StoryEditor

Na Slovensku sa objavil supermoderný radar z Nemecka. Polícia vysvetľuje, na čo slúži

27.11.2017, 11:13
„Nenápadná“ plechová šedá krabica odstavená pri ceste. V skutočnosti je to nový radar, ktorý dokáže fungovať úplne autonómne.

Vjazd do Bratislavy smerom od Senca, Ulica Svornosti alebo aj Račianska ulica. To sú všetko miesta, kde sa objavil nový prenosný policajný radar, ktorý väčšina vodičov na prvý pohľad nerozozná. Od minulého týždňa začal fotiť minimálne vodičov, ktorí idú rýchlo. Či aj rozdáva pokuty, aktuálne zisťujeme. 

„Išiel som v piatok ráno do Bratislavy smerom od Rovinky a neskoro som spomalil na 50 kilometrov za hodinu. V tom na mňa blikol radar červeným svetlom. Rovnako aj na autá predomnou,“ uviedol čitateľ HN Martin, ktorý nás na radar upozornil. 

Okrem toho si radar všimla na sociálnych sieťach stránka Waze. Tá ukazuje, že bol napríklad cez víkend na Račianskej ulici.

Radar, ktorý sa objavuje pri slovenských cestách, však nie je vôbec obyčajný. Je to nemecký radar Alice, ktorý sa dokáže ľahko premiestňovať a je doslova obrnený. Je to kvôli faktu, že môže fungovať autonómne niekoľko dní a nikto by ho nemal poškodiť. 

Vyzerá ako malý tank. Radar má cez jednu tonu a obsahuje výbavu na fotenie cez deň alebo v noci. Ak stojí na mieste, vidíte ho z diaľky len ako šedú „búdku“ s malým otvorom. Na okrajoch má zvýraznené bezpečnostné prvky.

HN/Radoslav Petrík

Radar je postavený na vlastnom prívesnom vozíku, ktorý je na diaľkové ovládanie. Pri aktívnom stave sa nedajú kolesá vidieť. Ak ho operátor chce preniesť, dokáže s ním jednoducho manipulovať. Na celú obsluhu by mal stačiť jeden človek. 

Aktuálne sme radar objavili na Račianskej ulici. Nachádzať sa tu má už od piatku. Má francúzsku nálepku s upozornením, ktoré naznačuje, že radar je len zapožičaný. Navyše dostali sme neoficiálnu informáciu, že radar môže autá na ceste len počítať. 

Aktualizované:

Tá sa nám nakoniec aj potvrdila. "Toto zariadenie je inštalované s cieľom zisťovania hustoty premávky," povedala pre HNonline hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová. "Má informatívny charakter a nie represívny, čo však neznamená, že si vodiči nemajú dávať pozor na dodržiavanie dopravných predpisov," upozorňuje.

01 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 02 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-19 10:30:26 - Feat.: - Title: Ľudí v Karlovke znepokojili biele kríže na ceste. Súvisia s vojnou na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-03-17 18:51:36 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu: Policajta, ktorý je obvinený z vraždy kolegu, budú stíhať väzobne 05 - Modified: 2021-12-27 15:54:31 - Feat.: - Title: Počas Vianoc policajti vykonali tisícky kontrol. Odhalili stovky porušení epidemiologických opatrení
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 02:03