobily sú čoraz rozšírenejšie Pixabay/Marilyn Murphy

​Najvýhodnejšie a najlepšie je nabíjanie v domácich podmienkach (napríklad počas noci) za pomoci odborne nainštalovaného wallboxu alebo rovnakým spôsobom v práci. Využívať verejné rýchlonabíjačky sa neodporúča veľmi často nielen z finančnej stránky (záleží aj od paušálu spoločnosti), ale najmä kvôli znižovaniu životnosti batérie.

Okrem úspory na "palive" môže majiteľ elektromobilu ušetriť i na údržbe. Elektrický pohon je totiž jednoduchší a v podstate bezúdržbový, odpadá napríklad výmena olejových filtrov motora a oleja samotného, žiadne drahé výfukové systémy, štartéry, vstrekovanie paliva, radiátory​ - je tu v skratke menej komponentov náchylných na poruchu.

Vďaka rekuperácii sa následne znižuje i potreba využívania bŕzd a ich servisovanie je menej časté. Batérie sa väčšinou aj v prípade straty kapacity nemusia meniť celé, ale stačí vymeniť chybný článok. V prípade kompletnej výmeny čaká batériu šanca na "druhý život" v iných oblastiach, alebo dnes už aj schopná recyklácia.

Ticho a ekológia

Na jednu stranu je veľkým benefitom elektrických áut aj absencia zvuku. Elektromotory totiž nevydávajú žiadny hluk, pri šoférovaní si tak užívate absolútne ticho aj pri extrémnej akcelerácii, čo je aj z našej vlastnej skúsenosti veľmi návykové. Okrem toho, tiché elektromobily prispievajú i k zníženiu hluku v mestách, takže zvyšujú úroveň komfortu bývania v rušných oblastiach.

Na druhú stranu však zarytí fanúšikovia môžu namietať, keďže zvukový prejav patrí k prvkom, ktoré dlhé roky dotvárali celkový charakter auta. Riešením môže byť používanie rôznych reproduktorov, ktoré v kabíne prinesú posádke zážitok i napriek využívaniu tichého elektropohonu.

​Takáto alternatíva sa využíva aj z hľadiska bezpečnosti v exteriéri, keďže kvôli tichu môžu chodci elektromobil prehliadnuť - pri nízkej rýchlosti tak vydávajú jemný rušivý zvuk. Výberom elektrického vozidla aj priamo prispievate k zníženiu znečistenia ovzdušia škodlivými emisiami výfukových plynov. Je jasné, že jeden človek s elektromobilom neurobí radikálnu zmenu, no čo tak začať práve od seba?

Ak si to povie pokojne len každý druhý človek, bude to mať obrovský dopad na zlepšenie života na našej planéte. Ekologické môže byť aj riešenie dobíjania a teda získavania energie na nabitie vozidla energiou. Môžu na to vo vašej domácnosti poslúžiť fotovoltaické systémy, ktoré zaistia "zelené nabíjanie" elektromobilu.

Mnohí výrobcovia sa vo svojich elektrických modeloch snažia tiež uplatniť k prírode šetrné recyklované materiály v podobe prvkov z recyklovaných platových fliaš, spracovaných starých dielov automobilov, domácich spotrebičov a podobne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:14