Pixabay
StoryEditor

Bez nich neotvoríš ani nenaštartuješ. Tieto veci by ti v zime rozhodne nemali chýbať vo výbave auta

Radoslav Petrík09.03.2021., 10:35h
Niektoré prvky výbavy by mali byť v zimných mesiacoch v aute úplnou samozrejmosťou, iné sú skôr odporúčaním a môžu sa na cestách hodiť.
Lajkuj Brainee.sk na

Lyžiarska sezóna tento rok zrejme nevyjde podľa predstáv mnohých fanúšikov tohto športu a prísne vládne opatrenia v súvislosti so zlou pandemickou situáciou nedovolia časté "dovolenkové" výlety do severných častí Slovenska. Pripraviť sa na snehovú nádielku či mrazivé dni by sa však nemali iba obyvatelia spomínaných chladnejších častí krajiny, ale v zásade každý zodpovedný motorista.

Ak sa počas zimnej sezóny zdržiavate a jazdíte iba v meste, môžete "povinnú" zimnú výbavu v aute jemne oklieštiť. V zime však platí, že radšej byť pripravený na najhoršie, než následne v krízovej situácii ľutovať. Čomu by ste mali teda venovať pozornosť a zahrnúť to do vybavenia vozidla počas zimných mesiacov?

Metlička a škrabka

Základom, nech už s autom jazdíte kdekoľvek na Slovensku, by mala byť metlička a škrabka na ľad. Nemusí vás ráno prekvapiť ani bohatá snehová nádielka, no vzhľadom na klesajúce teploty (najmä teda nočné) spojené s tvorbou hmly či mrholenia, sa môže na oknách auta ľahko vytvoriť námraza.

Namiesto toho, aby ste na jej odstránenie používali najrôznejšie karty z peňaženky, si zaobstarajte pokojne len menšiu škrabku na ľad, ktorú budete nosiť napríklad v kabelke, taške, prípadne ju ponecháte vždy po ruke vo dverách auta. V prípade, že vám lezie oškrabávanie okien na nervy, skúste si zaobstarať tekutý rozmrazovač okien, ktorý vás zbaví námrazy na oknách ľahko a rýchlo bez väčšej námahy.

Ak napadnutie snehu nie je vo vašich končinách nič výnimočné, v kufri auta by nemala chýbať ani metlička, ktorou dokážete auto jednoducho očistiť od vločiek. Vyhnete sa tak pokute, ale aj nebezpečenstvu, kedy by masa snehu zo strechy mohla skĺznuť na čelné okno a znemožniť vám výhľad von. Do SUV alebo MPV sa potom hodí metlička s predĺženou či teleskopickou rúčkou.

Pexels

Nemrznúca kvapalina do ostrekovačov a rozmrazovač zámkov

Zdá sa vám to ako banalita? Verte či nie, mnoho vodičov na túto maličkosť ešte stále zabúda a následne zostanú nemilo prekvapení, keď im v tej najmenej vhodnej chvíli kvapalina v ostrekovačoch dôjde. Počas zimnej sezóny je cesta vlhká naozaj pomerne často, čo má za následok ľahké zašpinenie skla od fŕkania pneumatík pred vami idúcich vozidiel. Ak sa to spojí so soľou či inými nečistotami, dokonalý kokteil špiny je hotový. A máte ho priamo pred vašimi očami.

Bez použitia kvapaliny do ostrekovačov sa ho následne často nezbavíte a váš výhľad na dianie v premávke je značne obmedzený. Preto je lepšie nosiť vo výbave auta aj dostatočné množstvo kvapaliny do ostrekovačov, aby ste mohli hladinu v prípade nutnosti doplniť. Spoliehať sa na to, že veď bude nablízku nejaká čerpacia stanica, príliš neodporúčame.

​​Čo naopak odporúčame je, aby ste ešte pred nástupom mrazivých zimných dní letnú zmes z nádržky kvapaliny do ostrekovačov vystriekali, aby vám už počas prvých dní nezamrzla, neprispela k poškodeniu systému či nespôsobila po zamrznutí roztrhnutie hadičiek. Sú to možno nie finančne príliš náročné opravy, no sú zbytočné a ľahko im dokážete predchádzať.

Ak disponujete autom, ktoré nemá centrálne odomykanie riešené diaľkovým ovládaním, odporúčame zakúpiť si tiež odmrazovač zámkov. Ten sa vám zíde, ak v noci prituhne a do zámku dverí vám natečie voda, ktorá následne zmrzne. Vtedy vám táto drobná pomôcka dokáže výraze pomôcť, aby ste sa do vozidla vôbec dostali.

Auto v zime vie poriadne potrápiť Pixabay/Karolina Grabowska

Štartovacie káble

Nie je nič nezvyčajné, ak počas chladných zimných dní vídate na parkoviskách akčné pobehovanie ľudí okolo motorov so štartovacími káblami. Chladné počasie totiž znižuje kapacitu akumulátorov a keďže počas mrazu je štartovanie pre auto náročnejšie (väčšie odpory, ktoré musia byť prekonané), aj z batérie si musí systém "odpiť" viac energie. Ak potom nedokážete spotrebovanú energiu jazdou dostatočne doplniť, jazdíte krátke trasy alebo je už akumulátor starý či poškodený, jednoducho auto jedno ráno nenaštartujete.

