parkovisko, parkovanieDreamstime
StoryEditor

Oškreli ste auto na parkovisku? Ak spanikárite, môžete prísť o stovky eur či vodičák

Radoslav Petrík15.03.2021., 14:31h
Od decembra 2019 nadobudla účinnosť novela zákona, ktorá znižuje sankcie a rozlišuje nehodu a škodovú udalosť. Zbabelosť vás aj napriek tomu môže vyjsť draho.
Lajkuj Brainee.sk na

Pozná to väčšina majiteľov automobilov. Aj napriek tomu, že v noci parkujete svoje vozidlo napríklad v bezpečí garáže, pri výjazde na nákupy sa ľahko môže stať, že si to na parkovisku od nepozorného vodiča odnesie práve váš nárazník či dvere. Každý takýto nález sa potom podpisuje na vráskach a zabolí to najmä vtedy, ak ide o nové auto.

Samozrejme, spôsobiť "ťukanec" na parkovisku sa môže podariť komukoľvek. Niekedy za to môže chvíľka nepozornosti, inokedy preplnené a úzke parkovacie miesta. Tak či onak, žiadna výhovorka neobstojí, ak z miesta incidentu odídete a majiteľ poškodeného auta sa odrenine na karosérii začne skutočne naplno venovať.

Sankcie sú už miernejšie

Ak sa vám náhodou podarí poškodiť cudzie vozidlo, malo by byť nevyhnutnosťou (nielen zo slušnosti) zostať na mieste a ak sa majiteľ poškodeného auta nenachádza v okolí, je potrebné aj pri menších škodových udalostiach privolať políciu.

​Netreba sa spoliehať na papierik ponechaný za stieračom s kontaktnými údajmi, keďže práve takýto scenár môže vyústiť až do pokút či vážnejších trestov. Donedávna s atakýto scenár klasifikoval ako "útek z miesta dopravnej nehody" a očakávať ste mohli pokutu od 300 až do 1 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo na jeden až päť rokov.

No tento rok (novela nadobudla účinnosť konkrétne od začiatku decembra 2019) sa už rozlišuje medzi reálnym útekom z miesta dopravnej nehody a "útekom" z miesta škodovej udalosti, čo sa v minulosti pri pokutovaní previnilcov nezohľadňovalo. V súčasnosti teda bude možné za odídenie z miesta udalosti uložiť políciou pokutu 200 až tisíc eur a zákaz činnosti do päť rokov.

​​Správny postup je kľúčový

Čo teda po správnosti robiť, keď už sa vám nepríjemnosť s poškodením cudzieho auta podarila? V prvom rade je potrebné celú situáciu riešiť a nie zbabelo utiecť - uškodíte tak sebe i samotnému majiteľovi poškodeného auta. Práve na takéto prípade sú totiž poistenia PZP.

Mali by ste sa teda snažiť vyhľadať majiteľa poškodeného vozidla. Ak sa škodová udalosť stala napríklad na parkovisku obchodného centra, môžete majiteľa skúsiť vyzvať na dostavenie sa k automobilu pomocou rozhlasu alebo na majiteľa pri aute počkať - na parkoviskách alebo u prevádzok, kde je predpoklad, že sa majiteľ príliš nezdrží.

Archív HN (Ilustračná snímka)

​Ak sa vám podarí majiteľa zastihnúť, ak nebol nikto zranený, neboli poškodené verejné zariadenie (napríklad zvodidlá alebo dopravná značka) a ak škoda nepresahuje štyritisíc eur, postačí spísať len správu o nehode pre poisťovne.

Ak čokoľvek z toho neplatí, voláte políciu, ktorá situáciu rieši ako dopravnú nehodu rovnako, akoby sa stala na bežnej ceste. Hoci sa v tom prípade pokute možno nevyhnete, stále je to lepšie, než by ste mali byť sankcionovaný ako za útek z miesta nehody či škodovej udalosti.

​Ak by sme to mali zhrnúť, po poškodení auta napríklad na parkovisku je potrebné:

  • zastaviť vozidlo a zachovať pokoj
  • kontaktovať poškodeného/poškodenú (v prípade incidentu pred nákupným centrom vyhlásiť majiteľa na informáciach, na podujatiach sa môžete spojiť s organizátorom akcie) alebo, ak to nie je možné a je poškodené verejné zariadenie alebo škoda prevyšuje štyritisíc eur, kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158
  • vzájomne si po nájdení majiteľa vymeniť osobné údaje
  • správne vypísať tlačivo o nehode z PZP
    - osobné údaje vodičov vrátane čísla vodičského preukazu
    - identifikácia auta (najmä evidenčné číslo vozidla; dlhé VIN číslo je pre poisťovne len plusom)
    - číslo poistnej zmluvy (u vinníka je kľúčové aj číslo poistnej zmluvy, naopak, číslo zelenej karty netreba riešiť)
    - správny nákres situácie - nezáleží na umeleckých vlohách, ideálne je aj nakresliť situáciu pred a po samotnom náraze a očíslovať v poradí
    - označenie vinníka: bez tohto údaju nie je správa o nehode kompletná
  • urobiť opatrenia, aby nebola ohrozená plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 06:58