StoryEditor

Neodhrnuli ste si sneh z auta? Hrozí vám pokuta 60 eur

07.02.2012, 10:00
Autor:
stlstl
Sneh rizikom je rizikom. Poukazuje na to aj novela zákona o cestnej premávke.

Keďže sneženie sa ostatné dni objavilo na väčšine územia Slovenska, je vhodné upozorniť na dôležitú drobnosť, ktorá je v novom zákone tiež. A to povinnosť vodiča očistiť auto od snehu pred každou jazdou tak, aby sneh z karosérie neohrozoval samotného vodiča (pri zosunutí snehu brzdením na čelné sklo), neobmedzoval ho vo výhľade na všetky smery a tiež aby neohrozoval a neobmedzoval ostatných účastníkov premávky – padanie a odlietanie kusov snehu z auta idúceho väčšou rýchlosťou.

Sneh rizikom je rizikom. Napríklad keď z väčšieho nákladného auta padne veľký kus snehu, v snahe vyhnúť sa veľkému zásahu sú vodiči „ochotní robiť“ prudké pohyby volantom. To však na zníženej adhézii, ktorá je v chladných teplotách v porovnaní s letom nižšia prakticky neustále (20 – 80 percent z maxima), hrozí v rýchlostiach nad 50 km/h neovládateľný šmyk a nekontrolovateľná situácia s následkami v podobe aj reťazovej nehody. Vodiči si totiž stále nezvykli na iné základné „prikázanie“ správania sa na ceste a ani v zhoršených podmienkach nedodržujú minimálnu stanovenú bezpečnú vzdialenosť 2 sekundy.

V prípade neočistenia auta a jazdou s ním v premávke vodič nielen ohrozujete svoju bezpečnosť a komfort, ale aj ostatných vodičov. V blokovom konaní na mieste je vám za tento prešľap polícia oprávnená vyrubiť pokutu do výšky 60 eur.


Pripravené v spolupráci s

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 21:17