A vtedy padnú vhod štartovacie káble, ktoré nezaberú veľa miesta a dokážu vám zachrániť krk nech už ste kdekoľvek. Samozrejme, potrebujete na to aspoň jedno schopné naštartované auto, ktoré vás pomocou káblov nakopne. Pamätajte, že nájsť ochotného vodiča je vždy ľahšie, ako nájsť ochotného vodiča, ktorý má ešte okrem toho aj v kufri štartovacie káble, ktoré by vám požičal.

​​Predísť problémom viete za pomoci dôkladnej a pravidelnej kontroly akumulátora pred začiatkom letnej i zimnej sezóny. Málokto totiž vie, že práve horúce letné dni a státie auta na priamom slnku bez aktivity na dovolenkách prispieva k výraznému znižovaniu životnosti akumulátorov. Problémy sa však prejavia práve až počas tuhých mrazov, kedy kvôli poklesu kapacity nenaštartujete. Odporúčame teda nevyhovujúcu batériu včas odhaliť kontrolou v servise, prípadne noste so sebou štartovacie káble ak je vek batérie viac ako päť-šesť rokov.

Youtube.com

Snehové reťaze

Zimné pneumatiky sú základom, no ak sa pohybujete v kopcovitých a snehom sužovaných lokalitách, vaša výbava by mala rozhodne obsahovať aj snehové reťaze. V príručke od vozidla si ešte pred samotnou kúpou naštudujte, či ich môžete na daný rozmer kolies nasadiť a dôležité je tiež rozhodnúť sa medzi typom snehových reťazí.

​Z našich skúseností odporúčame skôr samonapínacie reťaze, pri ktorých vám počas jazdy v zásade odpadá nutnosť priebežnej kontroly. Za zmienku stojí aj fakt, že pokiaľ zvolíte textilné reťaze, nemusia byť plnohodnotnou náhradou tých klasických a okrem toho, na cesty s príkazom použitia snehových reťazí sa bez riskovania pokuty či problémov nedostanete.

Lano

Hoci podľa zákona ťažné lano nepatrí do povinnej výbavy, určite by sme ho tam doplnili a to nielen počas zimných mesiacov. Ak vlastníte staršie vozidlo, môže sa ľahko stať, že proste dôjde k poruche a práve ťažné lano bude vítaným pomocníkom pre váš odťah. V zime potom lano využijete v prípade, že zostanete niekde visieť alebo zapadnete v hlbokom snehu.

​Za pomoci druhého ochotného vodiča s ďalším autom sa vás podarí vyslobodiť. Pozor si dajte na certifikovanú záťaž lana, aby sa vám v núdzovej chvíľke neroztrhlo. Najmä pre majiteľov ťažších a väčších áut (napríklad teda SUV,...) odporúčame kúpu odolnejších lán s vyššou maximálnou nosnosťou.

Youtube

Náhradné žiarovky

Moderné vozidlá už vo veľkom využívajú najmä LED technológiu svietenia, avšak nie je to ani pri nových autách jednoznačným pravidlom. Odporúčame preto nosiť so sebou náhradné žiarovky, hoci ich legislatíva v rámci povinnej výbavy auta nevyžaduje. Platí to potom najmä pre tých, ktorí vlastnia staršie vozidlá alebo modely s nižšou výbavou (halogénové svetlomety).

Počas zimy je tma podstatne skôr a aj počas dňa môžu nastať situácie, kedy jednoducho denné svietenie nie je postačujúce. Ak vám potom vypovedia službu stretávacie svetlá, v kombinácii s tmou alebo hustým snežením či dažďom je to recept na veľké riziko nehody. nehovoriac o tom, že ani ostatní vodiči vás dostatočne nevidia a môžu na ceste prehliadnuť.

V starších modeloch je výmena halogénovej žiarovky otázkou maximálne niekoľkých minút, pri nových autách s malými úzkymi priestormi na výmenu v motorovom priestore to môže byť zložitejšie. Aspoň trochu zdatnejší vodič by to však mal zvládnuť aj u nich.

Lopatka a deky

Tieto dva prvky sú síce vhodné najmä pri ceste do náročných severných oblastí Slovenska, no vhod môžu padnúť aj pri iných cestách v zimnej sezóne. Malá skladacia lopatka sa využije nielen na odpratávanie bohatej nádielky snehu z auta, ale aj na "prerazenie" si cesty cez nahrnutý val snehu po prechode cestárskeho odhŕňača.

Teplá deka následne poteší v prípade, ak s autom niekde uviaznete, je nepojazdné alebo dôjde k poruche systému. Počas čakania na pomoc si deky nebudete vedieť vynachváliť vy a ani vaši ďalší cestujúci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:37