koláž HN
StoryEditor

Ako správne jazdiť v obytnej zóne? Parkovať nemôžete ani na ceste pred vlastným domom

Radoslav Petrík14.03.2021., 13:58h
Množstvo vodičov ani len netuší, ako sa majú v obytnej zóne správať či kde bez rizika pokuty odparkovať svoje vozidlo.
Lajkuj Brainee.sk na

Obytné zóny sú súčasťou najmä väčších miest, kde v poslednej dobe vyrastajú nové štvrte ako huby po daždi. Ide pritom o úseky, ktoré neslúžia ako nejaké významnejšie tepny a teda ich zaradením do obytnej zóny sa nespôsobí výrazné zdržanie premávky.

Okrem toho, klasifikácia úsekov či štvrtí ako obytnej zóny slúži hlavne na ochranu chodcov a detí, ktorí sa tu pohybujú. Mnohí vodiči však dopravné označenie IP 28a - Obytná zóna ignorujú, porušujú zákon svojou bezohľadnou jazdou a ohrozujú obyvateľov.

V obytnej zóne totiž platia pre vodičov prísne pravidlá, ktoré zdá sa nie každý ovláda a riskuje tak poriadne problémy. Ako správne v takýchto zónach jazdiť?

Za takéto parkovanie by mal prísť trest. Jeden a pol metra pre chodcov nie je zjavne dodržaných. Za takéto parkovanie by mal prísť trest. Jeden a pol metra pre chodcov nie je zjavne dodržaných. Archív HN

Obytná zóna? Spomaľ

V úseku vyznačenom dopravnými značkami Obytná zóna platia osobitné ustanovenia paragrafu 59 zákona o cestnej premávky v platnom znení. Medzi hlavné prvky zvyšujúce bezpečnosť patrí zníženie maximálnej povolenej rýchlosti z 50 kilometrov za hodinu, určených pre jazdu v obci, na maximálne 20 kilometrov za hodinu.

V obytnej zóne však majú deti možnosť hrať sa aj priamo na ceste, pričom chodci môžu okrem chodníkov využívať aj cestu v celej jej šírke. Pred vozidlami majú dokonca vždy prednosť.

Vodič je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť a ak je to nevyhnutné, je povinný zastaviť vozidlo - na čas, kým chodci alebo deti vozidlu (povinne) uvoľnia cestu pre prejazd.

​Pozor na parkovanie

Ak plánujete návštevu známych, ktorí bývajú práve v obytnej zóne, miesto pre odparkovanie auta si poriadne premyslite. V obytnej zóne je totiž podľa platnej legislatívy státie motorových vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. Zastaviť vozidlo je povolené, avšak len na nevyhnutne potrebný časť na vyloženie/naloženie nákladu alebo osôb.

Ak plánujete vozidlo odparkovať, musíte v obytnej zóne hľadať na to určené miesta - parkovisko. Výnimku pritom nemajú ani rezidenti bývajúci priamo v tejto zóne. Ani obyvateľ obytnej zóny nesmie svoje auto parkovať na ceste či pred vlastným domom, vchodom alebo pozemkom.

Opodstatnenie je jednoduché - obytné zóny sú zriaďované, ak sa v nich nachádzajú vyhradené parkovacie státia a/alebo v prípade, že rezidenti disponujú vlastným pozemkom pre bezpečné odparkovanie vozidla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 09:08